Hisenda, Economia i Administració Pública
Diàleg social

El Consell apel·la a la unitat aconseguida amb agents socials, partits i institucions per a reclamar al Govern que “assumisca la seua responsabilitat” i “es pose ja a treballar” en la reforma del sistema de finançament

04/03/2024
El Consell apel·la a la unitat aconseguida amb agents socials, partits i institucions per a reclamar al Govern que “assumisca la seua ...
  • La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, demana a la ministra del ram, María Jesús Montero, que abandone les “excuses” i a la ministra de Ciència, Diana Morant, que “no es pose de perfil” i done suport a les reivindicacions valencianes, basades en dades “objectives” i “rigoroses”
  • El Consell ha exposat en la Mesa del Diàleg Social, celebrada al Palau de la Generalitat, l’informe que els experts de la comissió sobre finançament nomenats per les Corts han realitzat sobre el fons d’anivellament i el deute de la Comunitat Valenciana
  • “Els valencians no podem esperar més temps”, perquè “darrere d’este dèficit de recursos financers estan la sanitat, l’educació, els servicis socials”, així com “un marge més reduït” per a dur a terme polítiques empresarials o infraestructures, afirma la consellera

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha apel·lat a la unitat i el consens aconseguits amb agents socials, partits polítics, institucions i societat civil entorn de la reivindicació d’un nou sistema de finançament per a sol·licitar al Govern d’Espanya que “assumisca la seua responsabilitat” i “es pose a treballar com més prompte millor” per a acabar amb l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

La consellera ha fet estes declaracions després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, presidida pel màxim responsable del Consell, Carlos Mazón, en la qual s’ha abordat amb representants de la patronal i dels sindicats l’informe que els experts de la comissió sobre finançament nomenats per les Corts han realitzat sobre el fons d’anivellament i el deute de la Comunitat Valenciana.

“Amb la força que ens dona estar tots junts en esta reivindicació que el Consell continuarà mantenint amb fermesa, només ens queda que el Govern d’Espanya es pose a treballar” i exercisca la seua responsabilitat, ha subratllat Ruth Merino, que ha demanat per a dur-ho a terme “el suport d’una ministra valenciana com Diana Morant, que coneix perfectament este problema”, i d’un secretari d’Estat de Política Territorial com Arcadi España, exconseller d’Hisenda, “que ho coneix fins i tot millor”. “Volem que no es posen de perfil davant d’este tema, que es posen del costat dels valencians”, ha assenyalat.

“Esta desigualtat entre espanyols no es pot sostindre per més temps”, ha indicat també la responsable d’Hisenda, que hi ha afegit: “Els valencians no podem esperar més temps”, perquè “darrere d’este dèficit de recursos financers estan la sanitat, l’educació, els servicis socials”, així com “un marge més reduït” per a dur a terme polítiques empresarials o infraestructures.

“És tan senzill com posar-se a treballar” i “fer un pas més” en “el que és just per a tots”, ha manifestat la consellera, per a qui el resultat de la reunió de la Mesa del Diàleg Social “dona un llamp d’esperança”, ja que reafirma la unitat entorn d’una reivindicació que compta amb el suport del conjunt d’agents socials i “transcendix a partits polítics”.

Sense resposta de la ministra

Per això, ha fet una nova crida a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perquè abandone “les excuses” i “assumisca la responsabilitat que li competix”. Merino ha lamentat en este punt que la responsable ministerial no haja donat cap resposta a la nova carta que li va remetre exposant les necessitats de finançament de la Comunitat Valenciana, en esta ocasió acompanyada de l’informe dels experts sobre el fons d’anivellament transitori. “Els valencians no han rebut resposta, una vegada més, a una reivindicació justa”, una petició fonamentada, a més, en dades “rigoroses” i “objectives”, ha assenyalat.

Després de presentar a tots els grups parlamentaris el resultat del treball dels experts valencians per a la reforma del finançament autonòmic, el Consell ha detallat este dilluns als agents socials les conclusions d’este informe, en el qual es demana un fons transitori d’anivellament per al conjunt de la legislatura que permetria igualar la Comunitat a la mitjana de les comunitats autònomes en els pròxims anys.

En concret, este fons xifra en 1.782 milions d’euros la quantitat mitjana que la Comunitat Valenciana hauria de rebre cada any per a aconseguir el 99 % de la mitjana de finançament de les autonomies de règim comú. Per a fer-ho, com ha recordat Ruth Merino, el Govern Valencià considera fonamental que el Govern d’Espanya incorpore ja en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2024 este fons.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Consellera de Hacienda, Economía y Administración Pública, Ruth Merino