Sanitat

L’Hospital Arnau de Vilanova realitza amb èxit la primera cirurgia bariàtrica assistida amb el robot HUGO a Espanya

18/02/2024
L’Hospital Arnau de Vilanova realitza amb èxit la primera cirurgia bariàtrica assistida amb el robot HUGO a Espanya
  • L’equip està dissenyat per a intervencions digestives, urològiques i ginecològiques complexes, en què el robot oferix un guany en precisió, alhora que es minimitzen els efectes secundaris i es reduïx el temps de recuperació després de la cirurgia
  • El sistema 3D, juntament amb una capacitat d’augment de les imatges d’un màxim de 50 augments, presenta una millora respecte a sistemes tradicionals per a la visió del camp quirúrgic per als cirurgians

El Servici de Cirurgia de l’Hospital Arnau de Vilanova de València ha realitzat amb èxit la primera intervenció a Espanya de cirurgia bariàtrica assistida amb el robot HUGO, un nou equip que permet una intervenció més precisa i menys invasiva.

L’operació l’ha dut a terme l’equip de Cirurgia Bariàtrica, format per cirurgians amb experiència en tècniques laparoscòpiques avançades, que han desenvolupat un entrenament, una formació específica i unes habilitats en cirurgia robòtica fins a aconseguir les acreditacions i certificacions europees pertinents. A més, en esta intervenció han participat infermeres, anestesistes i personal sanitari amb formació específica en esta nova plataforma robòtica.

El sistema robòtic HUGO RAS (Robotic Assisted Surgery) es caracteritza per tindre quatre braços autònoms independents i una consola oberta des d’on opera el cirurgià, amb un sistema de visualització en 3D d’alta definició.

Els avantatges que aporta la cirurgia robòtica assistida a la cirurgia bariàtrica són fonamentalment l’augment de la precisió, per la millora en la visualització del camp quirúrgic, i la mobilitat que proporcionen els braços robòtics.

L’amplificació que proporcionen les càmeres pot arribar a 50 augments, amb visió tridimensional que ajuda a identificar les estructures anatòmiques durant la cirurgia.

Els braços robòtics es poden moure en angles i direccions que poden ser difícils d’aconseguir per als braços dels cirurgians, la qual cosa permet arribar als cirurgians a estes àrees de manera més segura i controlada.

L’equip està dissenyat per a intervencions digestives, urològiques i ginecològiques complexes, en què el robot oferix un guany en precisió, alhora que es minimitzen els efectes secundaris i es reduïx el temps de recuperació després de la cirurgia.

El sistema 3D, juntament amb una capacitat d’augment de les imatges que arriba a 50 vegades, presenta una millora respecte a sistemes tradicionals per a la visió del camp quirúrgic per als cirurgians.

En concret, la cirurgia bariàtrica, o cirurgia de l’obesitat, està indicada per a persones amb elevat índex de massa corporal (superior a 35-40 kg/m²), que tenen factors de risc associats i no aconseguixen reduir el seu pes amb exercici o dieta.

Les tècniques quirúrgiques per al maneig de l’obesitat mòrbida (gastrectomia, o mànega gàstrica, i bypass gàstric) consistixen en la reducció de l’estómac per a limitar-ne la capacitat. Totes les tècniques restrictives estan encaminades a generar menys volum gàstric i obtindre una sacietat precoç i, per tant, una disminució de la ingesta d’aliments i menys aportació de calories.

Culminació del projecte

Des de la seua adhesió al programa de cirurgia robòtica l’octubre de 2023, el Servici de Cirurgia de l’Hospital Arnau de Vilanova ha anat ampliant les tècniques quirúrgiques robòtiques coloproctològiques amb molt bons resultats. La incorporació actual de la cirurgia bariàtrica suposa la culminació del projecte i convertix l’hospital en centre pioner a Espanya en l’ús del nou robot quirúrgic HUGO RAS en cirurgia de l’obesitat.

Actualment, a l’Hospital Arnau de Vilanova s’estan realitzant cirurgies assistides amb HUGO en la secció Colorectal de Cirurgia General i en el Servici d’Urologia. I des d’ara és pioner a Espanya en la realització d’estes tècniques quirúrgiques per al tractament de l’obesitat mitjançant esta plataforma.

El mes de desembre passat, este centre sanitari va fer la seua primera cirurgia assistida amb este nou robot quirúrgic, en la instal·lació del qual la Conselleria de Sanitat ha fet una inversió de 2,3 milions d’euros, 1,8 milions dels quals corresponen a l’equip robòtic i la resta, al subministrament de manteniment d’este equip.

En definitiva, el sistema robòtic HUGO aporta la tecnologia mèdica més avançada i innovadora que permet treballar amb més precisió, millorar la visualització del camp quirúrgic, arribar a zones de gran dificultat tècnica i millorar l’ergonomia per als cirurgians.

Galeria d'imatges