Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori

El Consell i l'Oceanogràfic reintroduïxen 7 cavallets de mar, 22 corals i 2 tortugues de mar al Saler

06/02/2024
El Consell i l'Oceanogràfic reintroduïxen 7 cavallets de mar, 22 corals i 2 tortugues de mar al Saler
  • La consellera Salomé Pradas subratlla que la protecció dels ecosistemes marítims “és prioritària per al Consell de Carlos Mazón”

El Consell i l'Oceanogràfic de València han procedit este dimarts a la solta de 7 cavallets de mar (Hippocampus hippocampus), de 22 corals de la família de les gorgònies (Leptogorgia sarmentosa, Eunicella cavolini i Eunicella verrucosa) i 2 tortugues marines (Caretta caretta) al costat de la costa del Saler. Estos exemplars van ser capturats accidentalment per embarcacions de pesca professional i van ser traslladats a les instal·lacions de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a la seua recuperació i posterior solta al seu hàbitat natural.

L'alliberament dels exemplars s'ha fet des d'una embarcació amb ajuda de bussos professionals de l'aquari de València i ha comptat amb la participació de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori i de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, així com de la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, i la seua vicepresidenta, Mercedes Calabuig.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, acompanyada pel director general de Pesca, Francisco Espinós, ha assegurat que la protecció dels ecosistemes marítims de la Comunitat Valenciana “és una prioritat per al Consell de Carlos Mazón” per a teixir un futur sostenible que garantisca la protecció del nostre medi ambient i que ens permeta continuar progressant com a societat sense comprometre les generacions futures”.

Per a això, segons Pradas “continuarem treballant en estreta col·laboració amb diferents organitzacions com l'Oceanogràfic i les confraries de pescadors per a recuperar i reintroduir espècies que són capturades per accident”. Per a la consellera, “és essencial la implicació de tots els actors, tant públics com privats, per a afrontar els nombrosos desafiaments que afecten el Mediterrani i que poden amenaçar la seua rica biodiversitat”.

En este sentit, la consellera ha recordat que la Generalitat va iniciar, fa més de deu anys, juntament amb l'Oceanogràfic, un programa de recuperació de tortugues marines capturades accidentalment “que ha sigut tot un èxit i que ara ampliem a altres espècies amenaçades com els cavallets de mar, corals o cetacis”.

Sensibilització i col·laboració del sector pesquer

Els 7 cavallets que s'han soltat este dimarts, amb l'assistència de tècnics de l'Associació Ambiens, han sigut criats en un medi controlat a les instal·lacions de l'Oceanogràfic. En relació amb els corals, es tracta d'una quarta solta dels 174 exemplars recuperats durant 2023 com a part dels esforços de conservació de la biodiversitat marina.

Entre les accions cofinançades per la Generalitat, a través de la Direcció General de Pesca, i la Fundació Oceanogràfic, es troben les destinades a la protecció d'espècies com ara tortugues marines, cavallets de mar, corals i eriçons. També s'ocupen de determinar les causes de la mort de cetacis i elasmobranquis.

Nou Servici de Vigilància Marítima

D'altra banda, des d'este dilluns està en marxa el Servici de Vigilància Marítima que ha començat a desplegar-se enfront de les costes del Saler i l’Albufera i que, progressivament, cobrirà tot el litoral de les tres províncies durant l'estiu. Este servici durà a terme tasques de preservació dels ecosistemes marítims i ha suposat una inversió de 744.000 euros.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas