Agricultura, Ramaderia i Pesca

El Consell estudia les mesures adoptades després de la confirmació d'un cas de llengua blava a Orihuela

13/02/2024
  • Agricultura ha instaurat la vacunació obligatòria per a tots els animals majors de tres mesos d’edat de les espècies ovina i bovina en tota la província d’Alacant
  • Es tracta d’una malaltia vírica de declaració obligatòria que afecta els remugants i es transmet per la picada d’unes certes espècies de mosquit

 

El Ple del Consell  ha estudiat les mesures adoptades per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca després de la recent confirmació a Orihuela d’un primer cas del serotip 4 del virus de la llengua blava, una vegada rebuda la notificació del Laboratori Central Veterinària d’Algete, adscrit al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, del resultat positiu d’una mostra en una explotació de boví.

La llengua blava o febra catarral ovina és una malaltia vírica, classificada com de declaració obligatòria, que afecta únicament els remugants i es transmet per la picada d’unes certes espècies de mosquit del gènere Culicoides. En cap cas afecta l’ésser humà, no es transmet a les persones i, per tant, és segur consumir llet, carn i els seus derivats.

Amb motiu de la detecció d’este primer cas, es van activar els controls, es va confirmar la circulació del virus en l’explotació sentinel·la i altres explotacions de la comarca del Baix Segura, la qual cosa ha obligat a adoptar les actuacions establides en l’Orde APA/1251/2020, de 21 de desembre, per la qual s’establixen mesures específiques de protecció en relació amb la llengua blava, i alhora ha de declarar-se la malaltia oficialment.

Per això, i per haver sigut fins ara la Comunitat Valenciana territori lliure de llengua blava, la Generalitat ha procedit a la declaració oficial de la malaltia, a través de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, així com a notificar el cas al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Així mateix, s’ha procedit a la modificació de la Resolució de 12 de gener de 2024, del director general de Producció Agrícola i Ramadera, per la qual s’aprova el Pla anual zoosanitari per a 2024 de la Comunitat Valenciana i altres actuacions complementàries, a fi de concretar mesures específiques de protecció, com la desinsectació periòdica durant el període d’actuació del vector.

Paral·lelament, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha posat en marxa, de manera immediata, mesures de prevenció, vigilància i control en la zona per a previndre la difusió de la malaltia, i ha instaurat la vacunació obligatòria contra el serotip 4 del virus de la llengua blava per a tots els animals majors de tres mesos d’edat de les espècies ovina i bovina en tota la província d’Alacant. Per a això, es realitzarà una actuació d’emergència per a la compra de les 120.000 primeres dosis de la vacuna.

Així mateix, la Conselleria ve reiterant l’obligació de comunicació als servicis veterinaris oficials de qualsevol sospita clínica compatible amb la malaltia.

Finalment, la Generalitat destaca que la província d’Alacant es troba en període estacionalment lliure (PEL) de vector, per la qual cosa els moviments dels animals susceptibles a la malaltia no es veuran de moment afectats.

Des de 1998, el virus ha estat present als països del sud d’Europa i del Mediterrani, des d’on s’ha anat estenent gradualment a zones que abans estaven lliures del virus.

La lluita contra esta malaltia es fa a través del programa nacional de vigilància control i erradicació de la llengua blava, que inclou la detecció precoç a través del seguiment i control d’animals sensibles situats en explotacions sentinel·les.