Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Natural

L’‘app’ del Banc de Dades de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient registra un total de 1.181 usuaris actius en 2023

10/03/2024
L’‘app’ del Banc de Dades de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient registra un total de 1.181 usuaris actius en 2023
  • El director general de Medi Natural assegura que “esta xifra consolida l’aplicació com a ferramenta de referència i mostra la confiança depositada en els usuaris per a les consultes i la inserció de cites”

L’app del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana (BDBCV) registra un total de 1.181 usuaris actius en 2023, per la qual cosa i tal com ha assegurat el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, “esta xifra consolida l’aplicació com a ferramenta de referència i mostra la confiança depositada en els usuaris per a les consultes i la inserció de cites”.

Des de la seua posada en marxa l’any 2012, el nombre d’usuaris nous registrats per anys en l’aplicació mòbil ha tingut un creixement moderat, que es va disparar en 2020 amb la posada en marxa d’una nova versió, que inclou millores de disseny, així com de funcionalitat (versió Android web/versió IOS web).

Des d’esta aplicació els usuaris poden fer cerques d’espècies per nom o en el mapa de la Comunitat, així com inserir cites, entre altres funcions.  

El Banc de Dades va ser creat en 2003 i administrat pel Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Conselleria Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. En esta línia, el director general de Medi Natural ha destacat que “durant estos 20 anys s’ha treballat per a fer accessible per internet tota la informació disponible sobre els organismes vius coneguts amb la participació de tots”.

“En l’actualitat, és la major plataforma virtual que es nodrix de les aportacions del mateix personal de la Conselleria o facilitades per centres d’investigació i persones col·laboradores voluntàries”, ha afegit Raúl Mèrida.

D’esta manera, el BDBCV s’ha convertit en una ferramenta essencial per a accedir al coneixement de l’estat de conservació de les espècies silvestres que habiten la Comunitat Valenciana. Es pot consultar en la pàgina web del Banc de Dades de Biodiversitat.

Dades de 2023

Anualment el BDBCV avalua l’increment del registre d’espècies i cites, així com d’altres indicadors del seu contingut i utilitat, com són fitxes, fotografies, registres d’espècies invasores i prioritàries, així com un repàs a les seues activitats més importants desenvolupades l’any.

Segons les dades, s’ha incrementat un 2,85 % el nombre de cites registrades d’espècies silvestres a la Comunitat Valenciana entre 2022 i 2023, i s’ha arribat  a un total de 2.679.454 entrades.

De les cites registrades d’espècies silvestres, corresponen a invertebrats 199.019, a vertebrats 329.400, a flora no vascular 58.307, a flora vascular un total de 2.028.640 i 64.088 a fongs i líquens.

D’altra banda, des de desembre de 2008 el BDBCV remet les seues dades al GBIF España (Global Biodiversity Information Facility), que és la major plataforma de recopilació de dades georeferenciats de biodiversitat del món.

Al març de 2023 s’han comunicat a GBIF un total de 2.553.304 registres d’espècies de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa el Banc de Dades es troba en la tercera posició d’aportadores de dades del territori nacional.

No obstant això, quant a l’ús, publicació o citació de les dades, el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana es troba en primera posició, amb gran diferència de la resta dels publicadors de dades.

 

Galeria d'imatges