Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Cultura connecta el festival Dansa València amb Galícia, Navarra, Andalusia i Illes Balears per a fomentar la dansa

01/03/2024
Cultura connecta el festival Dansa València amb Galícia, Navarra, Andalusia i Illes Balears per a fomentar la dansa
  • Els acords aconseguits amb estes comunitats suposen el suport autonòmic al festival com a plataforma de la dansa espanyola
  • Hi haurà intercanvi d’informació i promoció recíproca d’artistes entre les diferents comunitats implicades

 

El festival Dansa València, impulsat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha aconseguit en esta edició diferents acords de col·laboració amb institucions d’Andalusia, Galícia, Navarra i Illes Balears per a fomentar la dansa.

Estes aliances se sumen a les relacions ja establides amb les Illes Canàries i Catalunya amb l’objectiu de promoure l’intercanvi cultural, enfortir els llaços entre comunitats autònomes i propiciar la circulació de la creació artística en el camp de la dansa.

En concret, els organismes implicats en estos acords són l’Agència Andalusa d’Institucions Culturals; la Direcció General de Cultura – Institució Príncep de Viana de Navarra; l’Axencia Galega das Industrias Culturais de la Xunta de Galícia i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Totes les institucions compartixen el compromís d’enriquir l’escena artística estatal a través de la integració de diferents perspectives.

“Esta iniciativa representa una fita significativa en la col·laboració intercomunitària en l’àmbit de les arts. Dansa València vol construir una xarxa d’aliances que afavorisca el flux d’informació entre totes les estructures col·laboradores, a fi d’aportar un coneixement compartit sobre artistes emergents i processos i idees innovadores, a més d’afavorir la mobilitat de la creació”, ha valorat la directora de Dansa València, María José Mora.

Els projectes conjunts promouran la inclusió en la programació de Dansa València de professionals que creen en els marges territorials, per a proporcionar-los oportunitats per al seu desenvolupament professional i la seua visibilitat. Totes les col·laboracions porten implícit el suport al festival impulsat per l’IVC com a plataforma nacional de la dansa contemporània espanyola.

Suport al talent procedent d’Andalusia i Navarra

En els casos d’Andalusia i Navarra, les seues institucions donen suport a la presència d’espectacles de les seues comunitats autònomes durant la celebració de Dansa València, programada del 13 al 21 d’abril.

La directora de l’Institut Andalús de les Arts Escèniques i de la Música, dependent de l’Agència Andalusa d’Institucions Culturals de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport de la Junta d’Andalusia, Violeta Hernández, ha mostrat la seua “il·lusió amb esta col·laboració que iniciem ja que creiem que la manera d’impulsar la dansa contemporània al nostre país implica la col·laboració entre institucions”.

“Les propostes andaluses en el festival són de primer nivell i sabem que estar en Dansa València els dona una visibilitat a escala nacional i internacional molt important a la qual des de la Junta d’Andalusia volem contribuir”, ha afegit.

En el cas de la Comunitat Foral de Navarra, el suport als professionals de la dansa es desenvolupa mitjançant el programa de la Direcció General de Cultura – Institució Príncep de Viana denominat DNA. Dansa Contemporània de Navarra – Nafarroako Dantza Garaikidea.

Eixe suport abasta des del procés de creació a la promoció dels seus projectes, tant en el territori navarrés com fora de Navarra, establint vies de col·laboració amb entitats que tinguen en el suport a la dansa contemporània el seu objectiu comú.

La cap de Secció de Programes Artístics i Difusió del Departament de Cultura, Esport i Turisme del Govern de Navarra, Marisol Martínez, ha destacat que Dansa València “és un aparador de gran rellevància en el qual visibilitzar les propostes navarreses i al mateix temps, generar línies de treball amb l’objectiu comú d’enfortir la presència de la dansa en el panorama artístic actual”. Esta edició suposa el primer pas d’esta col·laboració, amb la programació de la companyia navarresa Led Silhouette i la seua obra Halley.

L’acord marca l’inici de futures accions a favor de la dansa entre Dansa València i Govern de Navarra a través del seu programa DNA.

Invitacions recíproques amb Galícia i Balears

Els acords als quals s’ha arribat amb Galicia Escena PRO i Fira B! consistixen en un intercanvi d’artistes locals. Així, en el cas de Galícia, Dansa València acollirà en la seua programació les gallegues Paula Quintas i Marcia Vázquez, mentres que una companyia valenciana se seleccionarà per a fer una gira per eixa comunitat autònoma.

La nova col·laboració empresa entre Dansa València i Galicia Escena PRO s’emmarca en l’objectiu de la Xunta d’incentivar la projecció exterior dels espectacles de producció gallega, “en un moment en el qual eixa comunitat registra un gran dinamisme en la creació i una elevada qualitat en la interpretació”, ha indicat des de l’Axencia Galega das Industrias Culturais, organisme a través del qual s’ha concretat la cooperació.

En opinió dels seus responsables, “la mostra valenciana s’erigix com una de les plataformes idònies per a aconseguir una major circulació nacional i internacional per a la dansa actual gallega, en una línia d’acció que connecta, a més, amb el Pla integral per a la dansa de Galícia, recentment aprovat i en plena execució”.

Finalment, este 2024 s’aconseguix el tercer any consecutiu de col·laboració amb el mercat professional de les arts escèniques de les illes Balears. Esta reedició implica un nou intercanvi de coneixement i el treball en xarxa entre els seus professionals, però se suma una invitació recíproca a una companyia de cada comunitat seleccionades les dos per convocatòria pública.

La coordinadora de Fira B! Arts Escèniques i cap d’àrea de Cultura de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Elisenda Farré, ha assenyalat que este vincle “permet treballar noves oportunitats i connexions entre artistes, programadors i professionals de les Illes Balears i València, així com de tota Espanya i del món”.

“La col·laboració Fira B! - Dansa València enfortix els circuits de difusió de la creació contemporània en un escenari mediterrani, potenciant iniciatives conjuntes i donant valor a l’aportació més genuïna de cada territori”, ha apuntat.

A esta connexió Balears-Comunitat Valenciana se suma enguany Teatre Escalante, que serà l’espai que aculla la peça Alek i Sophie, de la companyia mallorquina La Baal. La selecció d’este espectacle dona continuïtat a la presència en Dansa València de propostes de moviment destinades a xiquets i xiquetes gràcies al suport de la Diputació de València.

Galeria d'imatges