Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Patrimoni cultural

Barrera celebra l’acord amb l’Ajuntament de Castelló per a desjudicialitzar i desbloquejar el conflicte sobre la rehabilitació de la Pèrgola

12/02/2024
Barrera celebra l’acord amb l’Ajuntament de Castelló per a desjudicialitzar i desbloquejar el conflicte sobre la rehabilitació de la Pèrgola
  • El vicepresident primer i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, mostren la seua “convicció ferma i inequívoca de posar en marxa el projecte”
  • “Els polítics estem per a impulsar projectes i no per a paralitzar-los. La nostra obligació és esmenar esta situació en la qual els anteriors governs municipal i autonòmic ens han posat” ha afirmat Barrera
     

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha celebrat l’acord que ha arribat amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana per a “desjudicialitzar” el projecte de rehabilitació de la Pèrgola situada al Parc Ribalta de la ciutat i “arribar a un acord perquè este projecte veja la llum com més prompte millor”.

Barrera ha fet estes declaracions durant la seua visita a Castelló de la Plana on ha mantingut una reunió amb l’alcaldessa, Begoña Carrasco, amb la finalitat de desbloquejar el projecte, actualment paralitzat i sobre el qual hi ha una demanda contenciosa administrativa de l’Ajuntament a la Generalitat.

Durant la reunió, en la qual també ha participat la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, i membres del departament de cultura i dels servicis jurídics de l’Ajuntament, les dos parts han mostrat la seua total voluntat de col·laborar i han manifestat la seua “convicció ferma i inequívoca de posar en marxa el projecte”.

El març de 2022 l’Ajuntament de Castelló de la Plana va adjudicar el projecte de rehabilitació integral de la Pèrgola per un total de 2.379.128 euros, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i el mateix ajuntament, després de comptar amb dos informes favorables per part de la llavors Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, emesos al març i octubre de 2021.

No obstant això, després dels informes desfavorables de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, la Universitat Jaume I i el Consell Valencià de Cultura (CVC) i la redacció de fitxa del Catàleg de proteccions del pla general de Castelló de desembre de 2021 en la qual es proposa la seua eliminació, la Conselleria, va emetre una nova resolució de caràcter desfavorable el 22 d’abril de 2022.

D’esta manera, sense haver mediat cap nou acte administratiu i sense que estos informes tingueren cap caràcter vinculant, es produïa una contracció amb les seues dos resolucions favorables anteriors, la qual cosa va provocar la paralització del projecte i la pèrdua dels fons europeus.

A conseqüència d’esta situació, l’anterior govern municipal de Castelló de la Plana va interposar un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat l’octubre de 2022 la decisió del qual serà coneguda el pròxim 21 de febrer.

Amb l’acord aconseguit este dilluns entre la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, les dos parts manifesten la seua voluntat de reprendre el projecte, posant fi a la via judicial amb la finalitat que la rehabilitació de la Pèrgola siga una realitat.

Barrera ha explicat que, per respecte a la Justícia, “que ha fet el seu treball, esperarem que eixa decisió veja la llum i, independentment del resultat, hem arribat a un acord per a posar el projecte de nou en marxa”.

Per això, ha assenyalat que, després de l’emissió de la decisió, la Generalitat i l’Ajuntament “ens posarem a treballar immediatament i intensament perquè el projecte veja la llum com més prompte millor”, i es duran a terme les modificacions que calguen per a ajustar el projecte a la legalitat.

Així mateix, el vicepresident ha mostrat la seua predisposició a incorporar una partida específica per a esta actuació en futurs pressupostos del seu departament, amb la finalitat de col·laborar econòmicament a la seua execució.

Situació “insòlita”

Respecte al canvi d’opinió dels anteriors gestors del departament de Cultura, que va motivar este conflicte, Vicente Barrera ha expressat que es tracta “d’una situació insòlita a la qual mai es va haver d’arribar, en la qual, havent-hi unes obres aprovades amb uns procediments legals complits per part de l’Ajuntament, que van ser autoritzats dos vegades per part de la Conselleria que ara presidisc, al cap de poc temps, basant-se en uns informes no vinculants, la mateixa Conselleria s’esmena a si mateixa”.

Per a Barrera esta situació només pot ser fruit de les “baralles entre polítics que van posar els seus propis interessos per damunt dels interessos dels ciutadans, que és amb qui tenim una obligació”, amb la qual “s’han perdut fons europeus i molt de temps”.

“Els polítics estem per a impulsar projectes, i no per a paralitzar-los i molt menys per a judicialitzar-los i menys entre administracions. Tot ha sigut un despropòsit i la nostra obligació és esmenar la situació en la qual els anteriors governs municipal i autonòmic ens han posat”, ha insistit.

Espai històric

La Pèrgola és un dels edificis situats al Parc Ribalta de Castelló de la Plana, un espai creat al final del segle XIX, que forma part del conjunt històric de la ciutat declarat com a bé d’interés cultural en 1981 i és una de les zones més representatives de la ciutat.

El primer referent de la Pèrgola data de 1925 com a espai per a funcions teatrals i balls. A partir dels anys 60 es transforma en un espai tancat i cobert per a la celebració d’espectacles multitudinaris. L’edifici actual es remunta a un projecte de 1971 i va consistir en el tancament total del perímetre, la qual cosa ha permés allotjar actes festius, socials, culturals i esportius.

 

Galeria d'imatges