Presidència

El director general de Participació destaca la labor dels Centres Valencians en l’Exterior per a mantindre viva “la flama valenciana, a pesar de la distància que ens separa”

12/02/2024
El director general de Participació destaca la labor dels Centres Valencians en l’Exterior per a mantindre viva “la flama valenciana, a pesar de ...
  • José Tárrega acompanya Mar Montolio i Manuela Castañeda en l’acte d’exaltació com a falleres majors de París 2024
  • El director general de Participació recorda que els Centres Valencians en l’Exterior compten amb una nova línia d’ajudes del Govern Valencià per a viatjar a la Comunitat Valenciana amb motiu de les Falles, Fogueres i Magdalena

 

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha assistit als actes d’exaltació de les falleres majors de París 2024, organitzat per la Casa Regional Valenciana de París, una de les més antigues i que forma part de la xarxa de Centres Valencians en l’Exterior (CEVEX) de la Generalitat.

José Tárrega ha donat l’enhorabona a les noves ambaixadores de les Falles a París i ha destacat la labor que fan els valencians i valencianes per a “conservar el record viu de les tradicions valencianes, de les nostres festes i de la nostra llengua”.

En este sentit, ha reivindicat l’interés de les persones que residixen fora de la Comunitat Valenciana per mantindre viva “eixa flama valenciana, que no coneix de fronteres sinó de sentiments, a pesar de la distància que ens separa”.

El director general de Participació ha convidat les màximes representants de les nostres Falles a París “a viatjar a València durant la setmana gran”, moment en el qual ha recordat que disposen d’una nova línia d’ajudes del Govern Valencià “per a subvencionar els viatges dels i les representants dels CEVEX que es desplacen a la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració de les Falles, Fogueres i Magdalena”.

Al seu torn, José Tárrega ha manifestat que des del Consell  “estarem al costat dels valencians i valencianes en l’exterior perquè són els nostres millors ambaixadors, un exemple que ens motiva a avançar com a poble, ens ompli d’orgull i d’esperança”.

L’acte de proclamació, que s’ha desenvolupat a la sala d’actes de l’Ajuntament de la capital francesa, ha comptat amb la presència de les màximes representants a París per a les Falles 2024, la fallera major infantil, Mar Montolio, i la fallera major, Manuela Castañeda.

L’encarregat de conduir la gala d’exaltació de les Falleres Majors de París 2024 ha sigut el presentador del programa ‘Gente de Fallas’ Boro Peiró, un acte que ha comptat, a més, amb la presència de la presidenta de la Casa Regional Valenciana de París, Pilar de la Guia Solaz. També han participat les falleres majors de París 2023, les Bellees del Foc d’Alacant, l’ambaixador d’Espanya davant de la UNESCO, Miquel Iceta, i el conseller de Treball, Migracions i Seguretat Social, Daniel Solana.

La cerimònia ha comptat amb balls tradicionals valencians de la mà del Grup de Balls de la Casa Regional Valenciana de París i l’actuació del grup Quatre Cordes. També han participat representants de la Falla Cadis-Dénia, els quals han presentat una rèplica del seu monument faller dedicat als Jocs Olímpics de París 2024. Per a concloure la cerimònia, la soprano valenciana resident a la capital francesa, Amparo Wafia, ha interpretat Valencia, El faller i l’Himne de la Comunitat Valenciana.

Casa Regional Valenciana de París

La Casa Regional Valenciana de París, fundada en 1941 pels valencians Amado Granell i els germans Josep i Angelí Castanyer i Fons, és oficialment un dels 8 CEVEX a Europa al qual pertanyen al voltant de 250 persones. Amb la seua labor contribuïx a donar suport als valencians i valencianes que comencen una nova vida a París. A més, promociona la cultura, la llengua, la gastronomia i les tradicions valencianes.

La Casa de València té la seua seu a París i realitza múltiples activitats al llarg de l’any, entre les quals destaca la celebració del 9 d’Octubre, exposicions, tornejos de pilota valenciana, a més de participar activament en les Falles des dels anys 70.

En l’actualitat hi ha un total de 42 CEVEX situats a Espanya i en la resta del món, dels quals 14 se situen a Espanya i la resta fora de les nostres fronteres. La funció dels CEVEX és promoure i difondre la llengua, la cultura, el folklore i les tradicions valencianes.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del director general de Transparència i Participació, José *Tárrega