Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Reformes legislatives

Pradas defén la pròrroga de les bonificacions al transport públic i reivindica que la Generalitat “estarà sempre al costat dels ciutadans”

07/02/2024
  • La consellera de Medi Ambient xifra en 18,9 milions d'euros el cost de la mesura per a reduir el 50 % o el 100 % de les tarifes als usuaris
  • Pradas assenyala que “mentres el Consell complix, el Govern ni ha aprovat la gratuïtat per als jóvens, ni per a altres grups socials”
  • La titular de Medi Ambient assegura que la reforma de la LOTUP “reduirà burocràcia, facilitarà inversions i regularitzarà instal·lacions que ja generen ocupació”

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha defés este dimecres en les Corts el Decret llei 14/2023 del Consell pel qual es prorroguen les bonificacions i gratuïtat temporal de tarifes en els servicis públics de transport competència de la Generalitat i es modifiquen alguns aspectes de la LOTUP. Pradas ha assegurat que “mentres el Consell complix, el Govern ni ha aprovat la gratuïtat per als jóvens, ni per a altres grups socials”.

Durant la seua intervenció, Pradas ha detallat que el decret llei prorroga per un període de sis mesos les reduccions -parcial o total- de tarifes en els abonaments i títols multiviatge en tots els servicis de transport públic de la Generalitat, és a dir, la gratuïtat per a jóvens menors de 31 anys i la reducció del 50 % per a la resta de viatgers. En este sentit, ha concretat que la mesura tindrà un cost estimat de 18,9 milions d'euros.

Salomé Pradas ha explicat que, en les setmanes prèvies a l'aprovació de la norma, el Consell va estar a l'espera de conéixer com es materialitzaria l'establiment de les bonificacions del transport públic anunciat pel Govern d'Espanya. No obstant això, “l'anunci del president Sánchez en el seu debat d'investidura, va quedar en res. Ens va mentir, i no va informar les comunitats autònomes de la seua verdadera intenció fins a quasi finalitzat l'any, fins i tot sabent que en diverses autonomies les mesures de transport havien de revisar-se en eixa data”.

Pradas ha recordat que el Consell del Botànic va aplicar les bonificacions que ara es prorroguen “només després que l'Estat decidira aportar fons per a disminuir el preu de les tarifes” mentres que el Consell de Carlos Mazón va prendre la decisió “quan encara es desconeixia quin anava a ser l'anunci de les bonificacions o gratuïtat en el transport públic del Govern d'Espanya”.

En este sentit, ha criticat que el Govern haja “abandonat” la Comunitat i els ajuntaments i ha advertit que “els nostres ajuntaments i la Generalitat Valenciana no són el caixer automàtic de Pedro Sánchez”. “Els nostres ciutadans -ha afegit- no es mereixen este tracte; i menys amb la situació econòmica que estem patint. A això cal sumar l'injust infrafinançament que patix la Comunitat Valenciana, per la qual cosa exigim al Govern que s'establisca un fons d'anivellament fins que s'aprove la reforma del finançament autonòmic”.

La consellera ha reiterat que, pel fet que la taxa d'inflació se situa encara lluny de l'objectiu del 2 % marcat pel Banc Central Europeu “el Consell de Carlos Mazón estarà sempre al costat dels ciutadans prenent en cada moment les decisions que siguen necessàries”.

Reforma de la LOTUP

D'altra banda, Salomé Pradas ha detallat en què consistirà la modificació del text refós de la Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge que també es recull en el decret llei.

En concret, es modifica l'art. 51.3.c) i l'apartat 4 de la disposició addicional novena de la LOTUP, en relació amb la figura dels projectes territorials estratègics (PTE) de manera que el Consell decidirà cas a cas si es du a terme o no la consulta pública prèvia, quan concórreguen importants raons d'interés públic. Esta reforma, segons el parer de Pradas, és necessària per a “garantir el principi de confidencialitat i evitar en una fase inicial la sobreexposició de projectes estratègics que, per la seua pròpia naturalesa, requerixen un component de confidencialitat i evitar els moviments especulatius”.

També es modifica la disposició addicional novena, apartat 4, perquè als PTE se'ls puga aplicar la normativa en matèria de simplificació administrativa, a fi d'agilitzar i simplificar la seua tramitació.

Finalment, també es reforma la disposició transitòria 24, que és la que regula les declaracions d'interés comunitari de regularització que afecten les activitats industrials. Amb la modificació es podran acollir a esta figura, a més de les activitats industrials i productives, també les terciàries o de servicis. Tal com ha explicat la consellera, “esta reforma és necessària perquè moltes de les activitats industrials que potencialment podien haver-se regularitzat, no ho van fer en el termini inicialment atorgat”.

Per a la consellera “este procediment ha sigut satisfactori en el passat perquè suposa la regularització urbanística, i posteriorment ambiental, d'activitats que pertanyen al teixit productiu, generen riquesa i creen ocupació”.

“En definitiva, amb esta modificació de la LOTUP reduïm la burocràcia sense abandonar la seguretat jurídica, facilitem l'arribada d'inversions i regulem instal·lacions que ja existixen des de fa anys en el nostre territori i que generen ocupació i riquesa”, ha conclòs Salomé Pradas.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas