Agricultura, Ramaderia i Pesca

Aguirre comunica al Ministeri que les mesures anunciades “no aporten cap solució real al problema i traslladen a les comunitats autònomes la responsabilitat”

19/02/2024
Aguirre comunica al Ministeri que les mesures anunciades “no aporten cap solució real al problema i traslladen a les comunitats autònomes la ...
  • El conseller d’Agricultura ha participat en el Consell Consultiu de Política Agrícola i Política Pesquera per a Assumptes Comunitaris, on ha presentat al ministre les reivindicacions de la Comunitat Valenciana

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha participat en el Consell Consultiu de Política Agrícola i Política Pesquera per a Assumptes Comunitaris, on ha traslladat al ministre les reivindicacions de la Comunitat Valenciana.

El conseller ha qualificat de “resposta tardana” les díhuit mesures anunciades fa uns dies pel ministre Planas, i hi ha afegit que, després d’analitzar-les en profunditat, “moltes d’estes estan buides de contingut”. “Tots els esforços són pocs per a donar suport al relleu generacional, el futur del nostre camp, però l’única cosa que farà atractiu el camp per als nostres jóvens serà garantir-ne la rendibilitat”, ha afirmat.

Sobre les mesures referents al reforç de la llei de la cadena, el conseller ha assenyalat que “són clarament insuficients i no aporten cap solució real al problema”.

També s’ha referit a la simplificació i ha destacat que “ens trobem ja en plena campanya de tramitació de la PAC. Els productors necessiten saber ja si han de sembrar o no, què sembrar, si cal deixar terra sense producció o no… I tot això, ho necessitaven saber abans de l’1 de febrer”.

Quant a les particularitats de la Comunitat Valenciana, el conseller ha reiterat que el règim simplificat de xicotets agricultors podria ser beneficiós per a la nostra regió, “però de res servix si prèviament hem deixat fora del sistema gran part dels nostres agricultors” i ha lamentat que “el 60 % dels agricultors de la Comunitat Valenciana no estan dins de la PAC, per la qual cosa no poden tindre un complement a les seues ajudes”.

Així mateix, Aguirre ha recordat que “la nostra regió està suportant una sequera pertinaç”, per la qual cosa li ha sol·licitat que tinga “especial sensibilitat amb els cultius permanents de secà i que revise el seu concepte de zona àrida”.

El conseller ha traslladat al ministre que valora “molt positivament” la decisió que el quadern digital tinga caràcter voluntari, però s’ha preguntat “què ocorrerà en 2026, data en la qual Europa l’imposava”.

Falta de reciprocitat

Un altre dels assumptes abordats ha sigut el de la falta de reciprocitat. Per al conseller, “no podem ser igual de competitius si no juguem amb les mateixes cartes, en el tema de fitosanitaris, el reforç de duanes, la gestió integral de plagues i fertilització, les condicions laborals…”.

Sobre la proposta de convocar el fòrum de la ramaderia extensiva, Aguirre ha posat de manifest que “fa molt de temps que era necessari, però no s’ha d’oblidar tampoc la intensiva, motor econòmic de la ramaderia nacional i, malgrat haver d’assumir el major increment pels costos de producció, i les majors exigències mediambientals i normatives, han de complir les obligacions de condicionalitat, però no són inclosos en les ajudes de la PAC, com ara el porcí i l’avicultura o el cas del boví, que després de les últimes reformes ha vist considerablement minvat el seu nivell d’ajudes directes”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del conseller d'Agricultura, Ganaderia i Pesca, José Luis Aguirre