Sanitat

La Fe es convertix en un dels primers hospitals públics a tindre un escàner en 3D per a veure l'esquelet complet tant d'adults com de xiquets

04/02/2024
La Fe es convertix en un dels primers hospitals públics a tindre un escàner en 3D per a veure l'esquelet complet tant d'adults com de xiquets
  • El sistema també permet captar imatges del pacient assegut en una cadira radiotransparent
  • L'equip utilitza unes dosis de radiació molt baixes, en concret, entre un 50 % i un 85 % inferiors a les tomografies computades (TAC)
  • Les imatges generades són tant visions frontals com laterals, en 3D, a mida real i sense cap mena de distorsió

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha incorporat un escàner vertical que fa radiografies tridimensionals de cos sencer o d'una zona concreta, amb el pacient dret i fins i tot en una cadira radiotransparent que permet el pas dels rajos X.

Amb esta adquisició, La Fe es convertix en un dels primers hospitals públics d'Espanya, juntament amb l'Hospital Universitari Doctor Peset de València, que disposa d'este sistema que és de gran utilitat per al diagnòstic, així com per a planificar i controlar el tractament i la planificació de cirurgies en la població adulta i infantil amb patologies musculoesquelètiques, de columna vertebral, maluc, genoll i turmell, principalment.

L'equip utilitza unes dosis de radiació molt baixes, en concret, entre un 50 % i un 85 % inferiors a les tomografies computades (TAC). Esta reducció és especialment rellevant per als qui han de sotmetre's a proves d'esta mena de manera recurrent, i sobretot per als pacients menors d'edat. Per exemple, un examen pediàtric de seguiment de la columna vertebral, amb la funció ‘microdosi’ activada, equival a una setmana de radiació natural, la que rep la persona en el seu dia a dia.

D'altra banda, este escàner permet adquirir les imatges de pacients adults i pediàtrics, de tot el cos o d'una regió concreta, com per exemple la columna vertebral o les extremitats inferiors, en qüestió de segons. Estes imatges poden visualitzar-se com un volum tridimensional 3D. És a dir, les imatges generades són tant visions frontals com laterals, a grandària real i sense cap mena de distorsió amb la qual cosa, a partir d'estes “es reconstruïx el volum de les vèrtebres, els ossos, etc., i això permet fer radiografies com si foren un TAC”, segons ha explicat Luis Martí Bonmatí, director de l'àrea d'Imatge Mèdica de La Fe.

Martí Bonmatí ha afegit que totes estes prestacions fan possible obtindre “radiografies i models tridimensionals de la columna i els membres inferiors del pacient quan està suportant pes i en posicions dinàmiques, la qual cosa ens dona als radiòlegs una avaluació global del pacient en una situació funcional”.

“Tot això ens ajuda a comprendre millor els mecanismes de compensació funcional entre la columna vertebral, els malucs i els genolls gràcies a imatges de cos complet dret. El sistema optimitza les capacitats de diagnòstic de l'Hospital La Fe gràcies a l'alta qualitat de la imatge i l'excel·lent contrast que oferix”, ha emfatitzat.

L'equipament ha suposat una inversió de 842.100 euros i compta amb finançament de la Unió Europea. Per a la seua instal·lació ha calgut habilitar la sala que l'alberga, de manera que s'han dut a terme labors d'emplomat, climatització i disposició d'un lloc de control, entre altres. A més, els professionals d'Imatge Mèdica de l'Hospital La Fe estan rebent formació per al maneig del nou escàner.

El gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda, ha posat de manifest "el compromís de l'hospital a incorporar la innovació tecnològica més avançada que redunde en la millor prestació assistencial que reben els nostres pacients”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del director de l'àrea d'Imatge Mèdica de La Fe, Luis Martí