Sanitat

La immunització contra el VRS reduïx un 70 % les hospitalitzacions dels menors segons un estudi de la Conselleria de Sanitat

10/02/2024
La immunització contra el VRS reduïx un 70 % les hospitalitzacions dels menors segons un estudi de la Conselleria de Sanitat
  • Este estudi s’ha dut a terme a l’Hospital General de Castelló, l’Hospital Doctor Peset, l’Hospital La Fe i l’Hospital Marina Baixa
  • Fins ara, s’han immunitzat contra el virus respiratori sincicial (VRS) a la Comunitat Valenciana 28.680 xiquets i xiquetes
  • La Conselleria de Sanitat està immunitzant per primera vegada els menors nascuts a partir de l’1 d’abril de 2023 i els de menys de dos anys amb patologia de risc

Segons un estudi de la Conselleria de Sanitat, que s’ha dut a terme en quatre hospitals valencians, així com en centres hospitalaris de Múrcia i Castella i Lleó, gràcies a la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) s’han reduït un 70 % les hospitalitzacions dels menors a la Comunitat Valenciana.

Per tant, els resultats obtinguts posen de manifest l’efectivitat que té el monoclonal emprat contra el VRS per a evitar els casos greus en els menors, que en general solen derivar en ingrés hospitalari. La infecció per este virus és universal en la infància i és la causa de la gran majoria de casos de bronquiolitis en lactants, altres malalties com ara sibilàncies persistents o pneumònies, o d’afavorir la infecció per altres patògens.

Segons ha explicat la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, “a la Comunitat Valenciana vam iniciar el mes d’octubre passat la immunització contra el VRS i, fins ara, ja són 28.680 xiquets i xiquetes els que han sigut tractats amb el monoclonal que protegix enfront d’este virus respiratori”.

En este sentit, la directora general ha assenyalat que a la Comunitat Valenciana “continuarem treballant en esta campanya d’immunització per a aconseguir les cobertures més altes i protegir els menors de possibles casos greus de VRS”. Per això, ha recordat als progenitors “la importància que està tenint este tractament en els més menuts. De fet, les xifres ho demostren, ja que s’ha produït un descens significatiu dels menors que ingressen a causa d’esta patologia”.

Actualment, a la Comunitat Valenciana, la campanya d’immunització de VRS està dirigida a xiquets i xiquetes nascuts a partir del dia 1 d’abril de 2023, i es prolongarà fins als nascuts el 31 de març, així com als de menys de dos anys que patixen alguna patologia de risc.

Quant a la cobertura aconseguida, en el grup de menors nascuts entre abril i setembre que està sent immunitzat als centres de salut, la cobertura és del 86,78 % a la Comunitat Valenciana. Per províncies, per a este grup d’edat, les cobertures són del 86,01 % a Alacant, el 87,51 % a Castelló i el 87,17 % a València.

D’altra banda, la immunització dels nascuts a partir d’octubre, que es duu a terme en les maternitats dels hospitals, aconseguix actualment una cobertura del 92,92 % a la Comunitat Valenciana. Per províncies, la cobertura en estos menors és del 92,55 % a Alacant, el 92,18 % a Castelló i el 93,34 % a València.

Publicació en revista científica

Este estudi, que s’ha publicat en la revista de l’ECDC Eurosurveillance, ha comptat amb la participació de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l’Hospital General de Castelló, l’Hospital Universitari Doctor Peset, l’Hospital Universitari La Fe i l’Hospital Marina Baixa.

L’investigador de l’àrea de vacunes de Fisabio i coordinador d’este projecte, Alejandro Orrico, ha destacat la importància de presentar estes dades a escala mundial en tan poc de temps. “Hem treballat a contrarellotge per a poder oferir-les a la comunitat científica i que puguen guiar la presa de decisions en salut pública en altres països. La col·laboració entre comunitats autònomes i el suport de les autoritats sanitàries han sigut clau per a poder aconseguir la grandària mostral necessària en temps rècord per a donar estes estimacions”, ha explicat.

Actualment, la infecció per VRS és una causa molt important de malaltia que té especial incidència en els menors i apareix principalment durant els mesos d’hivern. Per això, és fonamental previndre-la i, per a fer-ho, el nou monoclonal està demostrant l’efectivitat que té.

Este monoclonal és una immunoglobulina modificada que protegix durant aproximadament cinc mesos, que coincidix amb el període de duració de la temporada de fred. El tractament actua fixant-se al virus i impedint que penetre a l’interior de les cèl·lules i evitar així la malaltia.

Galeria d'imatges