Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cultura

L’Institut Valencià de Cultura continua els tallers d’Espai LaGranja amb les ballarines Natalia Fernandes i Olga Clavel

15/02/2024
L’Institut Valencià de Cultura continua els tallers d’Espai LaGranja amb les ballarines Natalia Fernandes i Olga Clavel
  • Natalia Fernandes participa amb el taller de moviment ‘Anatomía inventada’ este divendres
  • També el divendres, Olga Clavel farà una obertura del procés que està duent a terme amb ‘For(d) Fiesta’

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través d’Espai  LaGranja, organitza este divendres un taller d’acostament a la metodologia ‘Anatomía inventada’, de Natalia Fernandes, i un altre de la ballarina Olga Clavel a partir del procés que està duent a terme amb ‘For(d) Fiesta’.

La ballarina, creadora i investigadora Natalia Fernandes participa, d’11.00 a 15.00 hores a l’Espai LaGranja, amb el taller de moviment ‘Anatomía inventada’, que té com a objectiu investigar tècnicament ferramentes que servisquen de base per a perfeccionar el cos que balla.

Fernandes dona suport a la seua pedagogia en la seua llarga experiència com a intèrpret amb diferents coreògrafs i directors i en la seua formació professional en dansa clàssica i contemporània, així com en les seues experiències amb la dansa oriental i la dansa popular brasilera.

La base més important d’este treball que presenta a l’Espai LaGranja és obrir possibilitats mentals en relació a l’anatomia, amb tasques que obliguen a centrar l’atenció al cos amb l’objectiu de generar un grau més de consciència sobre el que es fa.

L’‘Anatomía inventada’ és una provocació de la imaginació al cos, estimulant la comprensió del cos com un procés, que busca obrir camins per a entendre el moviment com una construcció, treballant tècnicament a través d’imatges que alliberen músculs, ossos i òrgans de patrons/estructures ja establides.

“En este equilibri no estàtic de les coses és on el meu cos balla i comprenc el meu procés creatiu com la meua manera de pensar i estar en el món”. “Sostinc un desig constant de portar el cos que balla a ocupar altres espais, uns altres temps i experimentar la duració de la dansa en el món”, ha apuntat Fernandes.

La brasilera Natalia Fernandes va començar la seua trajectòria en l’escena independent de la dansa contemporània de Sao Paulo en 2005, treballant amb artistes brasilers com Mauricio de Oliveira, Sandro Borelli, Alex Soares, Bruna Nascimento i Mirian Druwe, entre altres.

En 2013, rep una invitació per a ballar amb Nir de Volff - Total Brutal, a Berlín i, a partir d’este moment, comença a col·laborar amb diferents coreògrafs d’Alemanya, els EUA i Espanya, com Cocoon Danse, Sebastian Hirn, Sonia Soares, Abhilash Ningappa, Jesus Rubio, Lucia Marotte i Poliana Lima.

Compagina la seua dedicació com a ballarina i intèrpret amb la labor docent, investigadora i creadora.

Rave de concepte i sentit

Este mateix divendres, a partir de les 16.00 hores, la ballarina Olga Clavel realitzarà, també una obertura del procés que està duent a terme amb ‘For(d) Fiesta’, on busca acostar la catarsi en la cultura rave a l’Espai LaGranja, l’espai de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment adscrit a l’Institut  Valencià de Cultura.

Per a la ballarina valenciana, ‘For(d) Fiesta’ és una invitació per a vibrar i ser travessat pel so. La creadora vol explorar amb diferents col·lectius, per a observar les seues reaccions davant de conceptes com l’impacte, la ressonància, la freqüència en la qual vibren i la pulsació musical que els mou i els commou.

Un grup d’adolescents del Conservatori Professional de Dansa de València està convidat a este taller experimental sobre la catarsi col·lectiva i la manera de portar la peça al cos de l’espectador, travessant la barrera de l’individual, on el cos sembla que ja no és tangible i es fon amb l’altre per a pensar la festa des d’un altre lloc i omplir l’espai.

Este laboratori de creació es du a terme en col·laboració amb el Teatre l’Artesà del Prat, de Barcelona.

Galeria d'imatges