President
Plataforma Intermodal de Sagunt

Carlos Mazón: “Apostem per un desenvolupament empresarial que cree ocupació de qualitat, sostenible i competitiva”

01/03/2024
Carlos Mazón: “Apostem per un desenvolupament empresarial que cree ocupació de qualitat, sostenible i competitiva”
  • Destaca que la Comunitat Valenciana es convertirà en el node logístic més important d’Europa
  • Subratlla que la Plataforma Intermodal de Sagunt és una infraestructura 360 graus que connectarà amb els corredors mediterrani, cantàbric, central i els ports de València i Sagunt
  • La Generalitat destina 98 milions d’euros a esta infraestructura les obres de la qual s’estan accelerant i estaran executades en 24 mesos
  • Assenyala que la Plataforma Intermodal de Sagunt és un projecte estratègic que afavorirà la creació d’ocupació qualificada i la formació de jóvens amb la posada en marxa de la Campus Battery
  • El president ha assistit a l’inici de les obres de la Plataforma Intermodal de Sagunt situada en Parc Sagunt II que donarà servici a la gigafactoria de bateries PowerCo, així com la resta d’empreses localitzades en esta àrea
Sagunto.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que el Consell “està apostant per un desenvolupament empresarial que prioritze la creació d’ocupació de qualitat, sostenible i competitiva per a fomentar oportunitats per als nostres jóvens i afavorir el benestar de la Comunitat Valenciana”.

El cap del Consell s’ha pronunciat d’esta manera durant la visita a l’inici de les obres de la primera fase de la Plataforma Intermodal, en un acte en el qual també han participat la consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno.

El president ha afirmat que la Plataforma Intermodal de Sagunt situa Parc Sagunt i, per tant, la Comunitat Valenciana, “en el node logístic més important d’Europa”. Per a Mazón “esta gran inversió de 98 milions d’euros de la Generalitat Valenciana es posa a la disposició de la indústria perquè es traduïsca en ocupació, benestar i desenvolupament del nostre territori”.

Mazón ha insistit que “tot este projecte és per l’ocupació i perquè els nostres jóvens tinguen una qualificació professional entorn d'una indústria sostenible”. En esta línia, ha recordat “la posada en marxa del Campus Battery per a formar els nostres jóvens en un sector capdavanter que ens situarà en una regió més competitiva que altres territoris”.

Així mateix, ha reivindicat esta infraestructura 360° que “mira cap al nord amb el corredor mediterrani, el nord-oest amb el corredor cantàbric, el corredor central amb la connexió amb Madrid, i la connectivitat amb els ports de València i Sagunt”.

Projecte i terminis

La Generalitat destina 98 milions d’euros per a les obres de la primera fase de la Plataforma Intermodal de Parc Sagunt II que consistixen, d'una banda, en les instal·lacions de les vies, l’electrificació, la senyalització i els elements de seguretat. D’altra banda, s’actuarà a la urbanització interior de la plataforma intermodal amb els accessos, zones verdes, xarxes de servici i instal·lacions generals.

Per al president, “es tracta d’un pas fonamental perquè el major parc industrial i logístic d’Europa siga pròximament una realitat, ja que esta infraestructura de transport i distribució proporcionarà servici ferroviari a les empreses instal·lades en el node logístic de Parc Sagunt com PowerCo, la gigafactoria de cel·les de bateries per a vehicles elèctrics”.

El president ha destacat el compromís del Consell per este projecte que estarà plenament operatiu en 24 mesos, gràcies al fet que “hem accelerat els terminis amb una labor eficient, continuada i de millora”.

Així, està previst que les obres de la part ferroviària estiguen en funcionament al llarg de 2025, mentres que el conjunt dels treballs es prolongarà fins al mes de març de 2026.

Característiques del projecte

El projecte de construcció d’esta primera fase de la nova Plataforma Intermodal de Sagunt incorpora dos àmbits, l’un corresponent a l’obra principalment ferroviària i l’altre a l’obra d’urbanització.

Espais Econòmics Empresarials (EEE), l’empresa pública encarregada d’urbanitzar l’Àrea Logística de Sagunt va adjudicar el passat 30 de gener els treballs d’esta primera fase a la UTE Rover Infraestructuras, SA, Becsa, SA i Rover Rail, SA.

Esta infraestructura, finançada íntegrament pel Consell amb recursos propis, s’emplaça en una parcel·la dins de l’àmbit de Parc Sagunt II, dedicada a una nova terminal ferroviària i plataforma logística per a la formació i expedició de trens que donarà servici a la factoria de PowerCo així com a la zona intermodal que s’instal·larà a l’Àrea Logística de Sagunt.

La nova Plataforma Multimodal de Parc Sagunt II contribuïx de manera significativa a la consecució d’un sistema de transports en malla o xarxa, en el qual es prioritza la intermodalitat, l’eficiència econòmica i la sostenibilitat ambiental. Els treballs s’estan efectuant en coordinació amb PowerCo, la gigafactoria de bateries per a cotxes elèctrics, que té previst iniciar la seua activitat en Parc Sagunt II en el primer semestre de 2026.

En este sentit, segons la programació de les obres, està previst que l’abril de 2025 entren en servici dos vies de shunting yard (vies de classificació), els accessos a la factoria i els trams necessaris de les vies d’accés perquè una composició ferroviària puga entrar a la nau de la factoria industrial.

Així mateix, el novembre de 2025 estaran en servici la resta de les vies de la terminal, i posteriorment es durà a terme la urbanització perquè tots els treballs finalitzen el març de 2026.

Capacitat d’emmagatzematge de més de 4.500 TEUS

La nova terminal intermodal disposarà d’una capacitat d’emmagatzematge superior als 4.500 TEUS en les diferents bandes de cotxera situades en la terminal, així com amb més de 700 places d’aparcament per a vehicles pesants.

Les obres d’urbanització de la Plataforma Multimodal inclouen els accessos viaris i controls d’accés associats a la terminal, així com les zones verdes, xarxes de servicis i instal·lacions generals associades, com el taller de manteniment de la mateixa terminal intermodal.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón