Sanitat

Sanitat comença a vacunar contra el rotavirus els bebés que han nascut enguany

26/02/2024
  • La Comunitat Valenciana se situa així entre les primeres comunitats a incorporar esta vacuna en el calendari vacunal i començarà a administrar-la el pròxim 1 de març
  • La Generalitat s’avança així al termini establit pel Ministeri per a incorporar esta vacuna
  • El rotavirus és el principal causant de la gastroenteritis aguda en menors de quatre anys ocasionant uns 1.000 casos a l’any

 

La Conselleria de Sanitat comença el pròxim dia 1 de març a administrar la vacuna contra el rotavirus als bebés que han nascut a partir de l’1 de gener de 2024.

El passat 15 de febrer, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de salut va aprovar el calendari comú de vacunacions per a 2024, en el qual s’incorpora la recomanació de vacunar contra el rotavirus als lactants, una mesura que les comunitats han d’implantar fins al 31 de desembre de 2025.

En este sentit, des de la Conselleria de Sanitat, en menys d’un mes, s’han adoptat totes les mesures necessàries per a aplicar-lo de manera immediata i iniciar la vacunació contra el rotavirus com més prompte millor, i serà la primera comunitat que adopta esta decisió des que s’aprova la recomanació i d'esta manera s’unix a les comunitats que ja el tenien adoptat previ a l’acord nacional.

Segons ha explicat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, “la vacuna contra el rotavirus constituïx la mesura preventiva més eficaç per a evitar casos de gastroenteritis aguda i les seues possibles complicacions, una patologia que principalment sol ser més freqüent durant els primers dos anys de vida”.

Marciano Gómez ha explicat la necessitat de vacunar els menors, “ja que actualment, segons la xarxa de vigilància microbiològica de la Comunitat Valenciana, s’estan detectant uns 1.000 casos anuals d’infecció per rotavirus en els menors de quatre anys”. Cal assenyalar que, del total de casos, el 70 % es registren en xiquets i xiquetes entre 0 i 1 any, per això la importància de protegir els lactants.

Per tant, a partir de març, els centres de salut de la Comunitat Valenciana començaran a citar els bebés nascuts enguany per a inocular-los contra el rotavirus.

La vacunació consistix en l’administració de dos dosis de la vacuna RV1, una als dos mesos d’edat i l’altra als quatre mesos. Per això, s’inicia ara amb els lactants que han nascut al gener i que tindran els dos mesos ja complits el mes de març.

Infecció per rotavirus

La infecció per rotavirus té una presentació clínica més greu i més freqüència de complicacions que altres diarrees. Els símptomes d’esta patologia són la diarrea, nàusees, vòmits i a vegades produïx febre alta. A més, quant a les complicacions que pot ocasionar, la deshidratació greu i les complicacions neurològiques, són les més comunes entre els lactants, i més en aquells lactants prematurs que representen el col·lectiu més vulnerable.

Actualment, més de la mitat dels xiquets i xiquetes als dos anys d’edat ja ha tingut contacte amb el rotavirus en algun moment. Així mateix, segons determinats estudis, a Espanya s’estima que la incidència anual de casos de gastroenteritis aguda atesos en els centres d’atenció primària és de 15,4 i 19,5 casos per 1.000 xiquets i xiquetes menors de cinc anys i de 20 casos per 1.000 xiquets i xiquetes en el cas de menors de tres anys.

D’altra banda, la incidència anual d’hospitalització per infecció a causa del rotavirus oscil·la entre els 120 i 480 casos per 100.000 menors de cinc anys. Es tracta d’una infecció que ocorre típicament en pics durant la temporada d’hivern.

Finalment, encara que la vacuna és la ferramenta més eficaç per a protegir-se contra el rotavirus, la Conselleria de Sanitat recomana també desenvolupar un altre tipus de mesures higienicosanitàries com és la llavada de mans, tant per a les persones infectades com per als cuidadors de pacients infectats.

Talls de veu relacionats

Conseller Marciano Gómez