Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Nova exposició CCCC

El Consorci de Museus presenta ‘Elvacíoentrelaspalabras’ en el qual Monique Bastiaaans reflexiona sobre els somnis a la sala Dormitori del Centre del Carme

08/03/2024
El Consorci de Museus presenta ‘Elvacíoentrelaspalabras’ en el qual Monique Bastiaaans reflexiona sobre els somnis a la sala Dormitori del Centre ...
  • Es tracta d’una mostra creada específicament per a este espai de l’antic Convent del Carme, que podrà visitar-se fins al 5 de maig
  • Bastiaans reclama en la seua mostra la llibertat de l’artista de recrear-se en els plecs del llenguatge per a abordar la realitat

 

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha presentat este divendres l’exposició ‘Elvacíoentrelaspalabras’ de Monique Bastiaans, un projecte elaborat ex professo per l’artista per a la sala Dormitori del Centre del Carme de València, on pot visitar-se fins al 5 de maig.

La roda de premsa ha comptat amb la presència del director artístic en funcions del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), Vicente Samper; i el gerent del CMCV, Nicolás Bugeda i de la mateixa artista, Monique Bastiaans.

Vicente Samper ha destacat de Bastiaans el caràcter “multidisciplinari, d’esta belga de naixement i xivana d’adopció, que ens sorprén una vegada més amb una instal·lació site specific en un espai tan íntim i particular com és la sala Dormitori d’este Centre del Carme, zona de descans i meditació que va ser dels monjos carmelites”.

En este sentit, ha traslladat l’agraïment del CMCV pel seu “alt grau d’implicació amb este singular projecte, repte que li llançàrem i que va acceptar de bon grat i sense parpellejar, desenvolupat en un magnífic clima de treball”.

Per la seua part, Monique Bastiaans ha destacat que esta exposició “qüestiona de manera lúdica i reflexiva la relació que mantenim amb el nostre entorn, i ens planteja veure la realitat des d’altres perspectives. Serà una experiència que ens encoratja a canviar la nostra superioritat per respecte i aprendre a valorar la grandesa del que és xicotet”.

“Fa anys que observe la naturalesa i en estos últims anys el fet d’homenatjar la naturalesa s’ha convertit en un missatge d’alarma. L’exposició té obres que parlen del que és veritat i és mentida, ficció i realitat, i després hi ha altres peces on reivindique la naturalesa, especialment els insectes”, ha assenyalat l’artista.

En ‘Elvacíoentrelaspalabras’, Monique Bastiaans planteja una reflexió sobre les possibilitats de l’art per a despertar la nostra consciència sobre tota eixa realitat que s’albira inabastable i que se’ns escapa en el buit que es produïx entre les paraules.

En la mateixa sala on durant segles van dormir els frares del Convent del Carmen, Monique Bastiaans crea un ambient oníric per a mostrar una sèrie d’obres d’aspecte inquietant, formes incertes i naturalesa quasi aberrant que, a manera d’un capritx de Goya i amb una significativa varietat plàstica i formal, reclamen la llibertat de l’artista de recrear-se en els plecs del llenguatge, en les zones ombrívoles de la raó i en la fantasia, per a abordar una realitat que va més enllà de la noció de veritat i que transcendix la lògica racional.

Sobre Monique Bastiaans

Monique Bastiaans és una artista d’origen belga que residix i treballa a Chiva des de 1988. La seua obra es caracteritza per la combinació de materials com la fusta, el cautxú, el ferro o la ceràmica amb objectes trobats i reciclats, així com per les seues instal·lacions i intervencions en espais públics i en la naturalesa, i per la seua elecció de llocs no convencionals d’exposició, llocs viscuts on s’instal·la un tipus d’obra de característiques morfològiques que donen a l’espai un aspecte més viu i menys objectual.

Bastiaans presta sempre gran importància al lloc on exposarà i treballa cada projecte pensant en un lloc específic i ateses les característiques d’eixe lloc, buscant integrar l’obra en l’entorn i que es produïsca més que un diàleg, una relació d’autoimplicació, quasi per necessitat.

Un factor constant en el treball de Bastiaans és la pretensió de trencar la nostra mirada rutinària, confrontant-nos amb altres conceptes de la realitat, apel·lant a la nostra desapareguda disposició a la sorpresa visual i fent observar la bellesa consoladora de la realitat que ens envolta.

Encara que els materials que empra van variant al llarg dels anys, la temàtica del seu treball es repetix: la naturalesa, el femení, la fertilitat, la societat, la filosofia, l’espiritualitat i la religió són temes recurrents que expressa en la seua obra.

Si es vol més informació sobre la mostra es pot visitar la pàgina web del Consorci  de Museus.

 

Galeria d'imatges