Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino demana la col·laboració del Govern per a avançar en assumptes clau per a la Comunitat Valenciana com l’aigua, les infraestructures i el finançament

21/02/2024
Ruth Merino demana la col·laboració del Govern per a avançar en assumptes clau per a la Comunitat Valenciana com l’aigua, les infraestructures i ...

​​​​​

  • La portaveu del Consell reclama que es deixen “al marge les raons ideològiques o partidistes” i es pense en el benestar de la ciutadania
  • Entre els temes aprovats en el Ple del Consell, Merino ha destacat l’acord d’adhesió per a formalitzar la candidatura de València com a ciutat amfitriona de la Copa Mundial de la FIFA 2030
  • En la roda de premsa també ha comparegut el conseller de Sanitat per a informar del decret llei sobre mesures extraordinàries per a garantir l’assistència sanitària integral

La portaveu del Consell i consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha demanat la col·laboració del Govern central per a avançar en assumptes clau per a la Comunitat Valenciana com l’aigua, les infraestructures i el finançament autonòmic.

Ruth Merino, que s’ha pronunciat d’esta manera en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, ha afirmat que la Generalitat necessita “anar de bracet” amb l’Executiu central per a abordar estes qüestions. Per això, ha demanat que es deixen “al marge” les “raons ideològiques o partidistes” i es pense en el benestar de la ciutadania.

En este sentit, ha avançat que el Consell exigirà a la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, que “servisca d’enllaç perquè estes negociacions en tots estos àmbits puguen donar els seus fruits”, ja que “són temes de justícia per als ciutadans d’esta comunitat”.

Ruth Merino s’ha referit també a la reunió mantinguda dilluns passat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i ha subratllat que és “molt important l’acord perquè hi haja diàleg”, així com que “es tinguen en compte les dades tècniques” basades en informes “seriosos i rigorosos”.

“És una reivindicació que este consell es pren molt de veres” i que “és un dels pilars de l’acció de govern del Consell i del president Mazón”, ha indicat la consellera sobre les necessitats de la Comunitat Valenciana en matèria hídrica. Ruth Merino ha manifestat també que esta trobada va ser “un primer pas” perquè es continue eixe diàleg que demana l’executiu valencià i que el Consell confia que “es puga transformar en una realitat en breu”.

Campionat mundial FIFA

Entre els temes aprovats en el Ple del Consell destaca l’autorització a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a subscriure l’acord d’adhesió per a l’acolliment, l’organització i la posada en marxa d’este esdeveniment esportiu, a fi de formalitzar la candidatura de València com a ciutat amfitriona.

La Generalitat s’adherix com autoritat addicional a l’acord subscrit entre la FIFA, la Reial Federació Espanyola de Futbol i l’Ajuntament de València per a poder optar a la candidatura, tal com exigixen els requisits de participació.

La consellera portaveu ha assenyalat que seria una “boníssima notícia” per a València i per a la Comunitat Valenciana que la capital del Túria fora triada com a seu de la Copa Mundial de la FIFA 2030, i ha mostrat “tot el suport” de la Generalitat per a aconseguir-ho.

Segons ha explicat Ruth Merino, atés que l’àrea geogràfica de la candidatura excedix de la ciutat de València, la Generalitat prestarà el suport necessari com a autoritat addicional per al desenvolupament de l’esdeveniment en qualsevol recinte que conforme la seu.

La Generalitat es posa, així, a la disposició de la ciutat de València per a garantir prestacions i servicis que van més enllà de l’àmbit municipal, i que abasten aspectes com la seguretat o el transport, segons ha explicat la portaveu del Consell.

Assistència sanitària integral i en condicions d’equitat

Ruth Merino ha estat acompanyada en la roda de premsa pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, que hi ha comparegut per a informar dels detalls del decret llei aprovat pel Consell sobre mesures extraordinàries dirigides a garantir l’assistència sanitària integral i en condicions d’equitat en el Sistema Valencià de Salut.

Esta norma està destinada a garantir el dret a la protecció integral de la salut, davant de les dificultats, cada vegada més grans, que es troben per a cobrir llocs d’especialitats sanitàries determinades en alguns departaments de salut, especialment en zones allunyades geogràficament de grans nuclis urbans.

D’esta manera, el decret llei pretén donar solució a un dels principals reptes als quals s’enfronta l’atenció sanitària valenciana, com és l’escassetat de professionals en els departaments de salut de Vinaròs, Requena, Elda, Orihuela i Torrevieja, així com en les zones bàsiques de salut d’Ademuz, Chelva i Titaguas.

Per a fer-ho, en matèria d’ocupació pública, les places vacants d’estes zones geogràfiques es declaren com a places de difícil cobertura i s’establixen mesures per a promoure’n la provisió. Així mateix, es fixen unes garanties d’estabilitat i permanència en el lloc de difícil cobertura adjudicat perquè el personal seleccionat per concurs s’incorpore i romanga diversos anys en l’acompliment efectiu del lloc, amb l’obligació de romandre almenys tres anys en estos llocs.

Esta norma regula, a més, una estructura assistencial nova per la qual es creen huit agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) com a entitats organitzatives que permetran l’ús compartit de recursos entre els departaments de salut que les integren.

Limitació de la pol·linització creuada

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat, a proposta de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, les mesures per a limitar la pol·linització creuada en cítrics, que incrementa la presència de llavors en el fruit.

En virtut d’este acord, els bucs hauran de col·locar-se a més de quatre quilòmetres de les plantacions durant l’època de floració dels cítrics. Este període de floració, tenint en compte els registres actuals de temperatures i les condicions previstes per a esta primavera, es fixa entre el 26 de febrer i el 31 de maig.

Les persones dedicades a l’apicultura tindran de termini per a retirar els bucs de les zones citrícoles afectades set dies des de la publicació d’este acord en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Entre les excepcions a esta ordenació es troben els assentaments apícoles que alberguen un nombre màxim de 650 ruscos i tenen per escrit el consentiment de totes les persones propietàries en un radi d’un quilòmetre.

Així mateix, el Consell ha designat, com a vocal del consell d’administració de l’Autoritat Portuària de Castelló, en representació de l’Administració general de l’Estat, a Antonia García Valls, tal com ha informat Ruth Merino.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Portaveu del Consell, Ruth Merino

Portaveu del Consell, Ruth Merino