Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Aguirre afirma que la seua prioritat és “la defensa del sector primari valencià davant d’Europa” i que es necessita “un canvi de rumb”
- Insta a aconseguir una PAC “més concorde a la realitat agrària de les nostres explotacions”
- Ha entregat un document amb propostes de flexibilització de la PAC, per a “facilitar-ne la implantació en les nostres condicions”
El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, s’ha reunit a Brussel·les amb representants de la Comissió Europea per a defendre les reivindicacions de pescadors, agricultors i ramaders espanyols, que, segons ha traslladat, “se senten ofegats davant d’una regulació extremadament exigent i davant de l’enorme burocràcia a la qual estan sotmesos”.
En un manifest conjunt firmat també pels consellers d’Agricultura de Castella i Lleó, Aragó i Extremadura, Aguirre reclama la flexibilització de la PAC i la revisió del Pacte Verd i les polítiques ‘De la granja a la taula’, entre altres propostes a mitjà i llarg termini en relació amb l’aplicació de l’actual reforma de la PAC 2023-2027, “per a un sector en crisi per l’augment de costos, acrescut per la situació de la pertinaç sequera”.
El conseller Aguirre ha posat de manifest que a Europa “és necessari un canvi de rumb. És fonamental reflexionar sobre les necessitats dels nostres agricultors, als qui se’ls exigix cada vegada més amb normatives que limiten la producció”.
Sobre este tema, Aguirre ha defés que des de la Generalitat es defendran davant de totes les institucions les peculiaritats de l’agricultura valenciana i ha reivindicat davant de la Comissió Europea que es “reconega l’agricultor a temps parcial, que contribuïx al sosteniment de moltes zones rurals de la nostra Comunitat, així com al minifundisme, tan característic de les nostres explotacions”.
Durant la jornada, el conseller s’ha reunit amb la directora general de Pesca de la Comissió Europea, Charlina Vitcheva, a qui ha traslladat la precària situació en la qual es troben els pescadors de la nostra regió. “La retallada dels dies d’esforç pesquer afectarà greument la rendibilitat del sector i posa en greu risc la continuïtat de l’activitat pesquera a la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat el conseller.
A més, ha mantingut una reunió amb la cap d’unitat de Salut, Dorothee André, a qui el conseller ha demanat “que s’intensifiquen els controls per l’augment d’entrada de plagues i malalties de quarantena en el nostre territori”. En este sentit, ha recordat el cotonet de Sud-àfrica, que ha sigut “devastador per a la citricultura de Castelló”, i ha alertat que “són moltes les plagues que ens aguaiten hui, com ara l’HLB, la falsa arna, la taca negra…”.
Sobre este assumpte, Aguirre ha recordat que només en 2023 van ser registrades 613 intercepcions i que el gener de 2024 es van notificar un total de 85 intercepcions. “Exigim el correcte compliment del tractament en fred que es va aprovar per a taronges de Sud-àfrica i la seua ampliació a tots els països productors que tinguen eixa plaga declarada, i en tots els cultius, no només en taronja”, hi ha afegit.
Així mateix, ha reivindicat un problema “al qual és necessari donar solució urgent, perquè si la UE és cada vegada més exigent en la protecció de cultius, en l’ús de fitosanitaris i en la seguretat de l’aplicador, el que no es pot fer és importar sense exigir eixes mateixes mesures en origen, com ho són les condicions socials, la utilització de nivells de productes fitosanitaris, les exigències mediambientals o els requisits legals, com el quadern d’explotació”.
A la vesprada, el conseller ha participat en una trobada amb les organitzacions agràries i amb el comissari europeu d’Agricultura, Janusz Wojciechowski.