Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient inaugura l’observatori nou d’aus de la Marjal dels Moros i aposta per la renaturalització

08/03/2024
Medi Ambient inaugura l’observatori nou d’aus de la Marjal dels Moros i aposta per la renaturalització
  • El projecte té lloc en el marc del conveni amb SAGGAS i la col·laboració d’altres entitats com ara Global Nature i SEO Bird Life

Medi Ambient ha inaugurat l’observatori nou d’aus de la Marjal dels Moros, en el marc del conveni amb la planta de regasificació de Sagunt SA (SAGGAS), i la col·laboració d’altres entitats com la fundació Global Nature i SEO Bird Life.

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, i el director general de Medi Natural, Raúl Mérida, han participat en la inauguració junt amb representants d’estes entitats. Durant esta, s’ha fet una plantació de lliri groc, nadaletes i joncs als voltants per a millorar l’entorn en una aposta per la renaturalització i s’ha dut a terme una solta d’exemplars d’aus del Centre de Recuperació d’Espècies Silvestres de la Conselleria al Palmar.

El director general de Qualitat i Educació Ambiental ha explicat que el mirador es troba en la partida de Faneques, “un lloc idoni per a l’observació d’aus aquàtiques i altres espècies de localització difícil”.

Per al director general de Medi Natural, observatoris com este són fonamentals “per a ser conscients del valor natural que té un entorn com la Marjal dels Moros”, que ha indicat que és un exemple d’espai clau per al medi ambient i la conservació de la biodiversitat.

La Marjal dels Moros és un espai protegit Xarxa Natura 2000 amb un elevat valor ambiental, patrimonial i estratègic localitzat als termes municipals de Sagunt i Puçol. L’espai forma part de la Xarxa des del 31 d’octubre de 1995, quan va quedar designat com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA).

Es tracta d’un enclavament amb una biodiversitat important d’aus i altres animals i plantes; de fet, més de 250 espècies d’aus diferents necessiten la Marjal dels Moros per a hivernar, reproduir-se o descansar durant els processos migratoris. Per això, anys després va quedar declarada com a zona especial de conservació (ZEC).

Este espai compta amb un pla director, que inclou un diagnòstic de la situació de la zona humida, identifica les diferents administracions i entitats implicades en la gestió del medi natural, de la franja costanera i del patrimoni cultural, i planteja diferents actuacions per a la preservació i conservació d’esta.

Així mateix, este pla director també engloba el Conveni de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la planta de regasificació de Sagunt SA (SAGGAS) en matèria d’ús públic i educació ambiental, que es va firmar en 2018. Fruit d’esta col·laboració, s’han millorat notablement la dotació d’infraestructures i la senyalització de la marjal, amb la instal·lació d’observatoris, cartelleria, passarel·les i ponts.

Manteniment de l’observatori

La fundació Global Nature s’encarrega del manteniment i la sega de la vegetació del camp d’albirament d’este observatori, la qual cosa facilita la presència d’aus i la possibilitat de veure-les amb facilitat. En este procés d’identificació també col·labora SEO Bird Life.

D’altra banda, l’entitat Acció Ecologista-Agró fa voluntariats ambientals a la Marjal dels Moros. Concretament a Faneques, fruit de plantacions i neteges de residus, s’ha generat un lloc de bellesa notable per la presència d’arbratge de ribera de gran port i de platabandes naturals de lliri groc.

A més, la brigada de manteniment de zones humides, dependent de la Direcció Territorial de Medi Ambient de València, s’encarrega, entre d’altres, dels treballs de sega i poda de vegetació i el manteniment d’infraestructures d’ús públic i hidràuliques de la Marjal dels Moros. Esta brigada ha sigut l’encarregada de preparar el terreny per a la instal·lació de l’observatori, així com del manteniment posterior d’este.

Galeria d'imatges