Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Dansa contemporània

El festival Dansa València i la Fundació SGAE redoblen la seua aposta per la internacionalització de la dansa

15/02/2024
El festival Dansa València i la Fundació SGAE redoblen la seua aposta per la internacionalització de la dansa
  • El festival es consolida com a plataforma de la dansa contemporània espanyola per a donar visibilitat a la creació estatal en el circuit internacional
  • Esta edició posa el focus en el sud de França en nom de la mobilitat de les companyies de dansa

El festival Dansa València, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Fundació Societat General d’Autors i Editors (SGAE) han renovat l’aliança teixida l’any passat per a activar la internacionalització de les arts del moviment.

En esta edició, l’objectiu és intensificar el suport en les iniciatives de formació, acompanyament i desenvolupament de xarxes posades en marxa pel festival.

Amb la finalitat de donar visibilitat a les produccions espanyoles en els espais internacionals, Dansa València ha previst accions durant la celebració del festival i amb antelació i posterioritat.

El director general de Fundació SGAE, Rubén Gutiérrez del Castillo, ha assegurat que “estem en un moment en el qual el talent coreogràfic en el conjunt del nostre Estat està aconseguint, des de la diversitat estètica, importants cotes d’excel·lència”.

“No obstant això, la natural projecció dels seus treballs més enllà de les nostres fronteres no resulta fàcil i, des de la Fundació SGAE, creiem que esta ha de ser una prioritat i que, a més, la manera d’impulsar-ho és generant projectes a mitjà termini, que acompanyen els nostres i les nostres creadores, treballant en col·laboració entre diferents institucions”, ha declarat Gutiérrez del Castillo.

Per la seua part, la directora del festival, María José Mora, ha explicat que Dansa València “respon així a la demanda de visibilitat internacional del sector”. “D’una banda, incrementem el coneixement que fora d’Espanya tenen sobre la nostra creació, fonamental per a propiciar la mobilitat i circulació de les companyies i, d’altra banda, afavorim la creació de vincles entre agents culturals i artistes, i amb això augmentem les possibilitats d’intercanvis i generació de projectes comuns”, ha sintetitzat Mora.

Des de 2021, Dansa València es configura com la plataforma de la dansa contemporània espanyola, amb una mostra d’espectacles representatius de les diferents comunitats autònomes i un programa d’activitats de mercat.

En eixe sentit, entre el 15 i el 21 d’abril, se celebraran mentories, jornades professionals, foment del networking, visites a centres locals de creació, presència estatal en fires internacionals i una selecció de professionals locals, nacionals i internacionals i de companyies estatals.

Dos enfocaments de mentorització

La cita cultural torna a posar en marxa un programa de mentories per a sis companyies professionals, tres locals i tres nacionals, a les quals se’ls oferirà formació específica en recursos i coneixement del mercat i un acompanyament integral, abans, durant i després del festival, per a augmentar oportunitats de mobilitat i circulació de les obres presentades en Dansa València.

Les formacions i artistes elegides seran assessorades per dos especialistes amb perfils diferenciats. D’una banda, Catarina Saraiva donarà una visió més artística, enfocada en la dramatúrgia de la dansa i el moviment. D’altra banda, Eduardo Bonito, atesa la seua vinculació amb diferents festivals i plataformes europees i llatinoamericanes, oferirà assessorament de mercat, amb l’objectiu de facilitar les possibilitats de connexió i col·laboració a través de la circulació, la realització de residències i coproduccions.

Teixir vincles amb el sud de França

En el marc del festival s’han previst dos jornades professionals i els dies 18 i 19 d’abril se celebraran sengles trobades de presentació de projectes englobats amb el nom ‘Nice to meet you’, on confluiran artistes i responsables de centres de creació, directors de teatre i programadors.

La principal novetat esta edició tindrà lloc el 19 d’abril, data en què es posarà el focus en el sud de França com a mercat. Des de Dansa València s’ha realitzat “una reflexió profunda sobre la internacionalització i, sense perdre de vista altres zones geogràfiques d’interés on hi ha estructures que poden suportar la mobilitat de la nostra creació, enguany es busca forjar una relació sostenible amb el país veí”, ha assegurat Mora.

“La nostra aspiració és que els creadors espanyols establisquen connexions precises amb territoris pròxims i, enguany, apostem per teixir vincles per a facilitar la circulació de peces a les regions de Nova Aquitània i Occitània”, ha avançat la responsable del festival.
Amb l’objectiu que la sessió presencial en el festival siga més fructífera, s’ha programat una sessió en línia prèvia d’acostament a l’ecosistema de la dansa contemporània al sud de França.

Acords amb altres entitats

En paral·lel a l’acord amb la Fundació SGAE, Dansa València accentua el seu perfil com a finestra de la creació espanyola amb acords de cooperació amb institucions culturals d’altres comunitats autònomes, la Federació Estatal de Companyies i Empreses de Dansa (Feced), l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED), l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace), i l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), amb el propòsit de consolidar al festival com a plataforma de la dansa espanyola.

Així, en la cita cultural es col·labora amb la Missió Inversa d’AVED que, amb el suport d’Ivace, torna enguany a convidar professionals internacionals per a una jornada d’intercanvi amb el teixit valencià de la dansa.

Dansa València unirà forces també amb Feced en el seu projecte d’internacionalització, així mateix secundat per la Fundació SGAE, pel qual propiciarà la participació d’artistes espanyols en fires internacionals. En concret, es donarà suport a la presència de professionals de la dansa espanyola en la fira més gran del sector, Internationale Tanzmesse.

En eixe aspecte, Dansa València acompanyarà i impulsarà la participació d’una creadora valenciana en este esdeveniment i, per a optimitzar i facilitar l’assistència a la fira que se celebrarà a l’agost a la ciutat alemanya de Düsseldorf, s’ha previst un taller de formació previ que serà impartit per l’assessora de Tanzmesse, Natacha Melo.

Finalment, APDCV durà a terme una presentació del seu projecte 'Mediterranean Pass / Finestra de la dansa mediterrània', amb el qual, després de redefinir la col·laboració i la connexió de les associacions de professionals estatals que desenvolupen la seua labor en l’arc mediterrani, busquen ara teixir sinergies amb altres països del Mare Nostrum.

Contactes en un ambient distés

Conscients de la necessitat de crear ambients relaxats per a fomentar la creació i ampliació de xarxes professionals, Dansa València es proposa imprimir un ambient distés en les activitats programades.

D’esta manera, el festival ha organitzat el 20 d’abril una visita a espais creatius de la ciutat, en el qual els agents nacionals i internacionals visitaran el centre de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment de l’IVC, Espai LaGranja i altres espais de treball artístic, com El Consulado. En cada una de les visites, un creador local presentarà el seu treball als professionals desplaçats.

D’igual manera, s’han previst tres esdeveniments de matchmaking centrats en la presentació ràpida de propostes en forma de pitch de cinc minuts, tant per part de creadors locals i nacionals com de programadors i gestors. “El format s’assembla al de la conversa a la porta d’un teatre. És una trobada més fortuïta, on artistes i agents donaran les claus del seu treball en un networking informal”, ha detallat la directora de Dansa València.

Prèviament, els i les participants rebran un taller de formació presencial titulat ‘Aprén a presentar el teu projecte d’escèniques davant programadors’.

En finalitzar la jornada, la comunitat de les arts del moviment tindrà el seu punt de trobada en un espai de referència artística a la ciutat, Sporting Club Russafa, i la Fundació SGAE ajudarà a fer d’esta associació cultural d’art contemporani i arts escèniques un espai distés on teixir relacions professionals i disfrutar d’alguna sessió artística en horari nocturn.

 

 

Galeria d'imatges