Sanitat

La Comunitat Valenciana consolida el seu model de donació d’òrgans en asistòlia controlada amb equips d’ECMO mòbil

08/02/2024
La Comunitat Valenciana consolida el seu model de donació d’òrgans en asistòlia controlada amb equips d’ECMO mòbil
  • El programa de donació ECMO mòbil permet realitzar donacions en asistòlia controlada en tots els hospitals de la Comunitat Valenciana
  • En 2023, els equips de l’Hospital Clínic i de l’Hospital La Fe van fer 47 assistències
  • L’Hospital Clínic Universitari de València acull la XXI Reunió Anual Monogràfica de Coordinadors de Trasplantaments

La Comunitat Valenciana ha consolidat el seu programa de donació d’òrgans en asistòlia controlada amb els equips ECMO mòbil.

Es tracta d’un programa de donació d’òrgans que té com a objectiu potenciar les donacions en asistòlia controlada (la donació coneguda com a cor parat) i que este es puga dur a terme en tots els hospitals de la Comunitat Valenciana gràcies als equips mòbils d’ECMO.

L’equip ECMO és un mètode realitzat amb una tecnologia que permet restaurar el flux sanguini dels òrgans abdominals amb sang oxigenada i a la temperatura adequada, i així possibilita realitzar les extraccions d’òrgans quan la defunció és per parada cardiorespiratòria.

En 2023, estos equips mòbils, formats per professionals de l’Hospital Clínic Universitari de València i de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, van dur a terme 47 assistències.

Estes dades s’han donat a conéixer este dijous a l’Hospital Clínic Universitari de València en la XXI Reunió Anual Monogràfica de Coordinadors de Trasplantaments, organitzada pel coordinador autonòmic de trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Badenes, i finançada per l’Organització Nacional de Trasplantaments.

La trobada, que reunix entre el dijous i el divendres 70 experts de tot el país, ha sigut inaugurada pel secretari autonòmic de Sanitat, Francisco Ponce, i la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez-Gil, juntament amb la presidenta del Col·legi de Metges de València, Mercedes Hurtado, i el gerent de l’Hospital Clínic de València, Álvaro Bonet.

El secretari autonòmic ha transmés “l’enorme agraïment al treball dels equips de professionals altament qualificats que, juntament amb la solidaritat de famílies i donants, fan possible que el programa de trasplantaments de la Comunitat Valenciana siga un verdader èxit”.

Segons ha explicat Rafael Badenes, “la Comunitat Valenciana ha consolidat en els últims sis anys este model de donació en asistòlia controlada amb els equips ECMO. És una de les regions del món on tots els procediments de donació en asistòlia controlada es fan amb perfusió regional normotèrmica, la qual cosa la convertix en la comunitat amb el percentatge més elevat de donants multiorgànics d’esta modalitat”.

“Este programa és possible gràcies a l’excel·lent coordinació entre professionals, al treball en xarxa entre hospitals i gràcies també a la formació que tenen els nostres especialistes” ha afegit el secretari autonòmic.

Per la seua, Beatriz Domínguez-Gil ha destacat “els excel·lents resultats en donació i trasplantament de la Comunitat Valenciana, que són un exemple de professionalitat per a Espanya i per al món”.

Dins d’este programa d’ECMO mòbil, un equip de professionals de l’Hospital Clínic Universitari de València i de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe es desplacen a qualsevol centre de la Comunitat Valenciana quan hi ha un potencial donant d’òrgans en asistòlia controlada.

L’any 2023, la Comunitat Valenciana va registrar un rècord de donants morts amb un total de 274, la qual cosa situa la taxa actual de donació d’òrgans en 52,6 per milió d’habitants per damunt de la mitjana nacional, que registra una taxa de 48,9 per milió d’habitants, i de la mitjana europea, amb una taxa de 20,9 per milió d’habitants. D’estos, 132 donants d’òrgans van ser en la modalitat d’asistòlia controlada.

 

Galeria d'imatges