Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cine

La Filmoteca Valenciana programa un cicle de pel·lícules restaurades de Jacques Rivette

13/02/2024
La Filmoteca Valenciana programa un cicle de pel·lícules restaurades de Jacques Rivette
  • El cicle que s’inicia el 14 de febrer inclou Le Pont du Nord (1981), L’Amour fou (1968) i Los locos viajes de Céline y Julie (1982)
  • Avantguardista i modern, Jacques Rivette va desenvolupar un estil propi marcat per l’ús de la improvisació i l’anomenat cine de guerrilla

La Filmoteca Valenciana presenta un breu cicle amb tres llargmetratges del cineasta francés Jacques Rivette (1928-2016), amb motiu de la seua restauració recent.

Rivette és un dels grans noms vinculats a la nouvelle vague i va desenvolupar un estil propi en el qual el rodatge es concep com una aventura i l’atzar juga un paper fonamental. Per a fer-ho, va utilitzar la improvisació i el cine de guerrilla, construint el guió i els diàlegs durant el rodatge i juntament amb l’equip d’intèrprets, a partir d’una trama mínima.

Els tres títols del cicle, Le Pont du Nord (1981), L’Amour fou (1968) i Los locos viajes de Céline y Julie (1982), són fruit d’estes pràctiques fílmiques que revelen la gran modernitat del cineasta francés.

El cicle s’inicia el dimecres 14 de febrer, a les 20.00 hores, amb la projecció de Le Pont du Nord (1981), que també es podrà veure el dijous 15 de febrer a les 18.00 hores.

Protagonitzada per Bulle Ogier, actriu present en set pel·lícules de Rivette, i la seua filla Pascale Ogier, Le Pont du Nord està ambientada en un París en ruïnes pel qual transiten dos dones molt diferents: Marie, una lladre de bancs que acaba d’eixir de presó, i Baptiste, una inconformista que vol viure segons les seues pròpies regles. Les dos decidixen investigar un estrany misteri relacionat amb el joc de l’oca.  

El dimarts 20 de febrer, a les 18.00 hores, i el dijous 29 de febrer a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta L’Amour fou (1968), una de les obres més rellevants en la filmografia de Rivette. Protagonitzada per Bulle Ogier, Jean-Pierre Kalfon i Josée Destoop, la pel·lícula aborda el romanç entre un director teatral i la seua musa al llarg dels assajos d’una tragèdia grega, entrellaçant diferents mirades sobre la realitat: la que el mateix realitzador filma i la gravada per un equip de televisió.

Sébastien és un director teatral que prepara un muntatge d’Andròmaca, de Jean Racine, en el qual també interpreta el paper de Pirro. La seua nóvia Claire interpreta en l’obra Hermione. Durant els assajos tenen una discussió i ella abandona el teatre. Mentres Sébastien recorre a la seua exdona perquè substituïsca Claire, esta s’afona en la desesperació.

El dimarts 5 de març, a les 18.00 hores, i el dijous 7 de març, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Los locos Viajes de Céline y Julie (Céline et Julie vont en bateau, 1982), protagonitzada per Juliet Berto, Dominique Labourier, Bull Ogier i Marie-France Pissier. Es tracta d’una fantasia feminista experimental que trenca alegrement les regles narratives i s’inclina davant de la tradició surrealista i la màgia dels serials de l’era muda.   

Molt prop de la tradició dels contes infantils, la pel·lícula narra les relacions entre la bibliotecària Julie, de vida organitzada i previsible, i Céline, una desconeguda que troba en un parc i que la introduïx en una història, entre la realitat i la fantasia, que es desenvolupa en una gran mansió. Hi viuen un viudo, la seua filla de huit anys i dos dones.

 

Galeria d'imatges