Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Dia Mundial dels Aiguamolls

Medi Ambient obri el tràmit d'audiència pública per a la revisió del Pla rector de l’Albufera

02/02/2024
Medi Ambient obri el tràmit d'audiència pública per a la revisió del Pla rector de l’Albufera
  • Salomé Pradas subratlla que el Consell de Carlos Mazón “complix amb celeritat el seu compromís” perquè el document “es faça des del consens"
  • La consellera anuncia ajudes de quasi un milió d'euros per a millores en infraestructures hidràuliques en municipis amb aiguamolls protegits

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha obert el tràmit d'audiència pública per a la revisió del Pla rector d'ús i gestió (PRUG) del Parc Natural de l’Albufera, així com l'aprovació de les normes de gestió de la Xarxa Natura 2000 per a l'aiguamoll valencià.

Entre els objectius del projecte destaca la necessària actualització de les normes de regulació d'usos (en particular, l'activitat cinegètica i les d'investigació), l'ús públic dels espais i un pla específic de prevenció d'incendis. Respecte a les normes de gestió de la Xarxa Natura 2000, el projecte identificarà els hàbitats i espècies presents en l'enclavament, així com els possibles impactes i amenaces per a estos. El tràmit d'audiència pública es pot consultar en l'enllaç de GVAparticipa

La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha assegurat que el Consell de Carlos Mazón “complix amb celeritat i eficàcia el seu compromís amb l’Albufera per a comptar, com més prompte millor, amb un nou PRUG que és l'instrument bàsic per a la gestió dels recursos i els usos d'esta joia paisatgística i mediambiental de la Comunitat Valenciana”.

La responsable de Medi Ambient ha subratllat que el seu departament “elaborarà un nou document que compte amb el màxim consens i conjugue aspectes tan importants com la conservació, l'aprofitament i el gaudi ordenat d'este espai protegit”.

En este sentit, ha assenyalat que tant l'aprovació del PRUG com del Pla d'ordenació de recursos naturals (PORN) de l’Albufera, “ha sigut la gran assignatura pendent en matèria mediambiental de l'anterior Consell, que no ha sigut capaç d'aprovar esta normativa que en el 2014 deixàrem elaborada i en exposició pública”.

Quasi un milió d'euros en millores d'infraestructures hidràuliques

D'altra banda, Salomé Pradas ha anunciat que en este 2024 es destinaran 985.491 euros en subvencions i ajudes destinades a millores de les infraestructures hidràuliques en municipis que incloguen zones humides catalogades pertanyents a la Xarxa Natura 2000, en les quals els hàbitats i espècies d'importància comunitària europea coexistixen, de manera compatible, amb determinats usos històrics productius de tipus agrícola i piscícola. Les actuacions se centren en canals, séquies, llits, marges, riberes i basses de reg.

D'esta manera, les ajudes -provinents de fons FEADER de la UE i de la Generalitat- es destinaran a projectes presentats pels ajuntaments de Torreblanca, Nules, la Llosa, Chóvar, Peníscola, Cabanes, Xeraco, Xeresa, Quartell, Sagunt, Cullera, Gandia i Algemesí. També per a entitats com les juntes de València, Albal, Sollana, Silla, València i Algemesí de la Séquia Real del Xúquer; comunitats de regants de Massanassa, Sueca i el Fondo o entitats com Acció Ecologista Agró o el Jutjat Privatiu d'Aigües de Guardamar del Segura.

Activitats

Finalment, la Conselleria de Medi Ambient ha organitzat per a este divendres activitats d'educació ambiental als parcs naturals de l’Albufera, les Llacunes de la Mata-Torrevieja, la Marjal de Pego-Oliva, les Salines de Santa Pola, el Fondo d'Elx.

En este sentit, Salomé Pradas ha destacat que el lema del Dia dels Aiguamolls d'enguany (Vida entrellaçada: els aiguamolls i les persones) “subratlla la manera en què tots els aspectes del benestar humà estan lligats a la salut dels aiguamolls del món pel qual cada un és important i cada esforç compta”.

Galeria d'imatges