Agricultura, Ramaderia i Pesca
PAC

Agricultura considera “decebedora” la reunió de coordinació del Pla estratègic de la PAC

05/03/2024
  • Durant la trobada de coordinació, s’han posat damunt de la taula les principals reivindicacions del sector agrari valencià
  • A la reunió han assistit el secretari autonòmic d’Agricultura, Javier Bartolomé, i el director general de PAC, Joaquín Gómez

 

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca qualifica de “decebedora” la reunió a Madrid de l’Òrgan de Coordinació del Pla estratègic de la PAC, convocada a la seu del FEGA, en la qual no hi havia “document de treball ni unes propostes clares, buscant més la foto que una negociació real”.

Des de la Conselleria han subratllat que “des del Ministeri no s’escolta les comunitats autònomes encarregades de l’aplicació de la PAC i amb competències en la matèria, tal com reiteradament s’encarrega de recalcar el ministre Planas”.

La convocatòria s’emmarca dins de les funcions que el mateix PEPAC conferix a l’Òrgan de Coordinació, que reunix representants del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb les comunitats autònomes i que té com a objectiu assegurar l’adequada coordinació entre les dos parts.

No obstant això, des de la Conselleria han destacat que “estes reunions es convoquen tard i amb un calendari totalment irreal. La sol·licitud única va començar l’1 de febrer i encara no se sap el que es pot fer”.

També s’han posat damunt de la taula les principals reivindicacions del sector agrari valencià i s’ha insistit que l’actual situació de sequera requerix “oferir una flexibilització real de la PAC i no mers pegats”, i per a això s’han proposat mesures excepcionals i estructurals, com per exemple la definició d’ecorrègims  específics per als secans més àrids.

D’altra banda, s’ha reivindicat el paper de l’agricultor a temps parcial per al sector agrari valencià, “que és important per a mantindre el nostre teixit agrícola, fixar població, lluitar contra els incendis, preservar el nostre medi natural, etc.”.

En este sentit, des de la Conselleria s’ha insistit que “és necessari crear un règim simplificat per als qui cobren menys de 5.000 euros d’ajudes directes. El ministre es va comprometre a això en la primera roda de premsa després de la reunió amb les organitzacions professionals agràries i ara sembla que ha caigut en l’oblit”.

En relació amb el sector ramader, a més de proposar mesures de suport contra la sequera, la Comunitat Valenciana ha sol·licitat que s’incloga el boví de brau dins de l’ajuda associada per als ramaders extensius de boví de carn “perquè també realitzen l’activitat de pasturatge en superfícies de restollades, guarets, o fins i tot en zones de domini públic hidràulic”.

Des de la Conselleria han aprofitat la convocatòria per a valorar positivament l’anunci del ministre que el Quadern Digital d’Explotació passe a ser voluntari, mesura que “vam proposar des de la Comunitat Valenciana”. No obstant això, reclamen al Ministeri que “concreten la manera d’incentivar la seua aplicació”.

A la reunió han assistit el secretari autonòmic d’Agricultura, Javier Bartolomé, i el director general de PAC, Joaquín Gómez.