Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Patrimoni cultural

Vicente Barrera: “La declaració de l’Alt Forn de Sagunt com a BIC és un reconeixement necessari a l’important patrimoni industrial valencià”

01/03/2024
Vicente Barrera: “La declaració de l’Alt Forn de Sagunt com a BIC és un reconeixement necessari a l’important patrimoni industrial valencià”
  • El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport ha visitat l’Alt Forn número 2 de Sagunt, que ha sigut declarat BIC pel Consell esta mateixa setmana

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha destacat que la declaració de l’Alt Forn de Sagunt com BIC “és un necessari reconeixement a l’important patrimoni industrial de la Comunitat Valenciana i, en concret, de la ciutat de Sagunt”.

En este sentit, Barrera ha manifestat que, com a valencià i com a conseller de Cultura, “és un orgull contribuir a posar els mitjans per a salvaguardar el nostre patrimoni, la nostra cultura i les nostres tradicions”.

Barrera ha fet estes declaracions durant la seua visita a l’Alt Forn número 2 de la siderúrgica del Port de Sagunt, que esta mateixa setmana ha sigut declarat com a bé d’interés cultural (BIC), amb la categoria de monument, per part del Consell.

En el recorregut el vicepresident ha estat acompanyat per l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, membres de la corporació municipal i representants de la Fundació Port de Sagunt.

Barrera ha manifestat que esta declaració és “motiu per a enorgullir-nos com a valencians. La declaració com a BIC d’esta infraestructura suposa, a part d’un reconeixement institucional, un reconeixement també al nostre patrimoni cultural, als nostres senyals d’identitat i un element més per a promocionar el ric patrimoni amb el qual disposa Sagunt”.

Així mateix, esta declaració contribuïx a donar a conéixer “el que ha sigut la història i el patiment del poble de Sagunt, a través de la seua activitat industrial, que forma part intrínseca de la cultura d’esta població, i que ara té una major visibilitat gràcies a este reconeixement”.

L’Alt Forn número 2 és una obra arquitectònica, d’enginyeria i d’escultura “colossal” que forma part rellevant del patrimoni industrial valencià, la qual cosa feia necessària la seua protecció com a BIC.

Es tracta d’una manifestació “singularíssima”, que exigia el màxim reconeixement en l’àmbit patrimonial i d'esta manera garantir la protecció d’este immoble i el seu entorn, de manera que es preserve la seua integritat.

Així, el decret aprovat este dimarts pel Consell, assenyala els valors del monument i delimita literalment i gràficament l’entorn al qual s’associa per a aconseguir la seua tutela eficaç.

El decret aprovat pel Consell disposa la inscripció de l’Alt Forn número 2 del Port de Sagunt en l’Inventari general del patrimoni cultural valencià i en el Registre general de béns d’interés cultural. A més, també establix que el pla especial de protecció haurà d’aprovar-se en el termini d’un any des de la publicació d’esta norma.

Cal recordar que l’expedient per a la protecció de l’Alt Forn va ser incoat l’any 2020 i va caducar el febrer de 2023, per la qual cosa es va acordar iniciar-lo de nou. És ara quan, després de disposar dels informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Universitat de València-Estudi General i del Consell Jurídic Consultiu, entre altres dictàmens preceptius, quan s’ha procedit a la seua aprovació.

 

Galeria d'imatges