Sanitat

El Servici de Pneumologia de l’Hospital Clínic de València organitza una sèrie de tallers formatius per a pacients amb ELA i els seus familiars

22/02/2024
El Servici de Pneumologia de l’Hospital Clínic de València organitza una sèrie de tallers formatius per a pacients amb ELA i els seus familiars
  • Durant tot l’any tindran lloc una sèrie de seminaris en línia en els quals s’abordaran els aspectes respiratoris de la malaltia
  • La Unitat de Cures Respiratòries atén a l’any al voltant de 90 pacients

 

La Unitat de Cures Respiratòries del Servici de Pneumologia de l’Hospital Clínic Universitari de València impartirà una sèrie de tallers dirigits a pacients amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i els seus familiars. Estos tallers tenen com a objectiu donar resposta a les inquietuds sobre esta malaltia, així com els aspectes respiratoris relacionats.

La formació té el format de sessions en línia en les quals experts de diferents àrees (infermeres, fisioterapeutes, psicòlegs, etc.) compartiran els seus coneixements amb els pacients i les seues famílies la qual cosa permetrà  aprofundir en el maneig i adaptació a les diferents teràpies respiratòries com l’oxigenoteràpia, la CPAP, la ventilació, etc. S’incidirà també en el suport emocional.

El doctor Jesús Sancho, especialista en Pneumologia de l’Hospital Clínic de València i responsable de la Unitat de Cures Respiratòries, ha explicat que “els problemes respiratoris marquen el pronòstic de les persones amb ELA i són la principal causa de mortalitat i ingressos hospitalaris. Encara que no hi ha en l’actualitat un tractament curatiu per a esta malaltia, l’actuació sobre els problemes respiratoris, la ventilació mecànica en domicili i tècniques de tos assistida, fonamentalment, permeten allargar la supervivència, alleujar els símptomes, disminuir les hospitalitzacions i millorar la qualitat de vida d’estos pacients”.

“Són tallers interactius en els quals els participants poden plantejar les seues preguntes als ponents i conéixer les experiències d’altres pacients en la seua mateixa situació”, ha afegit Jesús Sancho.  

Els tallers d’enguany, que s’han organitzat en col·laboració amb l’empresa de teràpies respiratòries VitalAire, es dividixen en quatre grans blocs: importància dels problemes respiratoris en el pacient amb ELA i tractaments existents, la traqueotomia, l’alimentació en el pacient amb ELA i la mobilització dels pacients.

La Unitat de Cures Respiratòries

La Unitat de Cures respiratòries de l’Hospital Clínic està integrada en el servici de Pneumologia. S’encarrega de previndre i manejar els problemes respiratoris de persones amb malalties neuromusculars (principalment pacients amb ELA) els músculs respiratoris del qual han deixat de funcionar. A l’any, atén aproximadament 90 pacients.

 

Galeria d'imatges