Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
València Capital Verda Europea

La Generalitat constituïx la comissió de seguiment de l’Estació Biològica de l’Albufera

14/02/2024
La Generalitat constituïx la comissió de seguiment de l’Estació Biològica de l’Albufera
  • El director general de Medi Natural ha fet públic l’anunci durant la Conferència Internacional sobre Conservació i Gestió d’Aiguamolls de València

El director general de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Raúl Mérida, ha anunciat la constitució de la comissió de seguiment de l’Estació Biològica de l’Albufera, un òrgan compost per representants de la Conselleria, l’Ajuntament i la Universitat de València (UV), “que pretén ser una base d’operacions per a treballs de camp relacionats amb els ecosistemes aquàtics continentals i de l’Albufera”.

Així ho ha avançat Mérida en la Conferència Internacional sobre Conservació i Gestió d’Aiguamolls, que té lloc a València en el marc dels actes programats amb motiu de la capitalitat verda europea 2024. En la seua intervenció, el director general ha concretat que l’estació facilitarà “la investigació científica associada al seguiment i millora d’espècies silvestres i hàbitats naturals per a buscar solucions a problemes ambientals i generar ferramentes de gestió i conservació del medi natural, amb els resultats dels estudis realitzats”.

Mérida ha detallat que este òrgan “es concep com un recurs docent en els estudis universitaris de grau i postgrau, i un element de divulgació, coneixement i sensibilització cap a la societat sobre el medi natural i els seus problemes”. I no solament per a l’Albufera, “un dels majors aiguamolls del món”, sinó també per als altres sis amb els quals compta la Comunitat Valenciana: el Fondo d’Elx, les Llacunes de la Mata-Torrevieja, les Salines de Santa Pola, el Prat de Cabanes-Torreblanca, la Marjal de Pego-Oliva i els Estanys d’Almenara.

La presència d’estos aiguamolls fan que la Comunitat Valenciana siga la segona autonomia amb més enclavaments d’este tipus. Un recurs natural molt valuós que el director general ha recordat que es complementa amb “altres 48 que estan protegits mitjançant el Catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana, un registre que agrupa més de 46.000 hectàrees”.

Per a Raúl Mèrida, el parc natural de l’Albufera “és el gran representant d’este ric patrimoni perquè és un dels majors exemples d’èxit de la simbiosi entre l’ésser humà i la naturalesa”.

“Hem de reivindicar la seua importància i defendre una relació equilibrada entre la preservació d’este espai natural, l’activitat econòmica que l’envolta i el seu gaudi per part de la ciutadania”, ha indicat Mèrida, que ha recordat que la Conselleria ha treballat en este sentit a impulsar un pla d’emergència o acordar amb el Ministeri de Transició Ecològica la futura arribada de 10 nous hectòmetres cúbics d’aigua per a pal·liar els efectes de la sequera.

Conjuminar esforços

Per a aconseguir estes fites en poc més de sis mesos, el director general ha qualificat de necessària “la col·laboració entre les institucions”, en haver sigut clau una aliança “amb els responsables de la Junta Rectora i tots els actors que formen part d’este meravellós parc natural, inclosa, per descomptat, la comunitat científica”. Però també ha apostat per anar més enllà i “conjuminar esforços per a aconseguir millorar l’estat de l’Albufera i aportar mitjans, estudis i coneixements científics que permeten millorar l’estat i la biodiversitat del parc natural”.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida