Hisenda, Economia i Administració Pública
Gestió economicofinancera

Ruth Merino subratlla que el primer mes d'implantació de Nefis demostra que la decisió “valenta” d'implantar este sistema ha sigut “un èxit”

06/02/2024
Ruth Merino subratlla que el primer mes d'implantació de Nefis demostra que la decisió “valenta” d'implantar este sistema ha sigut “un èxit”
  • “Hem pagat més de 170.000 nòmines dels treballadors en termini, prop de 120.000 expedients de dependència, 36.000 expedients de la renda valenciana d'inclusió i tota la farmàcia, que és un import grandíssim”, subratlla la consellera
  • Critica “l'alarmisme” i “la irresponsabilitat” de l'oposició davant dels retards en els pagaments de 524 nòmines de substitucions de personal, i subratlla que el Consell treballa “per tots els seus mitjans” per a remeiar este tipus de situacions, que lamenta, però que no són “una cosa excepcional”

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha subratllat que el primer mes d'implantació del nou sistema de gestió economicofinancera Nefis demostra que la decisió “valenta d'implantar una ferramenta que l'anterior executiu no es va atrevir a posar en marxa, a pesar que estava costant diners a tots els valencians, ha sigut un èxit”. 

“El que hem aconseguit este mes de gener ha sigut pagar més de 170.000 nòmines dels treballadors en termini, prop de 120.000 expedients de dependència entre el 31 de gener i l'1 de febrer; 36.000, de la renda valenciana d'inclusió el 2 de febrer; o tota la farmàcia, que és un import grandíssim, l'1 de febrer”, ha dit la consellera en la roda de premsa posterior al Ple del Consell.

Merino ha assenyalat així que això s'ha aconseguit enmig de la posada en marxa d'un sistema “molt ambiciós” i de “gran envergadura” com Nefis, que tindrà “una importància fonamental per a la gestió, la transparència i la traçabilitat de totes les operacions, de tots els expedients” que tramita l'Administració.

La consellera ha criticat “l'alarmisme” i “la irresponsabilitat” mostrada per l'oposició en propagar “rumors falsos” en els quals es parlava d'“onades d'impagaments” quan el que s'ha produït són retards en els pagaments de 524 nòmines de substitucions de persones (400 de Servicis Socials, 117 de l'IVIA, 6 de l'IVAP i 1 de Labora), i ha subratllat que el Consell “treballa per tots els seus mitjans” per a remeiar este tipus de situacions, que lamenta, però que s'han produït en altres exercicis.

“Lamentem profundament i entenem els perjuís causats a estes persones, que cobraran amb un mes de retard, però no és una cosa excepcional, és una cosa que es produïx de manera habitual”, ha indicat la consellera, que ha insistit que l'Administració ha estat bolcada a “solucionar-ho com més prompte siga possible”.

“No ens sembla bé i estem treballant per tots els nostres mitjans i posarem tots els esforços” per a esmenar-ho, “com ja ho estan fent tots els funcionaris des del primer dia, que han fet un esforç monumental per a acoblar-se a este nou sistema de gestió economicofinancera”, ha indicat també.

“Vaja per davant l'agraïment a tota a la gent que ha dedicat vesprades, nits i caps de setmana a treballar perquè este primer mes, en el qual ja hem obert el pressupost amb el programa Nefis, haja sigut un èxit, i estic convençuda que continuarà sent així”, ha afegit la consellera.

Objectius de dèficit

D'altra banda, respecte als objectius de dèficit que es votaran este dimecres al Senat, Ruth Merino ha insistit que els pressupostos aprovats per la Generalitat són “bons per a la Comunitat Valenciana” i en què els seus ciutadans i ciutadanes “no patiran cap ajust més”.

“No es retallarà més als valencians, ho ha dit el president en moltes ocasions: ja s'han patit massa injustícies durant massa temps amb els fons que rep esta comunitat”, ha assenyalat la titular d'Hisenda.

Ha recordat així que el Consell va elaborar els comptes “a cegues”, però es va basar per a això en els informes independents d'organismes de prestigi, i ha defés que resulta “molt raonable” que “el repartiment del dèficit es faça d'una manera més coherent”.

Segons ha argumentat, “no és de rebut que les comunitats, que tenen unes competències assumides de gran envergadura” que afecten àrees com la sanitat, l'educació i els servicis socials, “tinguen un 0,1 % del dèficit i l'Estat es quede amb un 2,9 %”, per la qual cosa el Govern “hauria d'entrar en raó”. “Seria el just per a una comunitat infrafinançada com la valenciana”, ha manifestat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la portaveu del Consell, Ruth Merino