Hisenda, Economia i Administració Pública

Les matriculacions en la plataforma en línia de formació de la Generalitat creixen un 5 % i arriben a xifres rècord

28/02/2024
Les matriculacions en la plataforma en línia de formació de la Generalitat creixen un 5 % i arriben a xifres rècord
  • S’han registrat en un any un total de 278.357 inscripcions en les 2.694 accions formatives dutes a terme, davant de les 266.689 de 2022
  • El portal compta amb recursos perquè les organitzacions adherides, com Labora, INVASSAT o l’EVES puguen oferir formació des dels seus campus virtuals
  • L’alumnat ara pot consultar el seu historial acadèmic dels diferents campus centralitzat en un únic lloc

 

La demanda de matriculacions en la plataforma en línia de cursos de formació de la Generalitat ha experimentat un creixement del 5 % respecte a l’exercici de 2022.

En concret, les matriculacions anuals han passat de les 266.689 registrades en 2022 a les 278.357 de 2023, el que suposa de nou una xifra rècord, que supera per quart any consecutiu les dades d’anualitats anteriors, disparades des del primer any de pandèmia.

Així mateix, l’oferta formativa ha sumat este passat any 2.694 accions formatives en diferents modalitats: formació en línia; presencial, amb el suport per al control d’assistències, la comunicació i documentació, i telepresencial amb videoconferències.

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha ressaltat el continu creixement de la plataforma en línia de formació de la Generalitat, eFormación, que un any més “ha tornat a registrar xifres rècord de matriculacions en els cursos que oferixen les organitzacions adherides al projecte”.

Segons Ruth Merino, “en total són 35 organitzacions les que es troben adherides en l’actualitat, dos més que en 2022 i molt lluny de les 9 amb les quals va començar el projecte en 2002, la qual cosa confirma el grau de satisfacció que aconseguix el servici entre estes”.

eFormación, la plataforma en línia de formació de la Generalitat, és un projecte de la Direcció General de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) que compta amb els recursos necessaris perquè les organitzacions que vulguen adherir-se puguen oferir formació en línia i presencial i organitzar els seus plans formatius des dels seus diferents campus virtuals, com ja ho fa Labora, l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES), l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) i l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), entre altres.

Els dos nous campus virtuals creats en 2023 són els del Centre d’Atenció a l’Usuari de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (CAU TIC) i el de Processos Selectius, de la Direcció General de Funció Pública, que ha sigut utilitzat per a posar en marxa les noves proves selectives de la Generalitat.

En eFormación s’ha realitzat, per primera vegada, tant la formació en línia organitzada per l’IVAP al llarg del procés com les proves oficials de selecció de personal.

La consellera ha explicat que el projecte “continua evolucionant després de més de dos dècades i després de superar les grans xifres de demanda i creixement generades per la pandèmia i el distanciament social. A més, el seu creixement es continua consolidant gràcies al continu treball de millora i evolució que du a terme la DGTIC, amb constants desenvolupaments per a aproximar les necessitats formatives a les noves metodologies didàctiques”.

Merino ha assegurat que una de les millores més destacades és la que va permetre “donar la capacitat a les organitzacions de crear qualsevol tipus de formació, a més dels estudis en línia, per la qual cosa ara poden usar eFormación com a ferramenta per a la completa planificació dels seus plans formatius, la qual cosa inclou també la formació presencial i els cursos autoformatius”.

En este sentit, ha destacat que este últim any la DGTIC “ha posat l’accent principalment a assistir a les organitzacions perquè puguen crear cursos de més qualitat. Així, s’han millorat els servicis de consultoria i formació per als formadors i creadors de continguts de les organitzacions i l’atenció a l’usuari”.

Centralització d’expedients

Per la seua part, el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha assegurat que “s’ha treballat molt en la centralització dels expedients acadèmics i els certificats de tots els usuaris i usuàries, perquè puguen disposar del seu historial amb independència que hagen fet diferents cursos en diversos campus virtuals”.

En 2023, eFormación va emetre un total de 143.354 certificats, sense comptar els de Labora i IVAP que emeten els seus diplomes amb altres ferramentes. García Duarte ha explicat que, “ara, la centralització permet que l’alumnat puga consultar tot el seu historial i fer les gestions que necessite des d’un únic lloc, ja que totes les organitzacions treballen des d’una plataforma comuna, amb un mateix sistema d’administració i amb els mateixos servicis disponibles”.

Formació més demandada

Enguany la formació més demandada continua sent la corresponent a l’àmbit sanitari, concretament a l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut, amb un total de 1.150 accions formatives i 150.272 matriculacions; seguida de la formació dirigida al personal intern de la Generalitat i impartida per l’IVAP, amb 438 accions formatives i 61.755 matriculacions; i, en tercer lloc, la del campus SAPS, amb 70 accions formatives i més de 17.000 matriculacions.

Les matriculacions de l’EVES representen elles soles el 54 % del total de matriculacions registrades en eFormación en tot l’any. Els cursos més demandats han sigut els de ‘Llenguatge inclusiu i no sexista en l’àmbit sanitari’ amb 5.972 alumnes, ‘Prevenció i control de l’estrés’ amb 2.200 i ‘Prevenció de lesions musculoesquelètiques. Tinences de mobilització de pacients en línia’ amb 2.044 alumnes.

Respecte a l’IVAP, la demanda dels seus cursos representa el 22 % del total, en els quals destaquen els dedicats a la perspectiva de gènere en l’Administració, l’impacte de la tecnologia en la salut i el medi ambient, l’Agenda 2030 i la Llei 39/2015 del procediment administratiu comú.

Finalment, destaca el campus SAPS de formació gratuïta per a la ciutadania de la Generalitat obert a qualsevol que ho desitge per a formar-se en els cursos que oferix tant la DGTIC sobre tecnologia com la Direcció General d’Ordenació Educativa i Política Lingüística sobre valencià i una altra formació de l’Escola de l’Esport, el Campus Ambiental de la Generalitat, la Direcció General d’Economia o el Centre de Ciberseguretat de Comunitat Valenciana (CSIRT-CV).

Els cursos més demandats de SAPS han sigut els d’introducció a l’ús de les ferramentes d’ofimàtica de càlcul i edició de textos de LibreOffice (Calc i Writter); els de creació de recursos multimèdia d’àudio, vídeo i imatge, amb una mitjana de 500 alumnes cada un; el curs de tramitació electrònica; i els cursos de valencià.

Ciberseguretat per a empreses

Els cursos que oferix CSIRT-CV es troben repartits en dos campus diferents: el primer, dedicat a oferir els cursos dirigits a formació per a la ciutadania en matèria de ciberseguretat i situats en SAPS, i el segon, que oferix formació a les empreses i les entitats locals en un campus exclusiu de CSIRT-CV.

Els cursos inclosos en el Pla valencià de capacitació (PVC) en ciberseguretat per a empreses han sigut redissenyats i modernitzats per CSIRT-CV per a resultar més atractius, interactius i accessibles des de qualsevol dispositiu. A més, a partir de l’1 de març seran reubicats definitivament en eFormación i eliminats de l’antiga plataforma que utilitzava CSIRT-CV.

CSIRT-CV disposa de sis cursos per a empreses, que són gratuïts, autoformatius, en línia i de dos hores de duració: ‘Protecció de la informació’; ‘Enginyeria social’; ‘Correu phishing’; ‘Curs bàsic per a CEOS’; ‘Seguretat bàsica per a tècnics informàtics’; i ‘Reforçament de Word Press’.

Galeria d'imatges