Agricultura, Ramaderia i Pesca
Sanitat animal

Agricultura inicia la vacunació contra la llengua blava de la cabanya ramadera alacantina

01/03/2024
Agricultura inicia la vacunació contra la llengua blava de la cabanya ramadera alacantina
  • En els primers dies s’han inoculat prop de 5.000 dosis en oví, boví i caprí
  • No s’han detectat més animals amb simptomatologia a la Comunitat Valenciana

 

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha iniciat la vacunació contra la llengua blava en la cabanya ramadera de la província d’Alacant.

En els primers dies, els veterinaris han inoculat un total aproximat de 5.000 dosis en oví, boví i caprí, la major part en explotacions ramaderes agrupades en les Agrupacions de Defensa Sanitària (ADS).

En concret, en les ADS de Boví Brau d’Alacant, de Boví d’Engreixament del Baix Segura, d’Oví i Caprí de la Marina Alta i Baixa, de Villena, de les Valls del Vinalopó, d’Elx, del Baix Vinalopó, de Rojales, del Pilar i l’Associació Frisona Valenciana (AFRIVAL).

En les oficines de Villena, Elx, Alacant i Pego, la Conselleria ha rebut fins al moment un total de 63.700 dosis de vacuna de les 120.000 dosis de vacuna contra el serotip 4 de la llengua blava adquirides a un laboratori de Lleó.

Cal assenyalar que la primovacunació de la llengua blava en l’oví comporta una sola dosi en l’espècie ovina de 2 ml i dos dosis en la bovina de 4 ml cada una, separades 21 dies l’una de l’altra.

Els onze veterinaris encarregats d’esta vacunació estan comunicant la identificació i informació vacunal dels animals immunitzats per al seu registre oportú i control pels servicis veterinaris oficials de la Conselleria en les huit oficines comarcals de la província i en la Direcció Territorial, a fi de facilitar el seu moviment fora de l’explotació.

El moment actual es troba dins del període estacionalment lliure del vector, que durarà previsiblement fins a abril, i en este període els moviments es permeten entre explotacions. Una vegada finalitze este període, els animals han d’estar vacunats per a poder moure’s, o bé disposar d’una prova negativa a PCR després d’un període de quarantena.

A més, les temperatures fredes d’estos dies asseguren una molt baixa activitat del vector, els mosquits del gènere Culicoides que transmeten la malaltia entre el bestiar (el virus no afecta l’ésser humà) i, per tant, un avanç molt lent de la malaltia.

La Conselleria manté a la província explotacions ‘sentinel·la’ on s’està controlant l’entrada del virus a estes i, per tant, la possible difusió de la malaltia cap al nord de la província.

La vacunació és obligatòria contra el serotip 4 del virus de la llengua blava per a tots els animals majors de tres mesos d’edat de les espècies ovina i bovina en tota la província d’Alacant.

La malaltia es va detectar en una explotació de boví del municipi d’Orihuela el passat 8 de febrer, i immediatament la Conselleria va començar a actuar en l’adopció de mesures i adquisició de vacunes.

La llengua blava o febra catarral ovina és una malaltia vírica, classificada com de declaració obligatòria, que afecta únicament els remugants i es transmet per la picada d’unes certes espècies de mosquit del gènere Culicoides. En cap cas afecta l’ésser humà, no es transmet a les persones, i, per tant, és segur consumir llet, carn i els seus derivats.

 

Galeria d'imatges