Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient recupera les poblacions amenaçades d'amfibis de la serra Calderona

04/02/2024
Medi Ambient recupera les poblacions amenaçades d'amfibis de la serra Calderona
  • El director general de Medi natural, Raúl Mèrida, ha valorat el treball del servici de conservació d'espècies amenaçades de fauna i flora aquàtica de la Comunitat Valenciana organitzat des del Centre Aqüícola del Palmar

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha millorat les poblacions amenaçades d'amfibis, com l'ofegabous, al Parc Natural de Serra Calderona, gràcies als treballs de conservació de fauna que es duen a terme a través del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP).

El director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida, ha destacat el treball del servici de conservació d'espècies amenaçades de fauna i flora aquàtica de la Comunitat Valenciana que s'emmarca en el Pla de millora de les poblacions d'amfibis del Parc Natural de la Serra Calderona.

En concret, Mèrida ha explicat que “el personal del Parc Natural de la Serra Calderona ha dut a terme l'inventari de punts d'aigua del seu territori, per a seleccionar els enclavaments en els quals alliberar els amfibis, que es crien a les instal·lacions del CAEP”.

Un total de 374 exemplars d'ofegabous (Pleurodeles waltl), més 40 gripaus d'esperons (Pelobates cultripes), s'han alliberat durant els últims tres anys a la serra Calderona.

L'informe de la Conselleria de Medi Ambient ha constatat també que les dos espècies amenaçades s'han reproduït ja, en almenys sis punts dins del parc natural, “cosa que significa un gran èxit per al projecte, que espera continuar en els pròxims anys”, ha afegit el director general.

Raúl Mèrida ha assenyalat que “hem aconseguit augmentar la riquesa de fauna d'este emblemàtic parc natural, ja que no solament hem introduït espècies amenaçades com l'ofegabous en les seues tolles i abeuradors, sinó que, a més, hem implicat la població local”.

Per al director general, “la implicació de les societats de caçadors, agricultors, ramaders, ajuntaments i associacions ecologistes és fonamental en esta mena de projectes, perquè tota la fauna es veu beneficiada de la creació de punts d'aigua quan l'abandó del pasturatge ha fet que molts d'estos punts desapareguen”.

Així també, la Fundació Oceanogràfic ha col·laborat en este projecte amb el marcat amb xip de molts dels exemplars alliberats per a comprovar com s'adapten estos animals al seu nou hàbitat i documentar el seu creixement i longevitat.

Galeria d'imatges