Sanitat

El 63 % del personal investigador de les fundacions i instituts de la Conselleria de Sanitat són dones

11/02/2024
  • Este diumenge, 11 de febrer, es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
  • La directora general d'Investigació i Innovació, Mariola Penadés, aposta per “construir un món en el qual el talent i l'excel·lència no coneguen límits de gènere”
  • Fisabio, IIS La Fe, Isabial, Incliva i el centre Príncep Felip organitzen activitats per a acostar la investigació a les xiquetes

 

Al voltant del 63 % del personal investigador que treballa en les fundacions, instituts i centres d’investigació de la Conselleria de Sanitat són dones.

Amb l’objectiu de continuar promovent la igualtat de gènere en l’àmbit científic, la Conselleria de Sanitat du a terme diferents iniciatives al llarg de l’any, activitats que s’intensifiquen en les pròximes setmanes per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra este diumenge, 11 de febrer, en reconeixement del paper de les dones i les xiquetes en la ciència com a agents de canvi.

Sobre este tema, la directora general d’Investigació i Innovació, Mariola Penadés, aposta per “construir un món en el qual el talent i l’excel·lència no coneguen límits de gènere”, i subratlla la importància d’acostar la investigació i la ciència a les més menudes. Per això, en les pròximes setmanes es duran a terme diversos actes i jornades “per a visibilitzar la investigació sanitària amb perspectiva de gènere i per a fomentar les vocacions científiques en la població més jove”, detalla.

Entre estos actes destaca el concurs de vídeos per a adolescents ‘De major vull ser com…’, dirigit a les generacions de jóvens estudiants per a investigar i identificar referents femenins en disciplines científiques i tecnològiques i innovadores, així com fomentar l’equitat d’oportunitats en este desenvolupament professional. En concret, este concurs de vídeos està destinat a jóvens estudiants d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana.

‘De major vull ser com...’ es du a terme gràcies a un conveni de col·laboració subscrit entre la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l’Institut d’Investigació de l’Hospital Clínic de València (Incliva), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) i la Universitat de València (UV) per a potenciar activitats conjuntes de divulgació, comunicació i promoció de la investigació, el desenvolupament i la innovació.

La convocatòria d’enguany es va iniciar el desembre i ha batut rècord de participació. Este concurs permet als i les jóvens investigar i identificar referents de dones o col·lectius de dones en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores. La gala d’entrega de premis d’este concurs se celebrarà al març.

En este acte, la Conselleria de Sanitat entregarà els diplomes de reconeixement institucional a les investigacions sanitàries que incorporen la perspectiva de gènere en els projectes d’investigació sanitària que complisquen paràmetres d’inclusió de perspectiva de gènere en el seu disseny experimental. També reconeixerà la implementació dels plans d’igualtat en els instituts i fundacions d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana.

Futures científiques

L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), per la seua part, se suma enguany a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb accions com la campanya ‘De xiqueta a científica’, en la qual investigadores de l’ISS La Fe han pogut dirigir-se a les futures científiques a través de xarxes socials i els han dedicat unes paraules basades en la seua experiència personal i professional. “És important que contem les nostres històries com a dones científiques. Només que el relat de cada una de nosaltres inspire a una sola jove ja haurà valgut la pena compartir les nostres vivències”, apunta Mariola Penadés.

Així mateix, les investigadores del grup d’investigació en Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple visitaran el pròxim 12 de febrer als xiquets, xiquetes i adolescents que es troben ingressats a l’Hospital La Fe i que seguixen amb la seua formació acadèmica gràcies a la Unitat Pedagògica Hospitalària-Escola La Fe. En col·laboració amb esta unitat, les investigadores faran una xarrada als més xicotets (Educació Primària). Posteriorment, els més majors (Educació Secundària) realitzaran una visita als laboratoris i instal·lacions de l’IIS La Fe, on coneixeran de primera mà la labor de la investigació biomèdica.

I com cada any, investigadores d’este centre es traslladen a centres educatius on impartixen xarrades sobre la seua experiència personal i professional com a investigadores amb l’objectiu d’estimular a futures generacions.

La fundació Fisabio, a més de participar activament en ‘De major vull ser com….’, ha difós este diumenge en xarxes socials un vídeo en el qual dos de les seues investigadores, juntament amb la directora general d’Investigació i Innovació, Mariola Penadés, expliquen què els va inspirar per a desenvolupar una carrera científica, quin futur els agradaria per a les científiques i què queda per guanyar en relació a la qüestió de gènere i ciència.

El dia 9 s’ha publicat també en xarxes socials un post en el qual es remarca “el talent, la passió i la dedicació de totes les dones i xiquetes que contribuïxen a l’avanç de la ciència i la investigació”, agrega la directora general.

D’altra banda, el Centre d’Investigació Príncep Felip acull este dilluns 12 de febrer, la VIII Jornada Nacional d’Investigadores en Malalties Rares. Les investigadores d’este centre, a més, impartixen diferents xarrades en centres escolars i institucions i participen en cicles de conferències com la de la Casa de la Ciència del CSIC ‘I si vull investigar?’.

En esta línia, Isabial va celebrar una sessió d’investigació amb perspectiva de gènere dijous passat en la sala d’actes de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis d’Alacant.

També en relació amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, tres investigadores, de tres generacions i tres àrees diferents d’Incliva, han participat en una trobada on han conversat sobre el lideratge de la dona en la ciència. A més, Incliva treballa en un programa de lideratge femení.