Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La unitat de Lactància Materna de l’Hospital Doctor Peset oferix atenció especialitzada a 15.000 famílies en els seus 10 anys d’activitat
- Una jornada reunix professionals i assessores de grups de suport per a compartir diferents iniciatives de protecció de la lactància
- La unitat de l’Hospital Doctor Peset va ser pionera en la resolució de problemes complexos tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya
L’Hospital Universitari Doctor Peset ha acollit la jornada ‘10 anys de la unitat de Lactància Materna del Departament de Salut de València-Doctor Peset’. Una trobada que ha reunit més de 200 professionals i assessores de grups de suport per a presentar les diferents iniciatives de protecció de la lactància materna que s’han posat en marxa a la Comunitat Valenciana.
Esta unitat va iniciar la seua activitat el novembre de 2013 amb l’objectiu de millorar la salut maternoinfantil mitjançant la protecció i el suport de la lactància materna. Va ser la primera d’atenció especialitzada en problemes complexos de lactància que es va crear a Espanya en el sistema públic de salut, i en estos 10 anys d’activitat ha oferit assistència a quasi 15.000 famílies amb resultats excel·lents.
La jornada ha sigut inaugurada per la directora general d’Atenció Hospitalària de la Conselleria de Sanitat, María Jesús Arilla, i l’alcaldessa de València, María José Catalá, les quals han estat acompanyades pel gerent del departament de salut, Luis Ibáñez.
La directora general d’Atenció Hospitalària ha destacat “la importància de promoure iniciatives des de la sanitat pública que donen suport a la lactància materna com a millor forma d’alimentació i servisquen de referent per a famílies i professionals”.
Per la seua part, María José Catalá ha aprofitat este dècim aniversari, “per a agrair, com a mare i com a alcaldessa, el treball de tot l’equip de la unitat de Lactància Doctor Peset, perquè sou una magnífica xarxa humana que dona seguretat a les mares en un dels moments més bonics, però a vegades també més difícils”.
A més de les iniciatives de protecció i suport de la lactància materna a la Comunitat Valenciana, durant la jornada s’ha analitzat la situació de les unitats de lactància que s’han anat creant als hospitals valencians en els últims anys.
La trobada ha finalitzat amb la conferència ‘Contacte i lactància materna en les unitats neonatals’ a càrrec del neonatòleg Adolfo Gómez Papí, vocal del grup de formació i del grup d’hospitals de la Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN) de l’OMS i UNICEF.
Activitat i resultats
Els principals motius de consulta a la unitat de Lactància Materna són el dolor i altres problemes de la mama en la dona lactant, necessitats d’assessoria i desig de recuperar o induir lactància. Pel que respecta als bebés, els motius de consulta més comuns són els problemes de succió, el guany de pes insuficient i les dificultats de lactància associades a problemes com el fre sublingual curt o la fissura palatina, entre altres.
Segons María Teresa Hernández, pediatra responsable de la unitat, “molts abandons precoços de la lactància es produïxen per problemes no resolts i falta de suport especialitzat. Al voltant d’un 80 % de dones opten per donar el pit als seus bebés quan naixen, però només el 40 % mantenen la lactància al cap de 6 mesos”. “En la unitat oferim assistència especialitzada a problemes complexos per a evitar pèrdues indesitjades i ajudar les famílies a aconseguir lactàncies felices que duren el que mare i fill vulguen”, ha continuat.
Així, els resultats obtinguts en esta dècada de treball són encoratjadors: la taxa de lactància materna exclusiva entre les pacients de la unitat va pujar d’un 52 % a l’arribada, al 66 % un mes després de l’alta i al 55 % al cap de 4 mesos, i la lactància materna parcial va baixar del 48 % al 34 %. El 95 % dels problemes de dolor o de falta de pes van millorar. A més, les famílies usuàries atorguen una puntuació mitjana de 4,86 sobre 5 en les enquestes de qualitat percebuda.
L’activitat de la unitat de Lactància Materna inclou no solament l’atenció clínica especialitzada (presencial, telefònica i en línia), sinó que també és un recurs de formació i docència en lactància per a professionals, assessores de grups de suport i ciutadania. En estos 10 anys s’han oferit més de 30 cursos, jornades o reunions que han arribat a més de 2.000 professionals.
Esta unitat, que en 2015 va ser inclosa en el catàleg de Bones Pràctiques en el Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat, també col·labora en projectes d’investigació sobre lactància materna amb altres grups de la Comunitat Valenciana, d’altres comunitats autònomes i d’àmbit internacional.