Hisenda, Economia i Administració Pública
Ocupació Pública

La Generalitat inicia el curs selectiu de pràctiques remunerades per a l'accés a l'Administració amb mesures per a adaptar-se a les necessitats d'àrees estratègiques

01/02/2024
La Generalitat inicia el curs selectiu de pràctiques remunerades per a l'accés a l'Administració amb mesures per a adaptar-se a les necessitats ...
  • El director general de Funció Pública destaca les millores introduïdes en el sistema de selecció, que seguix el model MIR de Sanitat i que en esta edició s'amplia per a formar a especialistes en fons europeus
  • Després del primer projecte pilot, s'han incorporat canvis per a adaptar les pràctiques a la realitat dels llocs de treball i per a reforçar els mitjans tecnològics amb els quals comptaran les persones aspirants 
  • S'ha aconseguit configurar un procés atractiu per a les persones jóvens amb el qual es busca comptar amb una administració preparada per al canvi generacional

La Generalitat ha iniciat este dijous el nou curs selectiu de l'oferta d'ocupació pública de 2023 per a les persones que aspiren a obtindre una plaça corresponent als llocs de treball de nivell superior, seguint el model d'oposició que preveu un període de realització de pràctiques remunerades similar al MIR de Sanitat.

El director general de Funció Pública, Javier Lorente, ha destacat les millores introduïdes en este innovador model de selecció de talent que es va iniciar en 2022 com un projecte pilot, i que en esta edició s'amplia per a formar personal funcionari especialitzat en normativa i gestió de fons europeus, un perfil estratègic per a la Generalitat.

Lorente ha assistit, a la seu de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València, a la sessió inaugural del curs selectiu que impartix l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP) per a les persones que han superat el primer examen d'accés a un lloc de treball de nivell superior.

En el seu conjunt, són 113 persones les que es formaran en este procés com a personal funcionari en pràctiques i que aspiren a una plaça dels cossos tècnics superiors d'administració general i d'enginyeria informàtica i a l'agrupació de llocs de treball de fons europeus.

Millores introduïdes

Tal com ha explicat, després del primer projecte pilot, s'han revisat “deficiències”, i s'han introduït millores que busquen reforçar els mitjans tecnològics amb els quals comptaran les persones aspirants per a optimitzar al màxim el període d'aprenentatge. 

Entre les millores fetes respecte al model anterior, cal destacar també que s'han modificat aspectes essencials, com l'adaptació de les pràctiques a la realitat dels llocs a exercir en el futur. En este sentit, s'han revisat les matèries objecte d'estudi i els horaris. 

“Una de les majors innovacions d'esta edició és la realització de l'examen final amb ordinador i la normativa precarregada, fugint de proves memorístiques i potenciant la simulació d'un lloc de treball real”, ha indicat Javier Lorente.

D'altra banda, està previst que este curs es realitze de manera regular, i que es convoquen cada any els processos selectius. L'objectiu és incorporar talent jove i propiciar un canvi generacional ordenat, que permeta atraure els nous perfils que demanda la ciutadania.

El curs tindrà una duració de 4 mesos i consta de dos fases. El primer mes serà de formació aplicada. Les persones aspirants ja han acreditat el coneixement teòric en el primer exercici del procés selectiu i, per tant, l'objectiu serà formar en qüestions pràctiques que permeten adquirir les competències necessàries per a l'acompliment de les funcions vinculades als llocs de treball de nivell superior de l'Administració de la Generalitat.

Els tres mesos restants, faran pràctiques en les diferents conselleries. Per a això, comptaran amb un equip de tutors i tutores que vetlaran perquè s'aconseguisquen els objectius d'este període de pràctiques, coneixeran expedients reals i es familiaritzaran amb la gestió en matèries com la gestió econòmic-pressupostària, de personal, de subvencions o la contractació administrativa.

L'objectiu del procés de selecció és trobar les persones millor preparades, no solament pel que fa a coneixements teòrics i pràctics, sinó també quant a la seua capacitat d'adaptació.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del director general de Funció Pública, Javier Lorente