Sanitat

Sanitat garantirà l'accés equitatiu als recursos, diagnòstics i tractaments oncològics a través de la nova estratègia contra el càncer

03/02/2024
  • El dia 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer
  • Sanitat ha creat un grup de treball per a implementar biomarcadors i potenciar la medicina de precisió en el sistema sanitari valencià
  • En 2023, els centres de salut de la Comunitat Valenciana van fer 417.268 consultes d'atenció oncològica i els hospitals, 10.972 ingressos de pacients oncològics

La Conselleria de Sanitat elabora una estratègia nova contra el càncer per al període 2024-2027, amb l'objectiu de garantir a totes les persones que ho requerisquen l'accés equitatiu als recursos, diagnòstic i tractaments oncològics i innovació.

En este sentit, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer que se celebra demà, 4 de febrer, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha recordat “la importància de coordinar tots els recursos sanitaris existents en el sistema valencià de salut per a respondre a les necessitats reals dels pacients oncològics, així com potenciar mesures preventives i hàbits saludables per a previndre esta patologia entre la població”.

Per això, el mes de desembre passat, la Conselleria de Sanitat va designar per a coordinar la posada en marxa de l'Estratègia del càncer i de la medicina de precisió en oncologia el doctor Carlos Camps, que depén directament de l'Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Comunitat Valenciana.

Marciano Gómez ha destacat que les línies principals de treball durant els pròxims anys “se centraran principalment, a més de centrar-se en l'equitat, a impulsar la innovació en els tractaments i oferir una atenció personalitzada als pacients oncològics gràcies a la medicina de precisió”.

La finalitat és oferir la millor atenció als pacients oncològics que són atesos en qualsevol dels centres del sistema de salut valencià. Així, en 2023, els centres de salut de la Comunitat Valenciana van fer 417.268 consultes d'atenció oncològica. Per províncies, van ser 31.458 a la de Castelló; 229.493, a València, i 156.317, a Alacant.

D'altra banda, els hospitals de la Comunitat Valenciana van registrar en 2023 un total de 10.972 ingressos de pacients oncològics; d'estos, 978 corresponen a la província de Castelló; 4.167, a la d'Alacant, i 5.827, a la de València.

Biomarcadors genètics

Per a obtindre el millor diagnòstic i potenciar l'equitat, a la Comunitat Valenciana s'ha creat i regulat ja un grup de treball de persones expertes en biomarcadors genètics dels diferents centres assistencials del sistema de salut. A més, el coordinador de l'Estratègia del càncer i de la Medicina de Precisió en Oncologia i l'Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Comunitat Valenciana col·laboren també en la implementació del catàleg de biomarcadors del Sistema Nacional de Salut a la Comunitat Valenciana.

El conseller de Sanitat ha assenyalat que “l'ús de biomarcadors constituïx una de les ferramentes més importants per a la medicina personalitzada de precisió, ja que permet no sols detectar malalties, sinó conéixer el possible avanç d'una malaltia o la resistència a un tractament específic”. “En concret, té molta utilitat per al diagnòstic i el tractament de càncer i en el cas de les malalties rares”, hi ha afegit.

Es tracta d'unes proves genètiques que analitzen material biològic del pacient, permeten millorar-ne el diagnòstic i enfocar el tractament de manera precisa i personalitzada. “Este abordatge de les malalties permetrà obtindre els millors resultats”, ha afirmat Gómez.

Prevenció del càncer

A més, la Conselleria de Sanitat disposa de cinc unitats d'Assessorament Genètic en Càncer Hereditari, dins dels servicis d'Oncologia Mèdica dels hospitals i atenen tota la població de la Comunitat Valenciana. En estes es du a terme l'estudi, diagnòstic i seguiment de les persones amb predisposició hereditària al càncer.  

Així, durant 2023, un total de 3.210 persones han sigut diagnosticades d'almenys una de les dotze síndromes o entitats relacionades amb un risc alt de càncer hereditari. Quant al sexe, del total de persones ateses en 2023, el 70 % són dones i el 30 % són homes; 2.262 i 948, respectivament. Per unitats, s'han fet 1.046 estudis en l'Hospital General d'Elx; 1.043, en La Fe de València; 544, en el Clínic de València; 337, en el Provincial de Castelló, i 240, en l'IVO (Institut Valencià d'Oncologia).

De les dotze síndromes de càncer hereditari estudiades en estes unitats, la més freqüent és el càncer de mama i ovari familiar, amb 2.308 persones diagnosticades (71,9 % dels casos), seguida per 445 persones amb càncer de còlon hereditari no polipòsic, el conegut com a síndrome de Lynch (13,9 % dels casos) i la poliposi adenomatosa de còlon familiar amb 192 persones (6 % dels casos). Esta tendència s'ha mantingut constant en els últims anys.