Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat tria la Marjal dels Moros per a estudiar la reducció de l’impacte dels fenòmens meteorològics extrems
- La Conselleria de Medi Ambient presenta el projecte Soteria en el Congrés Internacional d’Aiguamolls
- El manteniment de la capacitat dels ecosistemes naturals contribuirà a reduir la vulnerabilitat del benestar humà i de les activitats econòmiques
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha presentat, en la Conferència Internacional sobre Conservació i Gestió d’Aiguamolls, un projecte que estudiarà com esmorteir els danys produïts per fenòmens meteorològics extrems a la Marjal dels Moros, a la província de València.
En este projecte, la Conselleria participa mitjançant la col·laboració de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, competent en matèria d’adaptació al canvi climàtic, i la Direcció General de Medi Natural i Animal, competent en espais naturals protegits.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha explicat que “el projecte SOTERIA té com a objectiu demostrar que invertir en el manteniment d’una zona humida en bon estat de conservació reduïx el risc associat a les pertorbacions climàtiques”.
Segons el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, “este projecte permetrà reconéixer que el bon estat dels ecosistemes naturals, com la Marjal dels Moros, ens protegixen davant dels efectes extrems del clima com ara inundacions, tempestes, sequeres o l’increment del nivell de la mar”. “La qual cosa garantirà el subministrament dels servicis essencials dels ecosistemes a la societat i reduirà la vulnerabilitat del benestar humà i de les activitats econòmiques”, ha afegit Mèrida.
A través de Soteria, presentat esta setmana al Complex Esportiu i Cultural ‘La Petxina’ de València, la Conselleria treballarà en un projecte pilot juntament amb el sector assegurances, que es beneficiarà també de les conclusions d’esta investigació.
En este cas, s’ha triat la Marjal dels Moros, que pertany al terme municipal de Sagunt, “perquè la gestió d’este espai és competència exclusiva de la Generalitat i perquè està envoltat d’importants infraestructures com ara polígons industrials, el port, zones agrícoles, platges, vies ferroviàries i carreteres, totes susceptibles de ser afectades per episodis climàtics perjudicials”, ha explicat Jorge Blanco.
El projecte pilot de la Generalitat, iniciat el setembre del 2023, s’emmarca en la línia d’investigació i innovació més ambiciosa de la Unió Europea, el programa Horizon. Per a les actualitzacions i novetats d’este projecte es pot seguir en el seu compte @Soteriaclimate.