Hisenda, Economia i Administració Pública
Liquidació pressupostària de 2023

Ruth Merino subratlla que les dades demostren que el Consell està fent front a la “pesada motxilla heretada” amb una gestió eficient que “ja s’està notant”

27/02/2024
Ruth Merino subratlla que les dades demostren que el Consell està fent front a la “pesada motxilla heretada” amb una gestió eficient que “ja ...
  • El Ple de l’Executiu Valencià ha sigut informat de la liquidació del pressupost de 2023, que reflectix un resultat negatiu de 2.946 milions d’euros
  • La portaveu del Consell sol·licita al Govern que atenga la realitat del sector ceràmic i elimine o modifique la normativa que en fa perillar l’accés a les ajudes compensatòries per la crisi energètica
  • L’Executiu aprova la declaració de l’Alt Forn número 2 de la siderúrgia del Port de Sagunt com a bé d’interés cultural

La consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha afirmat que les dades de la liquidació del pressupost de la Generalitat de 2023 demostren que el Consell fa front a la “pesada motxilla heretada” del Govern anterior amb una gestió eficient que “s’està notant ja”.

La responsable de la cartera d’Hisenda ha fet estes declaracions en la roda de premsa posterior al Ple de l’Executiu, que ha sigut informat de la liquidació practicada per la Intervenció General, en què es constata un resultat negatiu de 2.946 milions d’euros en els comptes autonòmics de 2023.

Com s’extrau d’esta liquidació, el resultat es veu molt condicionat per l’increment notable de les obligacions reconegudes en l’exercici, que en 2023 s’han incrementat en un 11,62 %, i destaquen “despeses estructurals que, d’un any a un altre, han crescut”, segons ha remarcat la consellera.

S’ha referit, en este sentit, especialment a l’augment del 7,33 % en el capítol I del pressupost, amb 543 milions d’euros més en despeses de personal, i a l’increment del 23,35 % en el capítol II, amb una despesa corrent en béns i servicis que es dispara fins als 4.509 milions d’euros, 853 milions més que en 2022.

Merino ha precisat que, fins i tot amb això, “les dades finals són millors que les obtingudes l’any passat”, la qual cosa “demostra que es nota ja la bona gestió” de l’Executiu actual i “eixa despesa eficient -ha dit- que sempre prioritzem en la manera de governar”.

“Queda encara camí per recórrer”, però els primers signes “són ací”, com ja va ocórrer amb el dèficit comparat del mes de novembre, ha remarcat la consellera, que ha agregat: “Estem convençuts que estes xifres, en la mesura de les possibilitats, donat l’infrafinançament d’esta comunitat, milloraran a causa de la bona gestió i a eixa optimització i eficiència en la despesa”.

Mesures per al sector ceràmic

Així mateix, durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació, la consellera ha demanat al Govern central que elimine o modifique la normativa que exigix al sector ceràmic acreditar en sis mesos que complix la Llei de subvencions, és a dir, que paga proveïdors en menys de 60 dies, per a poder rebre les ajudes compensatòries que el Ministeri d’Indústria concedix a les empreses amb ús intensiu de gas.

La titular d’Hisenda i Economia ha qualificat, en este sentit, de “pegat” la pròrroga de sis mesos anunciada per Indústria, i ha subratllat que el que hauria de fer el Govern central és “baixar més a la realitat del terreny dels sectors industrials” i, en concret, a la del sector ceràmic.

“No és qüestió que passen sis mesos més o menys”, sinó de canviar la legislació actual, perquè “emmotlar-se a eixa exigència és injust” i fa perillar que les empreses taulelleres puguen accedir a unes ajudes “que necessiten des de fa ja molt de temps”.

Declaració com a BIC per a l’Alt Forn número 2

Merino ha informat, d’altra banda, de l’aprovació pel Ple del decret pel qual es declara l’Alt Forn número 2 de la siderúrgica del Port de Sagunt com a bé d’interés cultural (BIC) amb la categoria de monument.

Amb esta declaració, “s’atorga la màxima protecció patrimonial a esta realització arquitectònica i d’enginyeria que, pel valor testimonial, la singularitat i la naturalesa que té, és un exponent de gran valor del patrimoni industrial valencià”, ha indicat.

A més, el Ple del Consell ha autoritzat la subscripció del conveni de col·laboració entre Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i Renfe que permet que les persones usuàries dels trens d’alta velocitat i llarga distància puguen utilitzar els servicis del tramvia i tren-TRAM des de l’estació de Luceros fins a Benidorm.

L’objecte d’este acord és facilitar l’enllaç entre els mitjans de transport que oferix Renfe i el TRAM d’Alacant perquè els viatgers i les viatgeres de l’AVE puguen arribar a la seua destinació combinant els dos servicis de transport, igual que amb Rodalia.

Nomenament

El Govern Valencià ha acordat també este dimarts el nomenament del fins ara director general de Fons Europeus i Sector Públic, Jesús Gual, com a secretari autonòmic d’Economia en substitució de María José Mira, que cessa per petició pròpia.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Portavoz del Consell, Ruth Merino

Portaveu del Consell, Ruth Merino