Hisenda, Economia i Administració Pública
Gestió pública

Hisenda s’alia amb l’IVIE per a optimitzar la despesa i l’execució pressupostària de la Generalitat

16/02/2024
Hisenda s’alia amb l’IVIE per a optimitzar la despesa i l’execució pressupostària de la Generalitat
  • Les conselleries i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques definiran un màxim de 70 indicadors de referència que serviran per a avaluar l’eficiència de la despesa pública de tots els departaments i el grau de compliment dels seus objectius pressupostaris
  • La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, presidix la sessió constitutiva de la Comissió Interdepartamental d’Eficiència en la Despesa Pública i subratlla l’afany del Consell perquè cada euro es destine al millor fi possible
  • El Consell demostra així el seu compromís amb l’ús eficient dels recursos públics com a via per a assegurar la sostenibilitat financera de la Generalitat i exigix al Govern la reforma del finançament per a resoldre la insuficiència d’ingressos

La Conselleria d’Hisenda i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) col·laboraran en el disseny d’un sistema d’avaluació de la despesa amb l’objectiu d’assegurar més eficàcia en la gestió dels recursos públics per part de la Generalitat. Este treball es desenvoluparà en el marc de la recentment creada Comissió Interdepartamental d’Eficiència en la Despesa Pública.

La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha presidit este divendres la sessió constitutiva d’este òrgan col·legiat adscrit a la Conselleria d’Hisenda, la creació del qual ha sigut aprovada recentment pel Consell per a impulsar un sistema d’avaluació de la despesa de tots els departaments de l’Administració valenciana.

Amb l’objectiu d’assegurar un augment de l’eficàcia en la gestió dels recursos públics, la Comissió ha iniciat els seus treballs amb un encàrrec a totes les conselleries perquè definisquen els indicadors estratègics i operatius que permetran avaluar el grau de compliment dels seus objectius pressupostaris.

“La nostra obligació com a gestors públics no és només detectar les necessitats de la ciutadania i decidir quant i en què es gasta per a satisfer-les, sinó analitzar posteriorment si realment ho estem aconseguint”, segons ha manifestat la consellera. “L’imminent restabliment de les regles fiscals després de diversos anys suspeses per la pandèmia ens introduïx en un nou escenari en el qual serà fonamental optimitzar l’ús d’uns recursos públics escassos”, hi ha afegit Ruth Merino.

En eixe sentit, la responsable d’Hisenda ha assenyalat que la prioritat del Consell és aconseguir “el màxim aprofitament de cada euro que els ciutadans amb tant d’esforç aporten a través dels seus impostos, ja no només per a garantir la sostenibilitat de les finances públiques, sinó per a assegurar l’augment de la qualitat en la prestació dels servicis públics”.

“Per a dur-ho a terme –ha prosseguit Merino– incrementarem el nostre nivell d’autoexigència i ens analitzarem a nosaltres mateixos per a veure si realment estem complint amb el que s’espera de nosaltres com a garants del bon ús dels diners públics; es tracta, en definitiva, d’assegurar-nos que cada euro es destina al millor fi possible”, ha insistit la consellera d’Hisenda.

“Amb esta comissió demostrem que nosaltres sí que fem el nostre treball per a millorar l’eficiència i l’eficàcia en la despesa i l’ús dels recursos públics, però necessitem que el Govern també faça el seu, i reforme el sistema de finançament autonòmic per a resoldre la insuficiència estructural d’ingressos que patix la Generalitat”, ha insistit Ruth Merino.

Dos nivells de treball

La Comissió Interdepartamental d’Eficiència en la Despesa Pública naix per a impulsar, coordinar i assessorar en totes les mesures possibles que es proposen en relació amb la millora en l’eficiència de la despesa pública, així com de l’execució pressupostària de les polítiques del Consell.

En este sentit, cal recordar que el pressupost de la Generalitat de l’any 2020 ja arreplegava en la seua disposició addicional sèptima l’aprovació d’un pla estratègic per a l’avaluació de les polítiques públiques, en el qual fixar els procediments d’avaluació de les polítiques de despesa que desenvolupa la Generalitat a través dels seus pressupostos anuals.

En la sessió d’este divendres, els membres de la Comissió, coordinada pel secretari autonòmic d’Hisenda, Eusebio Monzó, han analitzat els antecedents en matèria d’avaluació de polítiques públiques, n’han fixat els objectius i s’ha establit el calendari dels grups de treball.

El treball de la Comissió es desenvoluparà en dos nivells per a dotar-se d’una sort de guia de bones pràctiques en l’eficiència d’eixa despesa. D’una banda, es realitzarà una anàlisi exhaustiva de l’últim pressupost liquidat de totes les comunitats, utilitzant per a fer-ho les dades homogeneïtzades que publica el Ministeri d’Hisenda. L’objectiu d’este primer nivell és comparar com gasta cada comunitat, tant per línia econòmica com funcional.

En segon lloc, s’analitzarà la despesa que fan totes les conselleries, amb especial incidència en les que concentren el percentatge més gran de recursos pressupostaris (Sanitat, Educació i Servicis Socials), a partir d’una sèrie d’indicadors de referència que fixaran els mateixos departaments, una mena d’anàlisi nova que molt poques administracions estan duent a terme actualment.

Pla estratègic d’avaluació de polítiques públiques

A més, l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques ha presentat les principals conclusions de l’estudi per a la implementació d’un pla estratègic d’avaluació de polítiques públiques de despesa del sector públic valencià, realitzat en 2021 pels investigadors Juan Pérez i José Antonio Pérez.

Este estudi inclou una sèrie de propostes per a avançar en l’àmbit de l’avaluació de l’eficiència de la despesa pública i planteja la realització d’un estudi pilot amb un programa pressupostari determinat per a estendre’l posteriorment a la resta de programes. És per això que este treball, que ja fixava alguns indicadors d’avaluació de la despesa en Educació, servirà de base a les conselleries per a establir els respectius indicadors en coordinació amb l’IVIE.

L’estudi analitza la situació actual de la Generalitat Valenciana en matèria d’avaluació i realitza propostes per a la implementació del Sistema d’Avaluació Contínua, com ara el desenvolupament d’un sistema d’indicadors estratègics i operatius per a avaluar el grau de compliment dels objectius que pretenen aconseguir les polítiques.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Hisenda, Ruth Merino