Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori

Pradas destaca que la Llei de la costa valenciana “serà una norma de consens, protectora dels nostres valors naturals i sensible a la nostra realitat”

02/03/2024
  • La Generalitat trau a informació pública l’Avantprojecte de llei durant el mes de març
  • La consellera destaca la necessitat de la futura regulació per a compatibilitzar les activitats i assentaments en el litoral amb la protecció del medi ambient

 

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat que la futura Llei de la costa valenciana “serà una norma que naixerà del consens, que protegirà els nostres valors naturals i serà especialment sensible a la nostra realitat”. Així ho ha assegurat Pradas, després que esta setmana s’haja tret a consulta pública l’Avantprojecte de llei de protecció i ordenació de la costa valenciana. El tràmit es prolongarà durant el mes de març i permetrà a institucions, entitats i associacions presentar les seues propostes de cara a l’elaboració de la norma.

La titular de Medi Ambient ha subratllat que el Consell “treballa en constant contacte amb els municipis i actors implicats en cada una de les nostres àrees a fi de respondre a les seues reivindicacions i necessitats”. En esta línia, ha remarcat “atendrem els suggeriments que es registren per a desplegar al màxim les competències de la Generalitat per a compatibilitzar usos i activitats d’acord amb les necessitats pròpies i característiques de la nostra terra”.

Per a la consellera és fonamental impulsar una iniciativa d’estes característiques davant un litoral com el de la Comunitat Valenciana. “És necessari regular i gestionar des de la Generalitat l’ordenació del litoral, per a compatibilitzar els usos, activitats i assentaments humans en la costa, a fi de garantir la seua sostenibilitat en termes de compatibilitat amb la protecció del medi ambient”, ha manifestat.

Salomé Pradas ha recordat que la Comunitat Valenciana “viu per i per a un mar únic com és el Mediterrani”, per això advoca per una llei autonòmica que vaja més enllà d’un marc nacional que cobrix altres costes molt diferenciades. “Ara com ara no podem donar la millor resposta en les matèries de costes, urbanisme i ordenació del territori”, ha recalcat.

En la franja costanera valenciana està assentada el 70 % de la població i es genera el 15 % del producte interior brut autonòmic. En els 518 quilòmetres de litoral se situen 331 platges, 10 ports comercials, 36 pesquers, 43 esportius i 24 clubs nàutics. I en eixa mateixa franja costanera se situen una desena de parcs naturals, el 90 % de les zones humides més valuoses i més de 20 enclavaments d’interés comunitari de la Xarxa Natura 2000. Les aportacions es realitzaran a través del Portal de Participació de la Generalitat Valenciana en l’enllaç següent: https://gvaparticipa.gva.es, accedint a l’apartat ‘Legislació col·laborativa’.