Sanitat

Gómez: “Les noves agrupacions sanitàries donaran resposta a les necessitats estructurals dels departaments de salut”

22/02/2024
Gómez: “Les noves agrupacions sanitàries donaran resposta a les necessitats estructurals dels departaments de salut”
  • Per al conseller de Sanitat les ASI constituïxen “un nou model organitzatiu adequat als temps, al segle XXI, ja que tenim un sistema de departaments de salut de final dels 80”
  • Amb este decret llei la Generalitat pretén afavorir la continuïtat assistencial del ciutadà

La Conselleria de Sanitat ha tingut en compte les necessitats estructurals de cada departament o zona bàsica de salut, en el desenvolupament del nou decret llei de mesures extraordinàries dirigides a garantir l’assistència sanitària integral i en condicions d’equitat en el Sistema Valencià de Salut.

Així ho ha assegurat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en la seua visita a l’Hospital Lluís Alcanyís on ha explicat que, per a l’elaboració d’este decret llei, s’han utilitzat “una sèrie de criteris en els quals el que ha prevalgut no era la situació conjuntural, sinó la situació estructural”. “És a dir -ha afegit- quin dèficit de personal tenim de manera constant i permanent, no quin dèficit de personal tenim en un moment puntual. Tot això per a donar una resposta a les necessitats estructurals de cada departament”.

“El resultat ha sigut la designació de cinc àrees de difícil cobertura, que tenen un dèficit estructural de personal d’una forma constant i permanent”, ha afegit Gómez. Estes àrees corresponen amb els departaments de salut de Vinaròs, Requena, Elda, Orihuela i Torrevieja, així com amb les zones bàsiques de salut d’Ademuz, Chelva i Titaguas.

Quant a les agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) previstes en el nou decret llei, el titular de Sanitat ha assenyalat que són “un mecanisme organitzatiu per a facilitar l’equitat i el dret a garantir l’assistència sanitària integral en tots els departaments de la Comunitat Valenciana. És un nou model organitzatiu adequat als temps, al segle XXI, ja que tenim un sistema de departaments de salut de final dels 80”.

Amb este decret llei la Generalitat pretén afavorir la continuïtat assistencial del ciutadà. “Això és el que més ens interessa, perquè volem tindre una cartera bàsica de servicis integrada de tal manera que, en cada agrupació sanitària interdepartamental, es puguen cobrir totes les patologies que puga tindre un pacient, a excepció òbviament dels trasplantaments. Per a aconseguir eixa assistència contínua del pacient, en situacions necessàries i en situacions conjunturals, es podrà mobilitzar el personal, màxim de 90 dies a l’any quan fora necessari”, ha insistit el conseller.

Departament de Xàtiva-Ontinyent

El conseller de Sanitat, que ha mantingut una reunió amb l’equip directiu i professionals del Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent, ha destacat la utilitat d’estes trobades en les quals “pren el pols de l’estat de situació de cada hospital i de cada departament”. “Els professionals transmeten les seues inquietuds i aquells elements que, des del seu punt de vista, puguen millorar la qualitat assistencial prestada als ciutadans i mantinc un diàleg obert, per a resoldre tots aquells problemes que puguen tindre, en la mesura que siga possible”, ha afegit.

El conseller s’ha referit al Pla director del departament, la revisió del qual per part de l’equip actual està en marxa i, entre altres aspectes, inclourà l’ampliació de l’àrea d’hospitalització de l’Hospital de Xàtiva.

Respecte a l’Hospital d’Ontinyent, Marciano Gómez ha recordat que, entre altres coses, el Botànic el va projectar sense quiròfans, “per la qual cosa s’ha hagut de complementar amb cinc concursos complementaris per a allotjar les sales blanques, els quiròfans, l’esterilització, la cuina i la cafeteria”. “Si això s’haguera evitat l’obra seria infinitament més ràpida”, ha conclòs.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Conseller Marciano Gómez

Conseller Marciano Gómez

Conseller Marciano Gómez