Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Teatre

L’Institut Valencià de Cultura presenta al Rialto la seua última producció pròpia ‘Les Troianes. Fucking Nowhere’, basada en el clàssic d’Eurípides

08/02/2024
L’Institut  Valencià de Cultura presenta al Rialto la seua última producció pròpia ‘Les Troianes. Fucking Nowhere’, basada en el clàssic d’Eurípides
  • L’obra, dirigida per Santiago Sánchez i escrita per Josi Alvarado, es podrà veure del 9 de febrer al 10 de març

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha presentat al Teatre Rialto de València l’última producció pròpia de l’Institut  Valencià de Cultura, Les Troianes. Fucking Nowhere, basada en el clàssic d’Eurípides Les troianes.

L’obra, dirigida per Santiago Sánchez i escrita per Josi Alvarado, es podrà veure del 9 de febrer al 10 de març.

El director general de l’Institut  Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha iniciat la presentació de l’espectacle amb les paraules que Eurípides va posar en boca del seu personatge Hècuba l’any 415 aC “No lloe la por de qui tem reflexionar”.

Guarinos ha subratllat que l’al·legat escènic de Les Troianes “en pro de la pau i el respecte i igualtat per a tota la humanitat continua vigent vint-i-quatre segles després”. “Esta versió plenament actual, de la mà de Josi Alvarado i de Santiago Sánchez, manté l’esperit de l’original i ens l’acosta al nostre present amb una visió literària, plàstica i escènica colpidores, per a captar immediatament l’atenció i l’emoció del públic”. 

Santiago Sánchez ha destacat “la importància del teatre públic i, en concret de l’Institut  Valencià de Cultura, per a dur a terme obres com Les Troianes, Fucking Nowhere, perquè un espectacle com este no es pot fer des d’una companyia o coproducció privada”.

Una obra que, per al seu director, “justifica el sentit del teatre públic, perquè hi ha una part de recuperació del teatre universal com el d’Eurípides, també de donar veu a una dramaturga alacantina com Josi Alvarado per a crear una nova lectura de l’obra i, per descomptat, poder comptar amb un gran elenc i equip artístic valencià i tindre la possibilitat de treballar en unes certes condicions que d’una altra manera no seria possible”.

L’espectacle compta amb un elenc d’actors i actrius de diferents generacions, com Marina Alegre, Resu Belmonte, Rebeca Izquierdo, Josep Manel Casany, Alberto Ángel Escartí, Juanki Fernández, Gemma Miralles, Candela Mora, Rebeca Valls i Pau Vercher. 

A més, el seu director ha destacat el treball de tot l’equip artístic, entre el qual figuren professionals com Víctor Lucas en la composició musical, Mamen Mengó com a ajudant de direcció i Maria José Soler en la direcció coreogràfica. Compta també amb l’escenografia de Dino Ibáñez, la il·luminació de Félix Garma i el vestuari de Gabriela Salaverri.   

Les Troianes Fucking Nowhere és un cant d’esperança cap a la pau i la humanitat. Una obra que juga en dos escales temporals, d’una banda, parla de la guerra en l’actualitat i, d’altra banda, de la de Troia. Una obra que incomoda en les preguntes i sobretot dona veu a les víctimes de la guerra: la població civil i, especialment, a les dones i els seus fills.

Segons Santiago Sánchez, “l’obra ens convida a reflexionar sobre com veiem els conflictes des de lluny si estem tots en el mateix vaixell, sobre com comencen les guerres quan es trenquen els ponts de comunicació, sobre la importància dels mitjans de comunicació i quina imatge ens presenta de les guerres i especialment sobre els qui són les víctimes reals de les guerres”.

L’espectacle tindrà, com és habitual en les produccions pròpies de l’IVC, diverses funcions matinals dirigides a públic escolar, després de les quals es farà un col·loqui entre els jóvens i l’equip artístic de l’obra.

Les entrades es poden adquirir en les taquilles del teatre i en la taquilla en línia de l'IVC.

Galeria d'imatges