Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València programa tres activitats per a fomentar l’interés per la dansa contemporània

22/02/2024
Dansa València programa tres activitats per a fomentar l’interés per la dansa contemporània
  • El festival col·laborarà amb Associació de Familiars de Malalts d’Alzhèimer de València (AFAV) en una iniciativa destinada a persones afectades per alzhèimer
  • La cita cultural posa en marxa un taller per a persones amb discapacitat juntament amb la Fundació del Llevant UE i integra els adolescents en l’activitat d’itineraris actius

 

El festival Dansa València, que organitza l’Institut Valencià de Cultura (IVC), torna a programar esta edició una sèrie d’activitats de mediació dissenyades per a fomentar un major interés en els espectacles de dansa contemporània en la societat i instruir el públic sobre l’actualitat dels llenguatges del moviment.

Amb este objectiu, el festival té previst celebrar enguany tres accions amb les quals es prestarà especial atenció als jóvens, els majors i les persones discapacitades.

En concret es tracta d’un taller per a persones amb diversitat funcional, en col·laboració amb la Fundació del Llevant UE, un laboratori del moviment per a persones amb alzhèimer, secundat per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzhèimer de València (AFAV), i una oferta d’itineraris guiats en els quals es prestarà especial atenció a la població més jove.

La directora de Dansa València, María José Mora, ha assenyalat que l’objectiu d’estes activitats és “aconseguir cada vegada més participació en el festival de persones de diferents generacions i capacitats, per a fer així que els llenguatges del moviment siguen accessibles per a tots. La nostra profunda il·lusió és convidar-les a relacionar-se a través de la dansa i a disfrutar ballant”.

Dansem ara amb el Llevant UE

En este context, Dansa València ha establit una aliança amb la Fundació del Llevant UE per a posar en marxa un taller dirigit a persones discapacitades que es desenvoluparà els dies 22 i 27 de març i 4 i 12 d’abril, l’objectiu del qual és fomentar que puguen relacionar-se i expressar-se a través de la dansa de manera lliure.

La iniciativa, titulada ‘Dansem ara’, serà impartida per Isabel Abril i Clara Crespo, de la companyia Fil d’Arena. Les talleristes busquen proporcionar una experiència enriquidora, que permeta una immersió en el ball d’una manera accessible i adaptada a les necessitats individuals.

Segons descriuen, es tracta d’una proposta “en la qual els cossos i la seua expressivitat són els protagonistes, una oportunitat de descobrir-nos i deixar-nos portar per la poètica de la dansa i la improvisació”.

Fil d’Arena és una companyia multidisciplinària valenciana nascuda en 2011 integrada per Isabel Abril, Irene Ballester, Clara Crespo i Roseta Plasencia. La creació col·lectiva és el segell que definix el treball d’esta formació organitzada de manera horitzontal. Des del seu naixement han estrenat nou obres i tenen projecció nacional i internacional.

Qualitat de vida en persones amb alzhèimer

D’altra banda, Dansa València es compromet també amb el treball amb pacients diagnosticats amb la malaltia d’alzhèimer. Per a fer-ho, el festival s’unix a la causa d’utilitzar el ball com una forma de millora de la qualitat de vida d’aquells que enfronten els desafiaments d’esta malaltia neurodegenerativa.

Conscient de l’impacte positiu que la dansa pot tindre en la salut física i mental, la ballarina Juana Varela impartirà un taller de dansa contemporània dirigit a associats d’AFAV els dies 21 i 28 de març, i el 4 i l’11 d’abril.

‘Ara si balle’ serà un espai on els i les participants puguen sentir el seu cos amb llibertat i fluir en el moment present. La idea és que executen moviments sense disseny previ, espontani i creatiu per a i amb els altres.

Juana Varela és una amant de l’art sonor, el moviment, la veu, la performance, les trobades humanes i el joc. Ha ballat amb companyies com La Coja Dansa, Ladyfunta, Batecs de So i Moments Art. La seua experiència amb el moviment, la veu i la maternitat l’han feta experimentar com a docent amb bebés i les seues famílies, xiquets, jóvens i adults.

En este sentit, l’artista ha afirmat creure “fermament en l’art com a instrument de comunicació, en les capacitats creatives de cada individu i en el seu poder transformador en la societat”.

La ballarina ha desenvolupat laboratoris de creació i investigació per a tractar temes diversos i donar veu a qüestions que afecten l’ésser humà. En estos moments està investigant com a creadora i docent en el camp de la salut amb persones afectades per fibromiàlgia, artritis i problemes oncològics. Enguany s’ha submergit en un nou camp de creació i experimentació amb persones de 60 anys en avant.

La comunitat de la dansa es rejovenix

Finalment, del 13 al 21 d’abril està prevista l’organització de diversos itineraris actius amb els quals tres grups d’espectadors coneixeran de prop una selecció de peces triades, el context en el qual es produïxen, així com les motivacions i ferramentes dels artistes que les creen.

Enguany, per primera vegada, un d’estos grups està dirigit específicament a jóvens d’entre 14 i 16 anys, amb la finalitat de fomentar entre el públic més jove l’interés per la dansa contemporània.

L’activitat, que enguany arriba a la seua tercera edició, permetrà un acostament a la creació coreogràfica actual a través d’experiències guiades per la periodista especialitzada en dansa i gestora cultural Sara Esteller. La proposta està destinada a públic no expert, al qual se li oferirà una aproximació única a l’artista i a la seua obra.

Per a formar part d’estos grups, Dansa València obri el pròxim 5 de març una convocatòria a través de la qual se seleccionaran les 18 persones que podran participar en els itineraris.

El grup durà a terme trobades i intercanvis d’opinions amb la mediadora, que a més d’aprofundir en artistes i companyies programades esta edició i en les seues creacions, els informarà sobre tendències, formats i altres detalls de la dansa actual.

María José Mora ha mostrat la seua confiança que estes activitats de mediació “enriquisquen l’experiència del públic de Dansa València, promovent una comprensió més profunda i una estima renovada per la dansa en totes les seues formes”.

 

Galeria d'imatges