Presidència
Premis Participa-Acció

El secretari autonòmic de Transparència elogia l’esforç de les entitats premiades per a impulsar la participació ciutadana a la Comunitat Valenciana

05/03/2024
El secretari autonòmic de Transparència elogia l’esforç de les entitats premiades per a impulsar la participació ciutadana a la Comunitat Valenciana
  • ‘Participamos contigo’ de la Fundació Pilares per a l’autonomia personal i ‘Vídeo for Social Change’ del Col·legi Santiago Apòstol-Cabanyal projectes guanyadors de la tercera edició dels Premis Participa-Acció
  • Santiago Lumbreras inaugura la cerimònia d’entrega de premis de la tercera edició dels Premis Participa-Acció de la Generalitat

 

El secretari autonòmic de Transparència i Relacions Institucionals, Santiago Lumbreras, ha inaugurat la cerimònia d’entrega de premis de la tercera edició dels Premis Participa-Acció de la Generalitat, convocatòria en la qual han sigut guardonats sis projectes en les modalitats de participació ciutadana i educació per a la participació.

Durant la seua intervenció, Santiago Lumbreras ha felicitat els premiats en esta edició i ha elogiat l’esforç i el talent de les entitats “per a impulsar la participació ciutadana en la Comunitat Valenciana i implicar tots els ciutadans i ciutadanes en projectes innovadors que contribuïxen al benestar comú”.

Al seu torn, el secretari autonòmic de Transparència i Relacions Institucionals ha destacat la importància de comptar amb una ciutadania “activa i implicada” com a motor del canvi en la societat, i ha animat les entitats “a continuar desenvolupant iniciatives inspiradores en matèria de participació ciutadana en el nostre territori”.

De la mateixa manera, Santiago Lumbreras ha manifestat el compromís del Consell  amb la participació ciutadana “com a eix transversal de totes les polítiques públiques”.

La cerimònia, celebrada a la Casa de Cultura de Torrent, ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de la localitat, Amparo Folgado, que ha sigut l’encarregada de clausurar la gala. Així mateix, ha assistit el director general de Transparència i Participació, José Tárrega.

Projectes guardonats

En la present edició dels Premis Participa-Acció de la Generalitat s’han guardonat tres iniciatives en la modalitat de participació ciutadana i altres tres propostes en la categoria d’educació per a la participació, desenvolupades per entitats locals, entitats ciutadanes i ciutadania per a aportar valor i innovació en estes àrees. Els premis han consistit en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d’entre 2.000 i 6.000 euros.

En matèria de participació ciutadana els guardonats han sigut la Fundació Pilares per a l’autonomia personal pel projecte ‘Participamos contigo’, que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 6.000 euros; l’Ajuntament de Burjassot amb el segon premi, per la proposta ‘Pressupostos participatius infantils’, dotat amb 3.500 euros: mentres que la Mancomunitat Espadà-Millars ha aconseguit el tercer premi per ‘II Fòrum de Joventut MEM 2023’, amb una quantia de 2.000 euros.

La Fundació Pilares per a l’autonomia personal és una organització privada sense ànim de lucre que promociona la promoció de l’exercici de drets i la plena ciutadania de persones en situació de vulnerabilitat i en la construcció d’una societat inclusiva i compromesa. El projecte guanyador ‘Participamos contigo’ és una iniciativa que genera espais de trobada i debat on les persones majors compartixen opinions respecte a temes que com l’envelliment, la soledat no desitjada, la participació, la intergeneracionalitat, entre altres.

La proposta de l’Ajuntament de Burjassot s’orienta al foment de la participació ciutadana a través d’accions com els ‘Pressupostos participatius infantils’ que té com a objectiu involucrar la infància i adolescència en la participació de projectes que són del seu interés. Es tracta d’una experiència que fomenta la participació infantil i adolescent i que, a més, té un element educador i democràtic important.

‘II Fòrum de Joventut MEM’ de la Mancomunitat Espadà-Millars que engloba quinze municipis ha obtingut el tercer premi per un projecte la finalitat del qual és fomentar la inclusió de la joventut en les polítiques socials a través de noves propostes que incentiven les bones pràctiques i el foment de l’associacionisme.

Quant a la modalitat de projectes d’educació per a la participació han resultat premiats el Col·legi Santiago Apòstol-Cabanyal per la proposta ‘Vídeo for Social Change: el canvi social impulsat per xiquets i xiquetes en risc d’exclusió’, que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 6.000 euros; el segon premi ha sigut per a l’Escola Infantil El Trenet Cooperativa Valenciana per la iniciativa ‘JUGAPatraix’, dotat amb 3.500 euros; mentres que el tercer lloc l’ocupa l’ONGD ILÊWASI que rebrà 2.000 euros per al projecte ‘FiloPaz’.

‘Vídeo for Social Change: el canvi social impulsat per xiquets i xiquetes en risc d’exclusió’ del Col·legi Santiago Apòstol-Cabanyal s’ha alçat amb el primer premi d’esta categoria. Es tracta d’un projecte que pretén empoderar xiquets i xiquetes en risc d’exclusió social perquè es convertisquen en youtubers del canvi social en el seu barri a través de vídeos pensats, escrits i editats per ells mateixos.

El segon premi ha sigut per a l’Escola Infantil El Trenet Cooperativa Valenciana per la iniciativa ‘JUGAPatraix’, un projecte d’innovació social i urbana que proposa repensar el barri de Patraix des de la vivència de la infantesa per a transformar l’espai públic amb paràmetres d’inclusió, sostenibilitat i apoderament comunitari. L’objectiu del projecte és analitzar i entendre com interaccionen els xiquets i xiquetes d’entre 1 i 3 anys amb els elements urbans del barri.

La proposta ‘FiloPaz’ de l’ONGD ILÊWASI pretén contribuir a la construcció d’una ciutadania global solidària, justa, equitativa, participativa i, sobretot, pacífica, mitjançant el desenvolupament d’un pensament crític, creatiu i solidari. L’ONGD està formada per un equip de professionals i de voluntariat de diferents llocs del món que treballa en investigació, defensa i promoció dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents.

La cerimònia ha comptat amb la interpretació de dos peces musicals a càrrec del pianista Héctor Llopis.

Galeria d'imatges