Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Pradas: “Lliçons de Castella-la Manxa a la Comunitat Valenciana cap, l’aigua és de tots els espanyols”
- La consellera destaca “que la solidaritat entre regions l’hem d’aplicar a tots”
- La consellera recorda que la Comunitat Valenciana, amb el 40 %, és la que més aigua reutilitza de tota Espanya
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha proclamat que “lliçons de Castella-la Manxa a la Comunitat Valenciana en matèria d’aigua, cap, perquè pertany a tots els espanyols”. A més, ha reivindicat els esforços que ha fet la Generalitat per a fer de la valenciana l’autonomia líder en gestió responsable de l’aigua. “Un bé escàs que sabem utilitzar de la millor manera possible, així que lliçons cap”, ha destacat.
Així s’ha pronunciat Pradas després de les declaracions de la portaveu del Govern de Castella-la Manxa, Esther Padilla, i el seu “injustificat” missatge que “no es pot gastar tanta aigua” en les zones que es beneficien del transvasament Tajo-Segura. En este sentit, la consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana “és líder en la reutilització d’aigua, ja que és, amb diferència, l’autonomia que més esforços fa”.
Pradas ha posat damunt la taula dades que avalen la bona gestió que es fa de l’aigua a la Comunitat Valenciana, que depura i reutilitza el 40 % d’aigua de tota Espanya i que compta amb 14 projectes perquè a la província d’Alacant es puga “reutilitzar tota l’aigua que ix de les depuradores”. “Quant han invertit en altres autonomies en este sentit?”, s’ha preguntat.
D’altra banda, la consellera ha recordat que el 78 % dels camps valencians es reguen amb sistemes eficients com el degoteig, “però a pesar de tots els esforços continua fent falta aigua d’altres punts d’Espanya”. “Per això la reclamem i actuem sempre des del rigor i el respecte, però sent conscients que l’aigua és de tots i hi ha per a tots”, ha incidit Pradas.
Solidaris però reivindicatius
La consellera ha insistit que la Comunitat Valenciana, en funció de les seues capacitats, “sempre és solidària”. Com a exemple ha recordat la mà estesa a Catalunya per a utilitzar dessaladores com la de Sagunt per a aigua de boca. No obstant això, ha recordat que no es pot abusar d’esta via per al camp valencià.
“Per això compaginem la bona gestió dels recursos amb la demanda del transvasament, necessari per als agricultors”, ha afegit Pradas, que també ha recordat que a Portugal s’envia el doble d’aigua de la necessària mentres que a la Comunitat Valenciana se li imposen restriccions. “Volem el compromís del Govern amb els nostres regants, per això diem no a estes retallades ideològiques que posen en risc el mitjà de vida per a milers de famílies del Baix Segura”, ha sentenciat Pradas.