Sanitat
Obstetrícia

Sanitat destina més d’un milió d’euros en les obres de remodelació integral de la Unitat Obstètrica i de Maternitat de l’Hospital Sant Joan d’Alacant

08/03/2024
Sanitat destina més d’un milió d’euros en les obres de remodelació integral de la Unitat Obstètrica i de Maternitat de l’Hospital Sant Joan d’Alacant
  • Es crearà un nou quiròfan d’urgències obstètriques integrat en la zona de parts per a actuar immediatament en cas que hi haja cesàries urgents
  • Hi haurà quatre sales de part individuals on s’atendrà cada dona durant tot el procés de maternitat, a més en una d’estes sales es podrà fer la dilatació amb banyera d’analgèsia
  • Durant les obres, es manté l’activitat assistencial en l’àrea de Maternitat, ja que s’ha traslladat a un altre espai en la planta baixa de l’hospital

La Conselleria de Sanitat inicia les obres de reforma integral de la Unitat Obstètrica i de Maternitat de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant, que compten amb un pressupost d’1,1 milions d’euros.

El cap del Servici de Ginecologia i Obstetrícia de l’hospital, Francisco Quereda, ha destacat la importància d’este projecte, “ja que suposa una millora substancial de les instal·lacions, la qual cosa permetrà oferir la màxima qualitat assistencial a les dones amb els estàndards actuals”.

Una de les principals novetats des del punt de vista assistencial és la creació d’un nou quiròfan integrat en la zona de paritoris, “amb el qual tindrem una capacitat de resposta més ràpida davant les necessitats que puguen sorgir en qualsevol part, com ara les cesàries urgents, en les quals és molt important actuar com més prompte millor”, hi ha afegit Quereda.

La coordinadora de matrones del Departament de Salut Alacant-Sant Joan d’Alacant, Isabel Robles, ha assenyalat que “esta reforma promou un model bio-psicosocial d’atenció sanitària capaç de fomentar les relacions interpersonals, el part actiu dins d’un ambient de relaxació, la privacitat i la dignitat, assumint i desenvolupant els estàndards europeus per a centres de naixements”.

L’obra comprén quatre sales de part individuals on les dones romandran durant tot el procés de maternitat en les seues tres fases: dilatació, expulsiu i puerperi (durant unes dos hores després del naixement). “Sempre tenim un gran interés a humanitzar el màxim possible tot el procés del part dins dels estàndards de seguretat sanitària que ha de tindre un centre hospitalari, i esta reforma millorarà molt les possibilitats en este sentit, tant per a les dones com per a les seues famílies”, ha apuntat Francisco Quereda.

Cada una d’estes sales tindrà bany integrat amb dutxa inclosa i més espai que les actuals. “L’objectiu és que puguem oferir a cada dona una experiència el més semblant possible al seu pla de part individual, que moltes d’elles realitzen i preparen amb les seues matrones d’Atenció Primària”, ha indicat la coordinadora de matrones.

Banyera d’analgèsia

Una altra de les novetats que aportarà la reforma és que en un dels quatre paritoris es podrà fer la dilatació en una nova banyera d’analgèsia. “Està demostrat que l’aigua calenta ajuda durant la dilatació, mitigant el dolor i fins i tot acurtant el procés”, ha explicat Isabel Robles.

També es crearà un nou box d’atenció d’urgències de Ginecologia i Obstetrícia, que se sumarà al ja existent. Estes sales de consultes urgents estaran situades a l’entrada, de manera més accessible i independent. L’obra també inclou una sala d’observació i despatxos, sales comunes i vestuaris per als professionals.

Estes obres no afectaran el funcionament habitual de la unitat obstètrica gràcies a la planificació que s’ha fet. En este sentit, ja s’ha traslladat a una altra zona de la planta baixa de l’hospital la unitat al complet amb l’objectiu que l’activitat es puga mantindre en les mateixes condicions que fins ara mentres es realitzen les reformes.

Galeria d'imatges