Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

El Registre de plantacions forestals temporals de la Comunitat Valenciana tramita 644 expedients durant 2023

09/03/2024
El Registre de plantacions forestals temporals de la Comunitat Valenciana tramita 644 expedients durant 2023
  • Es reconeix el caràcter forestal temporal de plantacions per a la producció intensiva d’espècies com ara la tòfona o el xop

El Registre de plantacions forestals temporals de la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha tramitat 644 expedients durant 2023. En concret, nou expedients en el Servici Territorial d’Alacant, 528 en el de Castelló i 108 en el de València.

Per al director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, este registre funciona com una “ferramenta administrativa àgil per a reconéixer el caràcter forestal temporal de plantacions d’espècies per a la producció intensiva, que s’establixen en terrenys de vocació agrícola”. En definitiva, facilita l’accés a la informació sobre plantacions forestals temporals, assegura la traçabilitat dels productes obtinguts i servix per a elaborar les estadístiques forestals. Es pot accedir mitjançant l’enllaç següent.

Així, entre altres espècies, és possible incloure en el Registre les xopades, les plantacions per a producció de tòfones o de paulònies. Els cultius registrats es poden eliminar en qualsevol moment, es donen de baixa presentant una declaració responsable, de tal manera que els terrenys es poden destinar per a un fi agrícola.

“En l’actualitat, el Registre inclou 1.952 plantacions i se n’han donat de baixa cinc. A més, s’ha desestimat la inclusió de 123 plantacions, en la majoria dels casos per localitzar-se en terreny forestal o per haver rebut subvencions de la PAC per al repoblament de terres agràries en la dècada dels noranta”, ha matisat Raúl Mèrida.

En termes de superfície, els cultius tofoners ocupen un total de 1.068 hectàrees; els de paulònia, 70, i els de xops, 16; els de nogueres i pins només ocupen tres i dos hectàrees, respectivament.

D’altra banda, la província que més plantacions té registrades és Castelló: destaca el gran nombre de parcel·les tofoneres a les comarques occidentals. Les de paulònia estan situades, la major part, en ambients més càlids en la mitat oriental de les tres províncies. Els cultius de xops i de noguera registrats es localitzen, únicament, a València.

Galeria d'imatges