Justícia i Interior
Atenció a las Víctimes

El secretari autonòmic d'Atenció a les Víctimes sol·licita al Govern d'Espanya que les OAVD puguen tindre accés a totes les ordres de protecció per a víctimes de delicte

01/02/2024
El secretari autonòmic d'Atenció a les Víctimes sol·licita al Govern d'Espanya que les OAVD puguen tindre accés a totes les ordres de protecció ...
  • Javier Bazán ha destacat la importància de “consolidar i reforçar la labor de les oficines i els seus treballadors en l'assistència a totes les víctimes de totes les formes de violència
  • El secretari autonòmic i la directora general d'Atenció a les Víctimes han visitat les oficines de Sagunt i Segorbe

El secretari autonòmic d'Atenció a les Víctimes i Accés a la Justícia, Javier Bazán, ha sol·licitat al Govern d'Espanya que “arbitre els mecanismes necessaris perquè totes les oficines de víctimes d'atenció al delicte (OAVD) de la Generalitat puguen tindre accés a totes les ordres de protecció dictades en processos per delictes comesos contra menors d'edat, ancians i persones amb discapacitat i víctimes de violència sexual”.

En este sentit, Javier Bazán ha explicat que “demanem que es dote les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat d'una ferramenta informàtica específica contra estos delictes, similar a l'anomenat sistema VIOGEN, amb la finalitat de garantir la protecció per igual a totes les víctimes de delictes”.

El secretari autonòmic, acompanyat per la directora general d'Atenció a les Víctimes, Belén Pulgar, han iniciat una ronda de visites per les oficines d'atenció a les víctimes del delicte. Este matí han visitat les oficines de Sagunt i Segorbe que, en total, donen servici a una població superior a més de 120.000 persones, ja que este servici inclou tant els habitants d'estos municipis com a tots aquells que formen part de cada partit judicial.

Javier Bazán ha destacat la importància de “consolidar i reforçar la labor de les oficines i els seus treballadors en l'assistència a totes les víctimes de totes les formes de violència, especialment les més vulnerables, com ara menors, persones majors i amb discapacitat, a més de les dones víctimes de violència”.

En este sentit, ha explicat que “el nostre objectiu és continuar millorant la formació del personal d'estes oficines, i cuidar les seues condicions laborals per a augmentar assegurar la millor atenció a la víctima”.

Oficines d'atenció a les víctimes del delicte

La Generalitat compta amb 37 oficines d'assistència a les víctimes del delicte que tenen com a objectiu general prestar una assistència integral, coordinada i especialitzada a les víctimes a conseqüència del delicte i donar resposta a les necessitats específiques en l'àmbit jurídic, psicològic i social. Estes oficines atenen temes com l'assetjament escolar, l'assetjament laboral, la violència de fills a pares o la violència sobre la dona.

Les OAVD són un servici públic i gratuït al qual poden accedir els ciutadans bé per iniciativa pròpia, o a través de tercers com ara la Fiscalia, altres òrgans judicials, la Policia o la Guàrdia Civil.

Els servicis que oferixen inclouen la preparació, assistència i acompanyament a juí; una primera atenció psicosocial; informació i orientació sobre els recursos que la Comunitat posa a la seua disposició, i la possible derivació a altres espais especialitzats quan siga procedent.

També realitzen la coordinació amb altres institucions; el seguiment i informació de la situació processal de la víctima; i la intervenció –psicològica, social o de crisi– amb afectats per delictes violents.

L'OAVD de Sagunt dona servici a 94.961 habitants del seu Partit judicial i l'OAVD de Segorbe a 25.832 habitants.

Galeria d'imatges