Justícia i Interior
Prevenció d’incendis

Interior avança l’obertura d’observatoris forestals per a previndre el risc d’incendis a la Comunitat Valenciana

17/02/2024
Interior avança l’obertura d’observatoris forestals per a previndre el risc d’incendis a la Comunitat Valenciana
  • 11 observatoris forestals avancen l’obertura de vigilància preventiva i se sumen als 30 que estan oberts durant tot l’any
  • Situats als termes municipals de: Monòver, Castell de Guadalest, Quatretondeta, Tibi, Xert, Chiva, Dos Aguas, Andilla, Cofrentes, Llombai i la Font de la Figuera

La Conselleria de Justícia i Interior ha avançat el calendari d’obertura dels observatoris forestals (OF) de la Comunitat Valenciana que permeten la detecció ràpida dels incendis forestals. El motiu de l’avançament ha sigut l’absència de precipitacions i de les temperatures elevades dels últims mesos, que poden provocar un risc elevat d’incendis, i la falta d’humitat de la vegetació forestal.

La Direcció General de Prevenció Incendis Forestals, que pertany a la Conselleria de Justícia i Interior, avança l’inici d’activitats en els observatoris següents: a la província d’Alacant els observatoris de Reclot (Monòver), Aixortà (Castell de Guadalest) i Serrella (Quatretondeta) avancen l’inici al 15 de febrer, i Maigmó (Tibi), a l’1 de març de 2024. A la província de Castelló, la torre de vigilància a Turmell (Xert) s’ha avançat al 5 de febrer. Finalment, a València, els observatoris de les Herbes (Chiva), Serra de l’Au (Dos Aguas), Cerro Simón (Andilla), Alt d’Alcola (Cofrentes) i Besori (Llombai) han avançat l'obertura al 5 de febrer. Caperutxo (la Font de la Figuera) avança l’inici a l’1 de març de 2024.

D’altra banda, els observatoris que estan oberts tot l’any a Alacant són Coll de Rates, Reconco, Aitana, Mariola, Salviar, Miserat i Font Roja. A la província de Castelló: la Creu, La Loma, Ametler, Puntal, Boqueras, Cabezo, Fredes, Desert i Sta. Bàrbara. Finalment, a la província de València estan operatius tot l’any els de Travina, Negrete, Castillico, Caroche, Gavilán, el Palmeral, Ropé, Benicadell, Moluengo, Remedio, Sierra de Martés, Mondúber, A. Pi i Vallada.

Actualment, la detecció de focus d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana es basa en una xarxa de 66 observatoris de vigilància des dels quals es comunica a les centrals de prevenció d’incendis forestals provincials l’aparició d’un fum i la localització aproximada.

Situats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant de l’OF pot detectar un incendi que s’està produint, en les fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar els mitjans d’extinció. D’esta manera, començar les labors d’extinció al més prompte possible augmenta molt la probabilitat de contindre l’incendi.

La xarxa d’observatoris forestals està constituïda pels mitjans fixos de vigilància que cada any s’establixen en el Programa de vigilància preventiva. Per a gestionar-lo i organitzar-lo s’establix un calendari anual d’operativitat (període d’activitat mensual i diari), en funció de les necessitats de prevenció del moment. En ser punts fixos de vigilància, a priori, se situen en zones forestals amb màxima visibilitat, que s’arriben a veure a més de 30 quilòmetres de distància.

La visibilitat d’un observatori (percentatge de terreny visible des d’este) s’analitza mitjançant l’estudi de les seues conques visuals amb un programa informàtic. Quan es planifica un observatori nou, s’analitza la conca visual que tindria en quatre supòsits diferents: hivernal diürn, hivernal nocturn, estival diürn i estival nocturn, per al punt nou de vigilància i també per al conjunt dels observatoris que en disten menys de 30 quilòmetres.

La superfície forestal de la Comunitat Valenciana és d’1,3 milions d’hectàrees, la qual cosa suposa que el 56 % de la superfície de la Comunitat és terreny forestal. Una superfície que està augmentant principalment per l’abandó de superfícies de cultius agrícoles i la colonització d’estes per espècies forestals. Per este motiu, la necessitat d’apostar per la prevenció i gestió forestal és una àrea prioritària per a la Generalitat.

Les funcions principals dels observatoris forestals

Entre les funcions principals dels observatoris forestals destaca la localització primerenca de possibles incendis forestals, la informació sobre la ubicació de l’incendi forestal i la transmissió de la informació generada pels diferents mitjans de prevenció d’incendis forestals entre si i amb la central de prevenció d’incendis forestals. A més, cal destacar la recollida de dades meteorològiques i transmissió d’estes, el seguiment de tempestes i ubicació de possibles caigudes de llamps i, finalment, el suport en les tasques de seguiment d’un incendi forestal.​​​​​​​

Galeria d'imatges