Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cine

La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre la producció fílmica del moviment Riot Grrrl

05/02/2024
La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre la producció fílmica del moviment Riot Grrrl
  • El cicle sobre este moviment alternatiu dels anys noranta està conformat per una selecció de deu curts i un llargmetratge
  • També es projecta Las margaritas (1966), de Vera Chytilová, un clàssic de l'avantguarda europea i precedent del Riot Grrrl

La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre la producció cinematogràfica de caràcter amateur realitzada per cineastes vinculades al moviment contracultural i feminista nord-americà Riot Grrrl, sorgit a principi de la dècada dels noranta entorn de l'escena musical alternativa post punk de l'estat de Washington als Estats Units. 

El nom Riot Grrrl naix d'un grunyit de ràbia i es concreta en una rebel·lió formada per creadores expulsades i excloses del corrent underground nord-americà de la costa oest en els noranta. Les obres d'estes artistes van sorgir amb especial força en la música i l'autoedició a través de creacions col·lectives.

El moviment, no obstant això, a penes va tindre ressonància en el cine, un mitjà que estes creadores consideraven elitista. A pesar de les seues reticències, algunes autores es van consagrar a la creació de filmografies disbauxades que abraçaven les energies del punk i es burlaven de les normes i institucions cinematogràfiques. 

El moviment fílmic Riot Grrrl es nodrix de la rebel·lia de cineastes que des de les avantguardes dilaten els límits del llenguatge cinematogràfic convencional i imaginen noves formes d'expressió. Al seu torn, este corrent de cine feminista amateur continua tenint ressonàncies en moltes creacions actuals.

El cicle recull alguna d'estes experiències, a més d'un clar precedent del cinema vinculat al Riot Grrrl: Las margaritas (1966), una pel·lícula del cinema experimental dels seixanta dirigida per la txeca Vera Chytilová.

Programes de curts

El cicle s'inicia el dimarts 6 de febrer, a les 20 hores, amb una selecció de deu curts de diferents èpoques i procedències, que es podrà tornar a veure el dijous 8 de febrer, a les 18 hores. 

En esta selecció figuren les austríaques Ursula Pürrer i Ashley Hans Scheirl, que són autores de tres curts experimentals rodats en 1985: Super 8 Girl Games, Ein Schlauchboot und Austern i Zarte Knöpfe. 

També es projecten els curts Girl Power (1992) de l'artista visual Sadie Benning; Lessons in Baby Dyke Theory (1995) i You Are a Lesbian Vampire (2008), els dos de la cineasta canadenca TJ Cuthand; Road Movie or What I Learned in a Buick Station Wagon (1992) de la directora estatunidenca Sarah Jacobson, i el documental animat A Herstory of Women Filmmakers (2008) de Kelly Gallagher.

El programa es completa amb dos curtmetratges de cineastes espanyoles: Ellas dan el golpe (2012), de la sevillana María Cañas, i Las niñas Petas Z, de la murciana Nani Miras. 

Les cineastes del moviment Riot Grrrl van alimentar les seues filmografies a partir de la realització de curtmetratges, més assequibles i compatibles amb les seues vides precàries que les peces més llargues. Estes obres tenen naturaleses diverses: filmades com a treballs d'institut, entre grups d'amigues o en la intimitat de les habitacions adolescents. 

Un clàssic de l'avantguarda europea

El dissabte 10 de febrer, a les 18 hores, en sessió única, la Filmoteca Valenciana projecta Las margaritas (1966) de la txeca Vera Chytilová. Considerada com una de les pel·lícules més importants de la Nova Ona Txecoslovaca i del cinema experimental d'avantguarda dels anys seixanta, Las margaritas és un clar precedent dels postulats estètics i ideològics del moviment Riot Grrrl. 

Tres dècades abans del naixement del Riot Grrrl, Věra Chytilová va crear una posada en escena plena d'efectes visuals, inconformisme i provocació que jugava de manera coherent amb la desarticulació de les convencions del llenguatge i la desaparició de les categories lògiques de continuïtat lineal.

Galeria d'imatges