Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

Les Arts estrena ‘El contrabandista’, l’homenatge d’Antonio Najarro a la mítica ballarina ‘La Argentina’

20/02/2024
Les Arts estrena ‘El contrabandista’, l’homenatge d’Antonio Najarro a la mítica ballarina ‘La Argentina’
  • El coreògraf recupera dos ballets que Antonia Mercé va estrenar a París en 1928: El contrabandista, dÓscar Esplá, i Sonatina, de Halffter
  • Les Arts i la Fundació Juan March coproduïxen este espectacle que, després del seu èxit a Madrid, es representa al Teatre Martín i Soler

El Palau de les Arts Reina Sofia estrena el 23 de febrer al Teatre Martín i Soler, El contrabandista, un espectacle dirigit i coreografiat per Antonio Najarro, que ret homenatge a la mítica ballarina Antonia Mercé, ‘La Argentina’ i als orígens de la dansa espanyola estilitzada.

El muntatge ha sigut un dels èxits de la temporada a Madrid. Precedit d’un excel·lent acolliment de públic i crítica, Les Arts ha afegit una tercera representació per al diumenge 25 de febrer, després d’esgotar-se fa setmanes l’aforament de les funcions del 23 i 24.

Les Arts i la Fundació Juan March col·laboren en esta nova producció, amb la qual es recuperen els ballets, Sonatina, d’Ernesto Halffter, i El contrabandista, de l’alacantí Óscar Esplá, que la llegendària artista va estrenar a París en 1928 amb la seua companyia Ballets Espagnols.

Gran renovadora de la dansa espanyola, sota la seua tutela i seguint els fonaments dels ‘Ballets Russos’ de Diàguilev, els ‘Ballets Espagnols’ de ‘La Argentina’ van reunir els millors creadors espanyols del seu temps en el camp de la música, la dansa, el vestuari i el decorat.

El contrabandista i Sonatina van marcar un abans i un després en la manera de presentar ballets argumentals usant el llenguatge de tots els estils de la dansa espanyola. 96 anys després, i gràcies a un intens treball de recerca sobre partitures, llibrets, fotografies, figurins, crítiques i cròniques de premsa, el públic es retroba amb les dos peces sota la direcció d’Antonio Najarro.

El ballarí i coreògraf ha tingut l’oportunitat de versionar lliurement les coreografies dels dos ballets, interpretats per artistes de la Compañía Antonio Najarro, que defendran els quatre estils de la dansa espanyola: la dansa estilitzada, l’escola bolera, el flamenc i la dansa tradicional espanyola.

Per a la posada en escena, el ballarí i coreògraf s’ha envoltat d’un equip artístic, amb Carolina Àfrica com a directora, Néstor L. Arauzo i Davitxun en les videoprojeccions, i Sergio Torres en la il·luminació. Menció especial mereix el vestuari de Yaiza Pinillos, inspirat en els originals de Salvador Bartolozzi i Federico Beltrán Massés, així com en l’escenografia de Mariano Andreu concebuda per a la reposició de les dos obres en 1929.

En l’apartat musical, l’espectacle compta amb la direcció musical i piano de Miguel Baselga, la guitarra de José Luis Montón i Sergio Menem al violoncel.

Les Arts informa que les entrades per a les funcions d’El contrabandista al Teatre Martín i Soler tenen un preu únic de 25 euros.

 

 

Galeria d'imatges